A járvány és a kormány elvonásai miatt jelentősen csökken a kerület bevétele

Pontos számokat még nem tudni, de az már most biztos, hogy milliárdos bevételkieséssel kell számolnia Terézvárosnak a veszélyhelyzettel összefüggő kormányzati intézkedések és a járvány miatt. Éppen ezért a képviselő-testület május 28-ai ülésén módosította a kerület költségvetési rendeletét.

 

A tervezetthez képest jelentősen kevesebb bevétellel és megnövekedett szociális kiadásokkal kénytelen számolni Terézváros. A már eddig elszámolt bevételkiesést a korábbi évek maradványából pótolta eddig költségvetésében a kerület. Várhatóan további kieső bevételek is lesznek, amelyeket a költségvetési egyensúly megtartása miatt már a kiadási oldal módosítása követ. A koronavírus járvánnyal kapcsolatosan a jelenlegi költségvetési módosítás 823 millió forint bevétel kiesésével számol, amit a kiadási oldal csökkentésével kell kompenzálni.

 

 

A képviselők online követték az eseményeket és így is szavaztak

 

 

A Fidesz frakció kivételével politikai nyilatkozatban ítélte el a képviselő-testület a kormányzati elvonásokat

 

A Fidesz frakció vezetője nem szavazott arról a nyilatkozatról, amelyben a kormány önkormányzatokat sújtó intézkedési ellen tiltakoznak Terézváros képviselő-testületének tagjai. A Momentum, az LMP, a DK, valamint az MSZP képviselői egyhangúlag csatlakoztak a tiltakozáshoz és ítélték el a terézvárosiakat is megkárosító kormány-intézkedéseket.

 

 

A nyilatkozat:

 

„Az elmúlt évek legnagyobb egészségügyi, gazdasági és szociális kihívását a koronavírus-járványhelyzet okozza a magyar települések és önkormányzataik számára. Az önkormányzatok a szociális ellátás alappillérei, a járvány elleni védekezés napi feladatait megfeszített munkában végzik. A veszély továbbra sem múlt el, és közben fel kell készülnünk a járvány újabb hullámára is.

A magyar kormány nemhogy segítséget nyújtana az önkormányzatoknak az egészségügyi ellátás erősítésében, a védőfelszerelések biztosításában, a rászorulók támogatásában, az idősek ellátásában, a jövedelem nélkül maradt családok megsegítésében, hanem az önkormányzatok újabb megsarcolására készül. A jövő évi költségvetési javaslat az önkormányzatok szolidaritási hozzájárulásának nevezett adónemet csaknem négyszeresére emeli a 2021-es évre.

Tisztában vagyunk azzal, hogy a járványhelyzet Magyarország teljes gazdaságára hatással van, de nem fogadható el, hogy a kormány a védekezésben élen járó önkormányzatoktól vonjon el forrásokat.

 A gépjárműadó számos kisebb önkormányzat legjelentősebb bevételi forrása. A veszélyhelyzetben a kormány egyik első intézkedése mégis az volt, hogy az ez évi gépjárműadó önkormányzatokat megillető részét is egyik napról a másikra teljes egészében átirányította a központi költségvetésbe. Így az önkormányzatok, amelyekre a válság idején a korábbinál sokkal több feladat hárul, már idén is kevesebb pénzből gazdálkodhatnak. A jövő évi költségvetési javaslat szerint 2021-ben ez az adó továbbra is a központi költségvetésbe kerül, amivel a kormány a kisebb településeket csődközeli helyzetbe hozhatja.

Orbán Viktor a budapesti önkormányzatokat további elvonásokkal sújtotta azzal, hogy április elején ingyenessé tette a parkolást. Ez nem járványügyi intézkedés volt, hanem egy újabb támadás Budapest ellen. Mindenki tisztában van azzal, hogy a fizetős parkolás amellett, hogy forgalomtechnikai intézkedés, jelentős bevételt is biztosít az önkormányzatoknak. Az önkormányzatok alapesetben a mobilfizetéses parkolási bevételeik 10%-át átutalják az állami tulajdonú Nemzeti Mobilfizetési Zrt.-nek. Ez nem más, mint egy parkolási adó.

Követeljük, hogy a kormány kompenzálja az ingyenes parkolás okozta károkat azzal, hogy a fizetős parkolás visszaállítása után 2020. végéig törölje el az önkormányzatok által fizetett „parkolási adót”! 

