Ki a nyílt munkaerőpiacra!

„Az az álmom, hogy egy igazi munkahelyen dolgozhassak” – mondja a látássérült Veronika, aki diszpécserként szeretne elhelyezkedni a nyílt munkaerőpiacon. A vágyott cél a terézvárosi Lámpás klubot is működtető Vakok és Gyengénlátók Közép-magyarországi Regionális Egyesülete (VGYKE) új munkaerőpiaci programjának jóvoltából végre elérhető távolságba került.

 

 

„Mindenkinek az életét felforgatta, de az eleve kiszolgáltatott helyzetben lévő látássérült emberek számára még nagyobb bizonytalanságot hozott a vírushelyzet – mondja Fodor Ágnes, a VGYKE elnöke. – Éppen csak berendezkedtünk az új, a szolgáltatásainkat egy helyen megvalósító Szugló utcai székházunkban, a tagok végre megtanulták, hogy hogyan kell közlekedni hozzánk, amikor kitört a járvány. Egy látássérült ember számára nagyon fontos a rutin, a körülmények pontos ismerete. A veszélyhelyzet kihirdetése már-már pánikot okozott a körünkben: nem tudtuk, hogy fogunk bevásárolni, közlekedni, dolgozni, hogyan alakulnak a mindennapjaink.”

 

Az új helyzet sok látássérült számára tette szükségessé az okoseszközök használatának megtanulását – ebben is segítséget nyújtott a VGYKE. A világ átállt home office-ra, egyre több munkakörről derült ki, hogy otthonról is elvégezhető. Mindez a nehéz helyzet ellenére is megfelelő együttállást jelentett annak a pályázatnak a szempontjából, amelynek megvalósításával a keresleti és kínálati oldalon is egyaránt növekvő foglalkoztatási igényt elégíthet ki a VGYKE. „Miközben sok területen évek óta munkaerőhiány van, az aktív munkaképes látássérültek csupán 30-40 százaléka dolgozik – mutatott rá Fodor Ágnes. – A Nemzeti Fogyatékosságügyi és Szociálpolitikai Intézet (NFSZK) támogatásával indítottuk el a munkaerőpiaci szolgáltatásunkat, amely reményeink szerint egy speciális munkaközvetítő iroda előszobája. A programra olyan, a nyílt munkaerőpiacra kilépni szándékozó tagjaink jelentkezését vártuk és várjuk, akik nem fogyatékkal élők foglalkoztatására létrejött munkahelyeken, hanem hétköznapi cégeknél szeretnének dolgozni. Közülük sokan vannak, akik felnőttként vesztették el látásukat, és nem tudják folytatni a korábbi munkájukat. Egy több hónapos folyamat során a munkaerőpiaci és pályaorientációs tanácsadónk, illetve a pszichológusunk felméri a jelentkezők képességeit és igényeit, tréningezzük, végül összekapcsoljuk őket azokkal a munkáltatókkal, akiket felkészítünk a látássérült munkavállalók foglalkoztatására. Sok olyan feladat van, amelyet csak kicsit át kell szabni és azután egy látássérült is képes az elvégzésére.”

 

 

 

 

„Telefonos munkát szeretnék, a legcsodálatosabb az lenne, ha be is járhatnék egy munkahelyre – mondja Veronika, a program egyik résztvevője, aki 2007 óta dolgozik (jelenleg internetes kereséseket végez), a nyílt munkaerőpiacon azonban még nem próbálhatta ki magát. – Tavaly egy pizzázóba jelentkeztem diszpécseri állásra, de amikor kiderült, hogy látássérült vagyok, nem hívtak be interjúra. Pedig gond nélkül tudnék dolgozni egy ételfutár vagy csomagküldő cég telefonos ügyfélszolgálatán.”

 

A VGYKE programjának az is felvállalt feladata, hogy ráébressze a cégeket arra, hogy megannyi feladatkör elvégzésére alkalmasak lehetnek látássérült emberek is. A három hónapja futó programra már 70-en jelentkeztek, akik közül többen – például Veronika – túl vannak a háromalkalmas pszichológiai felmérésen. A másik oldalon zajlik a potenciális munkaadók felkutatása és az együttműködések megkötése, amelyeket érzékenyítő képzések követnek majd a partnercégeknél.

 

Volt, lesz – online – toborzás a Lámpás Klubokban, így a terézvárosi csoportban is, valamint zajlik a munkáltatói kapcsolatok felgöngyölítése.

 A VGYKE 8000 látássérült ember képviseletét látja el. A munkaerőpiaci szolgáltatáson túl egyéb érdekképviseleti feladatokat is végez, valamint helyi klubokat, masszőrközpontot és segédeszközboltot üzemeltet. A Louis Braille Támogató Szolgálat keretében a tagok mindennapi életét megkönnyítő feladatokat – szállítás, olvasástanítás, bevásárlás stb. – látnak el.

 

 

Szöveg: Kertész Anna

Fotó: Adrián Zoltán/Képszerkesztőség