Testületi ülés: Terézvárosban a járda a gyalogosoké!

Az e-rollerek utcai tárolásának szabályozásáról, valamint a Nagymező utcai ,,zughotel” ügyének vizsgálatáról is döntött január 30-ai ülésén Terézváros képviselő-testülete.

Engedélyhez kötik az e-rollerek utcai tárolását

 

Február 1-jétől közterület-használati engedélyhez kötötte az e-rollerek utcai tárolását a képviselő-testület. Az intézkedéssel a képviselők a közlekedők biztonságát, az itt lakók érdekeit, valamint az utcaképet védik.

 

Számos lakossági panasz érkezett az önkormányzathoz arról, hogy a zömében turisták által használt e-rollerek gyakran hevernek a közlekedést akadályozva a járda közepén, úttesten, a házak bejáratánál.  A rollerezők pedig vagy a járdán kerülgetik a gyalogosokat, vagy saját magukat is veszélyeztetik az úttesten, az autók között. Ráadásul a VI. kerületben többségében rendkívül szűkek az utcák, a biztonságos rollerezés feltételei ezért nem adottak.

 

Az ülésen elhangzott, hogy támogatandó minden zöld megoldás, amely csökkentheti a városi szennyezést, fontos, hogy legyenek az autós közlekedésnek környezetkímélő alternatívái, de az e-rollert ma Budapesten elsősorban nem az itt élők használják az autózás kiváltására, hanem a turisták a közösségi közlekedés és a gyaloglás helyett. Ráadásul az e-rollereket üzemeltető cégek úgy veszik igénybe a kerület köztereit, hogy semmivel nem kompenzálják az okozott károkat, nem adnak vissza semmit a kerületben élőknek.

 

 

 

Az ülést Soproni Tamás polgármester vezette

 

 

Vizsgálóbizottság a „zughotel” ügyében

 

A Demokratikus Koalíció frakciója, Miyazaki Jun, Kecskés Balázs és Szász Károly kezdeményezésére a testület döntött egy eseti vizsgálóbizottság felállításáról, amely a Nagymező utcai „zughotel” ügyét világítja majd át.

 

Mint arról több országos médium is beszámolt, egy fideszes országgyűlési képviselő érdekeltségébe tartozó, Nagymező utcai szálláshely éveken át engedély nélkül működött. A kereskedelmi hatóság az ügyet már kivizsgálta, a helyet bezáratta és bírságot szabott ki.

 

A Demokratikus Koalíció a történtek kapcsán indítványozta egy öt tagú bizottság felállítását, melyben a testületben szereplő pártok képviselői, valamint a pénzügyi bizottság elnöke kap helyet. A bizottság saját maga dönt az ügyrendjéről, és a ,,zughotel” működésének politikai vonatkozását is vizsgálja majd. A FIDESZ képviselői nem vettek részt a szavazásban, de tagot delegáltak a bizottságba.

 

 

Több fontos napirendet is megtárgyalt a grémium

 

 

 

Engedély nélkül állványozták fel az Andrássy út 47-et

 

A közelmúltban megkezdődtek a kerület egyik szégyenfoltjának számító, Andrássy út 47. számú ház felújítási munkálatai, csakhogy az állványozáshoz és az utcaszakasz lekerítéséhez nem kérték meg időben a szükséges engedélyeket az építtetők. Az így jogosulatlanul elfoglalt területre a képviselők úgy adták meg tegnap a területhasználati engedélyt, ha a szerződés megkötése előtt az építtető az engedély nélküli használat idejére kétszeres díjat fizet meg büntetésként.

 

Mint közismert, az épületet a terézvárosi önkormányzat 2017. október 26-án adta el a BBID Ingatlanfejlesztő Kft-nek azzal a kikötéssel, hogy öt éven belül a házat a műemléki hatóság előírásai alapján fel kell újítani. A felújítással Terézváros egésze gazdagodik és az egyik legforgalmasabb pontja válik szebbé.

 

 

Myazaki Jun, humán ügyekért felelős alpolgármester
 

 

 

Nem dönthet az önkormányzat arról, mi épülhet a kerületben

 

A kormány döntése értelmében átkerülnek a Fővárosi Kormányhivatalhoz a kerületi jegyzők első fokú építéshatósági hatáskörei. Többek között az alábbi ügyekkel is a kormányhivatalhoz kell majd fordulni március 1-jétől:  építési engedélyek kiadása, használatbavételi eljárás, fennmaradási engedély, bontási engedély, építésrendészeti panasz, vagy szabálytalan építési tevékenység észlelése esetén szükséges kötelezés az életveszélyes állapot elhárítására, felvonók, mozgólépcsők, mozgójárdák létesítésének engedélyezése,  kerületi ingatlanokkal és építményekkel kapcsolatban hatósági bizonyítvány kiadása.