A jelenlegi válsághelyzetben az önkormányzatoknak nem megszorításokra, hanem többletforrásokra van szükségük. Felszólítjuk Magyarország Kormányát, hogy ne bevételeket vonjon el az önkormányzatoktól, hanem éppen ellenkezőleg, biztosítson többletforrásokat az önkormányzatoknak feladataik ellátásához!”

 

 

A hivatal épületében is zajlott a munka 
 

 

Mi épüljön a Rózsa utca 51. alatt? 

 

A képviselő-testület még tavaly decemberi ülésén döntött úgy, hogy a Mesteriskolával tervpályázatot hirdet az üresen álló Rózsa utca 53. szám alatti telekre. Az építészekből és mesterekből alakult csapatok öt pályaművet készítettek, valamennyi különböző beépítési lehetőségeket vizsgált. A 6+2 tagú zsűriben a Mesteriskola három delegáltja, Győrffy Máté városfejlesztési alpolgármester, Gaár Iván képviselő, Matus István főépítész és a környezetvédelmi ügyek képviseletében meghívottként Temesvári Szilvia alpolgármester, valamint Rigó István főkertész vett részt.

 

Mivel az elképzelések szerint itt kap helyet a tüdőszűrő- és gondozó állomás is, a tervekről szakmai szempontból dr. Czermann Imre, a Terézvárosi Egészségügyi Szolgálat igazgatója írt véleményt. A pályázat első díját az alkotók által Varázshegy névre keresztelt pályamű kapta, amit hamarosan a Terézváros magazin is részletesen bemutat majd. A nyertes pályamű itt megtekinthető.

 

Kerékpár-vásárlásra pályázhatnak a fiatalok

 

Terézváros esélyegyenlőségi programjában eddig a B-kategóriás jogosítvány megszerzését és az első nyelvvizsga megszerzését támogatta az önkormányzat.  Mivel a kerület vezetése elkötelezett az egészséges környezet megteremtése mellett, a kerékpáros közlekedés minél nagyobb térnyerése is cél. A környezetvédelmi szemléletváltás érdekében a jövőben a kerületi diákok kerékpárvásárlásra is kaphatnak anyagi támogatást. Erre évente három alkalommal, pályázat útján kerülhet sor. Az önkormányzat az anyagi támogatás mellett elméleti és gyakorlati kerékpáros oktatást, elsősegély tanfolyamot is biztosít a jelentkezőknek. Az önkormányzat honlapján hamarosan elérhetővé válnak a pályázathoz szükséges adatlapok és további tudnivalók.

 

 

A döntés-előkészítő tanács ülését Soproni Tamás polgármester vezette

 

 

Zöldüljenek a társasházak is!
 

 

Szeptember 7-ig pályázhatnak a társasházak zöldterületük fejlesztésére. Az igényelhető támogatási összeg nagysága minimum bruttó 100 ezer Ft, maximum bruttó 1 millió Ft. A járvány miatt a számlák utólagos bemutatásával a nyertes pályázók a most elvégzett munkákhoz is kaphatnak hozzájárulást. Az idei keretösszeg 6 millió forint.

 

460 millió forint a TESZ fejlesztésére

 

A kerületi egészségügyi szolgálat épület-felújításra és korszerűsítésre 288 millió, eszközfejlesztésre pedig 172 millió forint támogatást kap az Egészséges Budapest program keretéből. Ebből megvalósulhat a TESZ Csengery utcai épületének hőszigetelése, valamint az elavult hűtési, fűtési rendszer korszerűsítése.

 

 

A törvényességet ezúttal is a jegyző, dr. Mogyorósi Sándor felügyelte

 

 

Modernebb logót kap a kerület

 

Mostantól új, a korábbinál modernebb arculattal, logóval jelenik meg Terézváros önkormányzata. A megújult külsővel először a Terézvárosiak napján, június 6-án találkozhatnak az itt élők az önkormányzat honlapján és Facebook oldalán.

 

Kertész Anna a Terézváros magazin felelős szerkesztője

 

A képviselő-testület 12 pályázó közül, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége  elnökének szakmai közreműködésével választotta meg Kertész Annát a Terézváros magazin felelős szerkesztőjének. Az új felelős szerkesztő feladata lesz a lap tartalmának és megjelenésének megújítása. Mandátuma három évre szól. Pályázata az alábbi linken érhető el.

Kertész Anna pályázat

 

 

Fotó: Dimény András/képszerk.hu