image

Hetek alatt elkészül a védőtető

Nyolc hét alatt megépül a védőtető az Andrássy út 83-85. alatt található műemlék épületen – jelentette be Sághi Attila, a Forster Központ elnöke Puskás Imrével, a Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért felelős helyettes államtitkárával és Hassay Zsófiával, Terézváros polgármesterével közösen tartott sajtótájékoztatóján.

 


Puskás Imre elmondta: a kormány, az önkormányzat és a Forster Központ példaértékű összefogásának köszönhetően született meg az a megoldás, amely megóvja a világörökségi területen lévő műemlék épületet a további állagromlástól, és nyugodt feltételeket teremt a lakóközösségnek arra, hogy kellő körültekintéssel előkészíthessék és elvégeztessék a ház végleges helyreállítását. A helyettes államtitkár hangsúlyozta, a kormány a Forster Központon keresztül biztosította a védőtető megépítéséhez szükséges 100 millió forintos forrást. A tető jelentős mértékben hozzájárul ahhoz, hogy az épület mielőbb visszanyerje régi szépségét, és a károsultak visszaköltözhessenek otthonukba.

 

 

Hassay Zsófia emlékeztetett arra, hogy az önkormányzat első perctől kezdve a házban élők segítségére sietett, azonnal gondoskodott megfelelő elhelyezésükről. Mint mondta, az önkormányzat a tűzeset óta 50 családnak segíti a lakhatását: vannak, akiket önkormányzati lakásokban, másokat apartmanházakban helyeztek el, akik pedig önállóan oldották meg a lakhatásukat, azok 100 ezer forint erejéig albérlet-hozzájárulást kapnak.

Terézváros polgármestere szólt arról is, hogy a károsultak lakhatását biztosító 30 millió forinton kívül az önkormányzat 250 millió forintot fordított az épület sérüléséből adódott életveszélyes állapotok felszámolására.

Hangsúlyozta: az önkormányzat mindaddig gondoskodik a fedél nélkül maradt családokról, ameddig a kiégett épület lakhatóvá nem válik. Egyúttal jelezte: az életveszély-elhárítást követően az épületet visszaadták a társasháznak, és felkérték a közös képviselőt arra, hogy a lakóközösség vegye fel a kapcsolatot a közműszolgáltatókkal és tegye meg a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy mielőbb visszakapcsolható legyen a víz, a gáz, az áram. Amint a tető felkerül az épületre és a közműveket vissza tudják kapcsolni, a földszinti, az első és második emeleti lakók visszaköltözhetnek otthonaikba – mondta Hassay Zsófia.

A Forster Központ a magyarországi világörökségi feladatok letéteményeseként fontosnak tartotta, hogy szerepet vállaljon a július 15-én tűzkárt szenvedett palota további állagromlásának megakadályozásában – jelentette ki Sághi Attila.

A részletekről szólva ismertette: a kormány, az önkormányzat és a Forster Központ együttműködése nyomán megépülő ideiglenes tető nyolc hét alatt készül el, és az épület tetőszerkezetének végleges helyreállításáig, de legfeljebb 3 évig marad a házon. Az építmény mintegy háromezer négyzetméternyi területet fed majd le.

 

 

A speciális védőszerkezet műszakilag egy állványszerkezetre erősített trapézlemez-fedés. Maga a tartószerkezet acél csővázakból áll, amelyeket sűrűn a III. emeleti falakhoz rögzítenek. A csővázakat a tetejükön, vízszintes irányban acél-, illetve fából készült szelemenekkel fogják össze, ehhez rögzítik a trapézlemez-fedést. A szelemenekre kerül még az a fa segédszerkezet, amely elvezeti a tetőn összegyűlt csapadékvizet.

Az „esernyőként” emlegetett védőszerkezet a Forster Központ kizárólagos tulajdonát képezi, amely a munkák befejeztével visszabontható és újra felhasználható.2014. november 25.