 

A változtatás azt jelenti, hogy a terézvárosi önkormányzatnak nem lesz beleszólása abba, hogy mi épüljön a kerületben, arról viszont dönthet helyben, hogy az épület hogy nézzen ki, miként illeszkedjen az épített környezetbe. A kerületi építési szabályzatot ugyanis továbbra is az önkormányzatnak kell meghoznia és elfogadnia, és a településképi véleményezési eljárás is marad önkormányzati feladat. 

 

 

Temesvári Szilvia "zöld ügyekért" felelős alpolgármester

 

 

 

A fizikoterápiát és a fül-orr-gégészetet fejlesztené a TESZ

 

A Terézvárosi Egészségügyi Szolgálat (TESZ) az elmúlt év végén 26, 6 millió forint egyszeri kormányzati támogatást kapott. Ezt az összeget a működési struktúra és a gazdálkodási egyensúly javítására kapta az intézmény, de mivel a TESZ-nek nincs adóssága, így fejlesztésre fordíthatja a pénzt.

 

A TESZ az egyszeri támogatásból a fizikoterápia szakrendelés műszerparkját bővítheti egy lökéshullám-terápiás készülékkel. A fül-orr-gége szakrendelést egy új kezelőegységgel korszerűsíthetik, és a dolgozók továbbképzésére is szánnak az összegből.

 

 

 

EGY MONDATBAN

 

Idén nyáron is lesz bölcsődei ügyelet

 

A kerület bölcsődéiben a felújítási, karbantartási, tisztasági festéssel járó munkák idején ezen a nyáron szünetet is tartanak. A kerületben azonban a bölcsődék nem egyszerre lesznek zárva, mindig lesz nyitva olyan ügyeletes intézmény, ahova a szülők elvihetik gyermekeiket.

 

Nemzetiségi önkormányzatok

 

Az önkormányzat felülvizsgálta és rendben találta a kerületben működő nemzetiségi önkormányzatokkal meglévő együttműködési megállapodásait.

 

VITA

 

Császárné Csóka Ilona (Fidesz) képviselői kérdésben tudakolta, hogy mikor állítják vissza eredeti állapotába a Hunyadi téri vásárcsarnok azon falszakaszát, melyet nemrégiben vandálok graffitivel csúfítottak el. Erre Bodnár Zoltán, a vagyonkezelő vezérigazgatója reagált: mint mondta, a rongálás után azonnal felvették a kapcsolatot a helyreállítást végző céggel. A falat speciális, graffiti-biztos felülettel kell ellátni, ezt pedig csak plusz 10 fokos időjárásban lehet felvinni a felületre, ezért nem sikerült még teljesen eltűntetni a falfirkát.

 

Az e-rollekre vonatkozó szabályozás kapcsán Kecskés Balázs (Demokratikus Koalíció) azt javasolta, hogy hozzanak létre a végleges megoldás érdekében egy munkacsoportot, s egyeztessenek azokkal a kerületekkel is, melyek már ugyancsak felléptek az e-rollereket üzemeltető cégekkel szemben. Ugyanerről a témáról Heltai László (LMP) úgy nyilatkozott, hogy a végleges megoldás az összefüggő kerékpárút-hálózat lenne, ennek megvalósulását kell sürgetni az egész fővárosban. Bundula Csaba (Fidesz) véleménye szerint az e-rollekre vonatkozó döntés ebben a formában végrehajthatatlan, ezért azt ajánlotta, hogy az előterjesztő vonja vissza. Szilágyi Erika (MSZP) hozzászólásában elmondta: szerinte közös szabályozásra lenne szükség minden kerületben, s ennek kidolgozásába a fővárost is be kellene vonni. Soproni Tamás polgármester (Momentum) megnyugtatta a képviselőket, hogy az e-rollerek ellenőrzését végző közterület-felügyelet kiemelt figyelmet kap majd, s létszámban is megerősödnek majd.

 

Lindmayer Viktor (Fidesz) a képviselői kérdések között arról érdeklődött, hogy tartottak-e már fogadóórát az önkormányzat cégeinek, intézményeinek vezetői, s ha igen, azokon volt-e érdeklődés, milyen témák merültek fel. A képviselő erre írásban kap majd választ.

 

Heltai László (LMP) az épülőben lévő hotelek beruházóival megkötött településrendezési szerződések kapcsán azon véleményének adott hangot, hogy Terézvárosban már most is túl sok a szálloda, ezek építése helyett inkább lakásokat kellene kialakítani, illetve a foghíjtelkeken az építkezések helyett zöldfelületeket lenne érdemes kialakítani.