Jelezzék a szülők, ha gyermekfelügyeletet kérnek!

Míg a bölcsődék nyitva vannak, az óvodákban és általános iskolákban csak ügyelet működik március 8-ától.

„Terézváros bölcsődéi március 8-a után is zavartalanul működnek, hiszen a járvány fokozódása miatt meghozott kormányzati intézkedések ezt lehetővé teszik. Az óvodákban rendkívüli szünet lesz, ezt már tartalmazza a központi szabályozás azzal, hogy a szülő, törvényes képviselő kérelmére az intézményvezető gondoskodik a gyermekek, tanulók napközbeni felügyeletének megszervezéséről. A kerület minden óvodájában, minden munkanapon lesz ügyelet és az étkezés is biztosított azoknak, akik ezt kérik” – tudtuk meg dr. Preczlik Gábortól, a polgármesteri hivatal szociális és gyermekvédelmi osztályának vezetőjétől. Az osztályvezető emlékeztetett arra is, hogy a jogszabályban felkérték a szülőket, hogy a gyermekfelügyeletet csak a legszükségesebb esetben – különösen munkavégzés, védekezésben való részvétel – vegyék igénybe.

 

A szülőktől azt kéri az önkormányzat, hogy előre jelezzék az intézmények felé, melyik napokon tartanak igényt az ügyeletre, illetve az étkezésre, az ugyanis az ebédrendelés miatt nagyon fontos.

 

Az általános iskolák mindegyikében tartanak ügyeletet Terézvárosban, bár van, ahol alig mutatkozik erre igény. Az Erkelben, illetve a két tannyelvű általános iskolában például hétfőn délig mindössze egy-egy szülő jelezte, hogy nem tudja megoldani a gyerek felügyeletét, ezért küldi az iskolába. A többi helyen is tíz alatt volt a jelentkezők száma hétfőn. Az intézmények jellemzően reggel fél 8 és délután 4 óra között biztosítják a diákok felügyeletét, de a Derkovits iskolában például igény szerint reggel 7 és délután 5 óra között várják a gyerekeket.

 

A tapasztalatok szerint valamivel többen igénylik a közétkeztetést, az adagokat most külön-külön dobozolva küldi ki a szolgáltató az intézményekbe. Erre is előzetesen az iskolákban kell leadni a rendelést, lehetőleg interneten, az iskolák honlapján feltüntetett címeken, illetve telefonon keresztül, semmiképpen sem személyesen. Akinek rászorultság alapján ingyenes ebéd jár, az is az iskolákban veheti át a zárás alatt.

 

G. E.