image

Közmeghallgatást tartott a képviselő-testület

Megtartotta az éves közmeghallgatást a képviselő-testület december 19-én, csütörtökön az Eötvös10 Közösségi és Kulturális Színtérben. A testület tagjainak beszámolója után a kerület polgárai intéztek kérdéseket a képviselőkhöz.


Hassay Zsófia polgármester a rendkívüli testületi ülés hivatalos megnyitása után elsőként számolt be az elmúlt év legfontosabb döntéseiről, eredményeiről. A polgármester kiemelte, hogy az örökségül kapott 2 milliárdos adósság konszolidációja mára megtörtént, és sikerült a VI. kerület költségvetését nullára hozni. Beszámolójában ismét ismertette a „kocsmaadóként” is emlegetett felügyeleti díj lényegét és a befolyó bevétel felhasználási módját. Az éjszaka is nyitva tartó vendéglátóhelyeknek október 1-jétől kell fizetniük ezt az új adónemet. A befolyó, 80 millió forintra becsült összeget a köztisztaság és a közbiztonság javítására fordítja a terézvárosi önkormányzat. Az ingatlanok kezelésében Terézváros az eladások helyett hosszabb távú stratégiát követ, és jellemzően bérbe adja ingatlanjait. A hatékony gazdálkodásnak köszönhetően az elmúlt évben már beruházásokra is jutott forrás: tavaly decemberre megújult a Hunyadi tér, amelynek állapotára a Terézvárosi Foglalkoztatást Elősegítő Nonprofit Kft. dolgozói vigyáznak, tavaszra pedig megújult az őstermelői piac, őszre a Zeneakadémia előtti tér is.

 

Hassay Zsófia a jövőre vonatkozóan több nyertes pályázatról is beszámolt: a Nyugati tér megújítására 300 millió forintot nyert a VI. kerület a Főpolgármesteri Hivatal Tér_Köz pályázatán, és 200 millió forint uniós forrásból 2014 őszére megújulhat a Munkácsy Mihály utcai óvoda is.

 

Terézváros is több pályázatot írt ki. A felújításra szoruló társasházak 205 millió forintra pályázhattak, külön keret állt rendelkezésre belső udvarok megújítására, és Terézvárosban szociális önkormányzati lakáshoz is csak pályázat útján lehet jutni. A VI. kerület szociális területen gondoskodó önkormányzatként idén is szervezett nagy sikerű ingyenes tanfolyamokat, tavasszal és ősszel pedig élelmiszercsomag-osztási akciókat a rászorulóknak. Hassay Zsófia a kerület jövő évi tervei közül kiemelte a Podmaniczky utcánál található volt MÁV-terület rehabilitációját, amelyet a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-től venne haszonbérletbe Terézváros. Ezen a területen a budai Millenáris mintájára sport- és szabadidőpark jönne létre, növelve a kerületben található zöldfelület arányát. A becslések szerint 300-600 millió közötti keretből megújulna a Podmaniczky utcai fasor is.

 

Óvári Gyula, Simonffy Márta és Bundula Csaba alpolgármesterek


Simonffy Márta alpolgármester a kerület kulturális szerepvállalását ismertette. Örömmel számolt be a Hunyadi téri zenepavilonban rendezett koncertek sikeréről, az Eötvös10 egyre népszerűbb programjairól. Bundula Csaba alpolgármeser külön is beszélt a kerületnek a korábbi vezetéstől szintén örökségül kapott ingatlanügyeiről, amelyekkel kapcsolatban per van folyamatban a Fővárosi Ítélőtábla előtt. Elismerően beszélt a VI. kerületi rendőrkapitányság november 1-jével kinevezett új vezetőjéről, Kecskés Tamásról.

 

Az új rendőrkapitány ugyan csak másfél hónapja teljesít szolgálatot a kerületben, máris új kezdeményezésekről tudott beszámolni a közmeghallgatás résztvevőinek. November 23-án fokozott rendőri ellenőrzést tartottak az V., VI. és VII. kerületben. A razzia nem egyszeri alkalom volt: Kecskés Tamás több hasonló, rendszeres akciót és fokozott rendőri jelenlétet ígér Terézvárosban.

 

A kerület polgárai írásban és szóban is feltehették kérdéseiket a képviselőknek. Dr. Mogyorósi Sándor a zajpanaszokra válaszolva ismertette Terézváros csendrendeletét, amely az országban a legszigorúbb szabályokat állapítja meg. Hassay Zsófia egy új szolgáltatásról is beszámolt: már az ünnepek alatt is szolgálatba állt egy új járőrautó Terézvárosban, amely éjszakánként felügyeli a kerület közbiztonságát. Azokra a kérdésekre, amelyek megválaszolására a közmeghallgatás keretei között már nem maradt idő, írásban válaszol a terézvárosi önkormányzat.

 

fotó: Steindl Gabi2013. december 21.