Újabb támogatásokról döntött a testület

Számos fontos témáról, így például az egészségügyi szolgáltatások további fejlesztéséről hozott döntést a képviselő-testület augusztus 29-i ülésén.

Megható pillanatokkal vette kezdetét a soron következő testületi ülés, itt búcsúztatták el ugyanis a nyugdíjba vonuló iskolaigazgatót, Rakó Józsefet. A Vörösmarty Általános Iskola direktora négy évtizeden át szolgálta a közoktatást Terézvárosban, példaértékű pályafutása eredményeképpen Bárczy István-díjjal is kitüntették, tavaly pedig megkapta a Terézváros Közoktatásáért járó kitüntetést. Áldozatos munkáját a testületi ülésen Hassay Zsófia polgármester köszönte meg, a képviselők és a vendégek pedig vastapssal ismerték el a közszeretetnek örvendő pedagógus munkáját. Rakó József búcsúzóul annyit kért a kerület irányítóitól: „Vigyázzanak a Vörösmarty iskolára, mert megérdemli.”

 

Ugyancsak a napirendi pontok megtárgyalása előtt történt, hogy Wizer Lászlóné bejelentette, hogy a közelmúltban kilépett a Demokratikus Koalícióból, és független képviselőként kívánja folytatni a munkát.

 

Új, ingyenes védőoltások és szűrőprogramok a TESZ-ben

 

Terézváros önkormányzatának vezetése mindig is elkötelezett volt a helyi egészségügyi rendszer – ezen belül is a járóbeteg-szakellátás, a gyermek- és felnőtt háziorvosi ellátás, valamint a fogászati ellátás – infrastrukturális fejlesztése, a szolgáltatási színvonal emelése mellett. Épp ezért hirdette meg egészségügyi intézményi felújítási programját, amely az eszközpark megújítását is tartalmazta. Az erre szánt, 1 milliárd 300 millió forintot is meghaladó összeg évtizedes távlatából nézve is rekordnagyságú. A program első felében teljesen megújult a Szondi utca 49.-ben és a Bajcsy-Zsilinszky út 33.-ban található háziorvosi rendelő.

 

A második ütemben az Eötvös, a Szív és a Szondi utcában lévő rendelő teljes körű rekonstrukciójára került sor. A 26 háziorvosi praxisnak helyet adó rendelők és vizsgálóhelyiségek felújítása – mintegy 370 millió forint értékben – teljes körűen elkészült. Tulajdonképpen nem is felújításról van szó, hanem teljes újjáépítésről. A TESZ épületében megkezdett, az idén folytatódó felújítás lényegében megalapozza a szakrendelő későbbi teljes arculati megújulását. A vizesblokkok, a gépészeti, az energetikai, az elektromos rendszer korszerűsítését követően válnak tervezhetővé a gyógyító munka feltételeit, a betegek kényelmét a jelenleginél jobban szolgáló belső terek, a rendelők, a várótermek praktikusabbá, esztétikusabbá tétele. Az önkormányzat 103 millió forintot nyert a kormány Széchenyi 2020 programján belül az energiafelhasználás hatékonyságát szolgáló épületenergetika pályázaton, amelyhez a képviselő-testület biztosította az önrészt. Az energetikai fejlesztés tehát tovább folytatódik, korszerű hűtő-fűtő rendszert építenek ki és felkerülnek a napelempanelek a közintézmény tetejére.

 

Megvalósult az a TESZ és az önkormányzat által közösen finanszírozott, összesen 108 millió forintból megvalósított projekt is, amely az elavult műszerek cseréjét, a diagnózis felállítását segítő berendezések és eszközök beszerzését célozza. 2017-ben beszerezték és üzembe helyezték a főváros jelenleg legkorszerűbb digitális mammográfiás berendezését, valamint egy komoly képességekkel bíró ultrahangkészüléket. 2018-ban az eszközbeszerzési program mintegy 70 millió forintos keretösszeggel folytatódott. A gyermekfogászat és a szájsebészet új fogászati kezelőegységeket kapott, hematológiai automata beszerzésével növelték a labor kapacitását, a kardiológia EKG-berendezéssel gyarapodott, valamint komoly informatikai fejlesztéssel korszerű medikai rendszert építettek ki. 2019-ben kifejezetten eszközfejlesztési célra közel 60 millió forint áll rendelkezésre, amely a fejlesztési tartalékok terhére tovább növelhető.

 

 

A 2014 óta rendszeresen zajló szűrőnapokon eddig 18 alkalommal több mint 2000 páciensnél mintegy 10 500 vizsgálatot végeztek el a TESZ szakemberei. A Széchenyi fürdőben 12 alkalommal került sor az egészségnapra, alkalmanként átlagosan 200-250 fő részvételével.

