Hogy kerül az e-sport a rockabillyklubba?

Monitorokon fociztak a versenyzők február 8-án délután a Rocky Monday klubjában. Hogy mi köze a rockabillynek az e-sporthoz, az következő írásunkból derül majd ki.

Elsőre kicsit furcsa hatást keltett az 50-es évek Amerikáját, a rock’n roll műfaját idéző falak között a sok monitor, konzol és a huszonéves srácok látványa, ám már a szombat délutáni esemény megnyitóján világossá vált, hogyan kapcsolódik a két szubkultúra egymáshoz. A hely „gazdája”, a Rocky Monday Egyesület vezetője, Bajnok Attila adta meg a választ:

 

 

Bajnok Attila, a Rocky Monday Egyesület vezetője és Miyazaki Jun, Terézváros alpolgármestere a megnyitón
 

 

– Ez az első alkalom, hogy ilyen versenyt szervezünk klubunkban, ennek célja pedig az, hogy az általunk szeretett és megőrizni kívánt kultúrát, a rockabillyt megismertessük, közelebb hozzuk a fiatalokhoz. Egyesületünk ezért vette fel a kapcsolatot a Magyar E-sport Szövetséggel (HUNESZ), ezt szolgálja az együttműködésünk, aminek ez a verseny is az egyik eredménye. Örülök, hogy ennyien eljöttek a HUNESZ FIFA Masters Tier 2-es versenyére, a Rocky Monday Cupra.

 

 

A versenyzők focimeccseket játszottak a számítógépen

 

 

A házigazda köszöntője után Miyazaki Jun, Terézváros humán ügyekért felelős alpolgármestere nyitotta meg a rendezvényt:

– Alpolgármesterként a sport is hozzám tartozik, ezért nagyon örülök, hogy ennek az e-sport eseménynek a fővédnöke lehetek. Ha csak külső, lelkes szemlélője vagyok is ezeknek a versenyeknek, pontosan tudom, hogy a játékosok ugyanúgy készülnek egy-egy megmérettetésre, mint a hivatalosan elismert sportolók. Rengeteg felkészülés, összpontosítás és kitartás kell ahhoz, hogy jöjjenek az eredmények. Tudom, hogy ez nem csak móka és kacagás, hiszen a verseny ugyanolyan nyomás alá helyezi a játékosokat, mint egy hagyományos sportolót. Ezért a versenyzőknek kívánom, hogy sikerüljön végig fókuszban maradni és a legjobb formát hozni – hallhatták a jelenlévők Miyazaki Jun alpolgármestertől, aki az eseményt végigkísérte.

 

 

A versenyen az igen látványos VR e-sport képviselői is bemutatták tudásukat

 

 

Ugyancsak ott volt a Rocky Monday eseményén Bíró Balázs, a Magyar E-sport Szövetség elnöke, aki érdeklődésünkre elmondta, hogy egy 2018-as felmérés szerint hazánkban mintegy 400 ezer ember űzi az e-sportot, illetve szurkol a versenyzőknek. 2019-re a becslések szerint a világon közel 427 millió ember figyelte az otthonából az e-sport mérkőzéseket. A nézők 85 százalékban férfiak, az életkor pedig 16 és 35 év között mozog. A legtöbb versenyt Dél-Koreában, Európában és Amerikában rendezik. A legelső feljegyzett e-sport versenyt a Stanfordi Egyetemen 1972 októberében rendezték meg.

 

 

A játékosok értékes pontokat gyűjthettek a versenyen

 

 

A Rocky Monday eseményén egy egészen különleges e-sport képviselői is ott voltak: a VR e-sportolók a digitális térben küzdenek meg más játékosokkal, csak épp valós mozgást végeznek, így a VR e-sportok hidat jelenthetnek a hétköznapi és az e-sportok között – mondta el érdeklődésünkre a Linkup tulajdonosa és e-sportedzője, Molnár Attila.

 

Mint megtudtuk, a Terézvárosban megrendezett versengésen az indulók értékes pontokat gyűjthettek, s a legjobbak májusban az országos döntőn vehetnek majd részt.

Fotó:  Kaszás Tamás/kepszerk.hu

Kelemen Bertold

- Tatabányáról érkeztem, 15 éves vagyok és úgy másfél éve foglalkozom komolyabban az e-sporttal. Korábban fociztam, de sajnos egy sérülés miatt már csinálhatom olyan intenzíven, ezért több időm marad a számítógépre. Itt újra a pályán érezhetem magam, egy egész csapatot irányíthatok, és jól felhasználhatom azt a tudást, amit a fociedzéseken megtanultam. Sokat kell gyakorolni az e-sportban is, én napi 3 óránál is többet foglalkozom ezzel, s az egyik legrangosabb versenyen már sikerült is egy negyedik helyezést elérnem.