Kötött pályán

Újabb fázisba ért a Jókai tér megújításának öt éve húzódó projektje. Hogy lehívható legyen a Főváros által évekkel ezelőtt felajánlott 200 millió forint, év végéig el kellene indulnia a kivitelezésnek, amelyre több érvénytelen közbeszerzés után újabbat írt ki a terézvárosi önkormányzat. A végleges terveket azok egyik készítője mutatta be egy lakossági fórumon, amelyen a helyi lakosok kérdéseire a szakember és az önkormányzat vezetői válaszoltak. A jelenlévő terézvárosiak nehezen fogadták el, hogy már nincs lehetőség a tervek módosítására, de azt az ígéretet kapták, hogy kéréseiket, javaslataikat - például egy kutyaillemhelyre vonatkozóan - más módokon megpróbálja megvalósítani az önkormányzat.

 

Közel negyvenen vettek részt azon az április 8-i online fórumon, amelyet a Jókai tér megújítási terveinek bemutatására szervezett az önkormányzat. A beszélgetés moderátorának, Temesvári Szilvia zöld ügyekért és részvételiségért felelős alpolgármesternek nem volt könnyű a dolga, mivel a megjelentek egy része nehezen fogadta el, hogy ez már nem egy egyeztető fórum a lakosság és az önkormányzat között, hanem a megvalósítani kívánt tervek ismertetése.

 

Soproni Tamás, Terézváros polgármestere bevezetőjében összefoglalta az előzményeket: 2016-ban, még az előző önkormányzati vezetés idején a képviselő-testület döntött arról, hogy a fővárosi Tér-Köz Pályázat keretében megújítják a Jókai teret, ehhez a Főváros 200 millió forintos támogatást ígért akkor. A Lépték Terv Kft. a lakossági igények figyelembevételével készítette el a terveket, amelyeket 2018-ban be is mutattak. A következő másfél évben több közbeszerzést is kiírtak a tervek megvalósítására, de ezek nem jártak sikerrel, mert olyan drága ajánlatok érkeztek, amelyekre nem volt fedezet.

 

Az új vezetés 2020 elején áttekintette a projektet, az időközben lejárt engedélyeket beszerezte és most újra kiírta a közbeszerzést, nehogy elveszítse a 200 millió forintos fővárosi hozzájárulást.

 

„A kormányzati megszorítások miatt a Főváros nagyon rosszul áll, idén novemberben csődbe mehet, ha nem hívjuk le a 200 millió forintot, akkor később már nem valószínű, hogy meg tudjuk tenni. Ezért már nincs lehetőség az újratervezésre” – hangsúlyozta Soproni Tamás hozzátéve, hogy nemrégiben reményteljes tárgyalást folytatott Fürjes Balázs fővárosi fejlesztésekért felelős államtitkárral, melynek folyományaként kormányzati támogatást is kaphat a Jókai tér felújítása.

 

A terveket a Lépték Terv Kft. munkatársa, László Viktor mutatta be, a későbbiekben ő válaszolta meg a tervekre és megvalósításukra vonatkozó lakossági kérdéseket is. A prezentációjából megtudhattuk, hogy egy hosszú, sok szempontot (lakossági igényeket, adottságokat stb.) figyelembe vevő tervezési folyamat eredménye a végleges terv, amelynek megvalósítása remélhetően hamarosan elkezdődik.

 

Fontos szempont volt a tervezés során a meglévő zöld értékek megtartása és bővítése, a pihenőpark jelleg erősítése vizes elemmel és utcabútorokkal, melyek egy része mobil, és egy színpadként is használható részen kap helyet. Ez utóbbi volt a legtöbbet vitatott elem, többen úgy gondolták, hogy azon a környéken, ahol a legtöbb kulturális intézmény megtalálható, fölösleges egy ilyen funkció, és aggódnak, hogy az ott zajló események zavarhatják a lakókat.

 

Az egységes arculat érdekében egy szintbe kerülnek majd a teret körülvevő járda- és úttestszakaszok, némileg csökken a parkolóhelyek száma (79-ről 45-re), de 260 négyzetméterrel nő a zöldfelület. Elszórtan játszóelemek is kerülnek a parkba, amelyet zárható kerítés vesz majd körül.

 

A helyiek közül többen hiányolták a tervekből a kutyaillemhelyet, illetve -futtatót, erre Kecskés Balázs, a körzet önkormányzati képviselője javaslata a fórumon az volt, hogy a színházi teret lehetne ezekre a célokra használni, amikor épp nincs esemény. Győrffy Máté fejlesztésekért felelős polgármester emlékeztette a képviselőt arra, hogy nincs mód a tervek megváltoztatására a Soproni Tamás által már elmondottak miatt.

 

Temesvári Szilvia elárulta, hogy az önkormányzat tervezi kutyaillemhely kiépítését a környéken, de nem a megújuló Jókai téren.

 

Az egyik hozzászóló lakos azon felvetésére, hogy a lakók leszavazták a korábbi tervet, dr. Bundula Csaba fideszes képviselő, az előző vezetés alpolgármestere értetlenkedését fejezte ki, hiszen több lakossági fórumot követően, a lakók kéréseit, igényeit szintetizálva született meg a jelenlegi terv.

 

„Ahány lakó megszólalt, annyi elképzelés volt – idézte fel Bundula Csaba a korábbi lakossági egyeztetéseket. – Volt olyan lakó, aki tiltakozott a parkolóhelyek csökkentése ellen, és volt olyan, aki azt mondta, hogy tiltsuk ki az autókat a tér környékéről. Nehéz mindenkinek megfelelni. A vizes elem és a színpadi rész is kompromisszumok mentén nyerte el a terveken a mostani formáját.”

 

A képviselő kitért arra is, hogy azért nem valósult még meg a terv, mert „horribilis ajánlatok” érkeztek a közbeszerzési tenderen. „Újra kiírtuk volna a közbeszerzést, ahogy a mostani önkormányzat is megtette” – kerekítette le mondandóját Bundula Csaba.

 

Soproni Tamás azzal zárta a fórumot, hogy fontos igények fogalmazódtak meg el a lakók részéről. „Kötött pályán mozgunk, mi magunk sem tudunk beleszólni a tervekbe, nehogy elveszítsük a támogatást. Mindnyájunknak az az érdeke, hogy megújuljon a tér. Mindazok a szempontok - például a kutyásokéi -, amelyek ma elhangzottak, fontosak a számunkra és egyéb projektjeinkben figyelni fogunk rájuk" - ígérte meg a polgármester. Jókai tér megújításával kapcsolatos tájékoztatás következő állomásaként Kecskés Balázs képviselő javaslatára az önkormányzat lakossági bejárást tart majd a területen.

 

 

Szöveg: Kertész Anna