 

A testület most a fejlesztések folytatásáról, kibővítéséről döntött. Ennek két nagyon fontos eleme, hogy a jövőben újabb védőoltások lesznek ingyenesek Terézvárosban, illetve további szűrőprogramokat ajánlanak a kerületi lakosok figyelmébe. A bárányhimlő, a rotavírus és a pneumococcus baktérium elleni védőoltás mellett immár a meningococcus B típusú védőoltás költségeit is átvállalja az önkormányzat. Újdonság a most bevezetendő egyéni szűrővizsgálati csomag is. Ezek a vizsgálatok kiterjednek a női ultrahang és a mammográfia területére, a nyaki erek vizsgálatára, valamint a szív- és érrendszeri vizsgálatokra. A terézvárosi egyéni szűrővizsgálati program évi 1500 fő szűrését teszi lehetővé, akár szombaton is. A program évi 20 millió forintos becsült összegét Terézváros önkormányzata biztosítja a TESZ mindenkori költségvetésében.

 

 

Hassay Zsófia polgármester vagyonnyilatkozata támadhatatlan

 

Lakással segítik a rendőrséget

 

Mint arról már beszámoltunk Terézváros önkormányzata az elmúlt időszakban két nagyobb alapterületű (Jókai tér 6., 5 szobás, 138 négyzetméteres és Podmaniczky u. 77., 3,5 szobás, 120 négyzetméteres) lakást bocsátott a kerületi rendőrkapitányság rendelkezésére. Ezekbe fiatal, a kerületben dolgozó rendőrök költöztek, így 10 egyenruhás ideiglenes szálláshoz jutását tudták támogatni.

 

A testület döntése értelmében hamarosan újabb fiatal, egyedülálló rendőrök juthatnak lakáshoz, mégpedig a Király utca 102. számú házban. Itt egy 3,5 szobás, 113 négyzetméter alapterületű komfortos lakást alakít ki az önkormányzat a rendőrök számára.

 

Elektromos kocsit kapnak az egyenruhások

 

A kerület önkormányzata 2017 októberében adta át a kerületi rendőrkapitányság részére hazánk első elektromos rendőrautóját. A kocsi használata során szerzett kedvező tapasztalatokat figyelembe véve az önkormányzat az idén is támogatni szeretné a VI. kerületi rendőrkapitányság munkáját egy újabb elektromos gépjármű beszerzésével.

 

A rendőrséggel való egyeztetés alapján, tekintettel arra, hogy a 2017-ben vásárolt Nissan Leaf Acenta modell használatával elégedettek voltak, a korábbi autónál nagyobb teljesítményű Nissan Leaf 40 kWh N-Connecta típusú gépjárművet vásárolnak majd. Ehhez az Innovációs és Technológiai Minisztériumnál pályázott az önkormányzat, s most a testület határozatba foglalt nyilatkozatára volt szükség arról, hogy a szükséges saját forrás rendelkezésre áll.

 

Iskolák kapnak támogatást

 

A Terézvárosi Magyar–Angol, Magyar–Német Két Tannyelvű Általános Iskola, valamint a Bajza Utcai Általános Iskola intézményvezetője kérte az önkormányzat támogatását. A két iskola fejlesztések sorával igyekszik élményszerűbbé, látványosabbá tenni az oktatást az ott tanuló gyermekek számára. Az informatika oktatás színvonalának emelése céljából kérték a támogatást a meglévő eszközállomány fejlesztéséhez, bővítéséhez.

 

A támogatási megállapodás értelmében az intézmények vállalják, hogy a 3 millió 500 ezer forintos összeget legkésőbb 2019. november 29. napjáig felhasználják, s erről tájékoztatják az önkormányzatot.

 

A polgármester vagyonnyilatkozata támadhatatlan

 

Zárt ülésen tárgyalta a testület Hassay Zsófia polgármester vagyonnyilatkozat-ellenőrzési vizsgálatának eredményét. Mint ismeretes, az önkormányzati választási kampányban olyan vádak hangoztak el az ellenzék részéről, miszerint a polgármester 200 milliós villában lakik, holott Hassay Zsófia már többször bebizonyította, hogy ebből egy szó sem igaz.

 

A napokban vagyonnyilatkozat-ellenőrzési vizsgálatot kezdeményeztek az ügyben. Az eljárás eredményét az illetékes bizottság elnöke, Heltai László tárta a képviselők elé a testületi ülés zárt részében, ám az itt született határozat már nyilvános, így arról beszámolhatunk.

 

E szerint az illetékes bizottság arra a megállapításra jutott – s ezt a döntést később jóváhagyta a képviselő-testület is –, hogy Hassay Zsófiának és hozzátartozójának vagyonnyilatkozata mindenben megfelel a valóságnak és a jogszabályoknak, ezek a dokumentumok nem tartalmaznak valótlan információkat. A bizottság ezzel zárta le az eljárást.