image

Átadták a Hunyadi téri piacot

Hivatalosan is átadták a közel negyvenmillió forintból felújított Hunyadi téri őstermelői piacot június 20-án. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter példaértékű beruházásnak és európai színvonalúnak nevezte a piacot, Hassay Zsófia polgármester a családias hangulatot és az árusok közvetlenségét emelte ki, hangsúlyozva, hogy „az áruknak itt nem kódjele, hanem illata és zamata van”.


Egy nappal a termés beérését is jelképező nyári napforduló előtt Hassay Zsófia polgármester és Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter hivatalosan is megnyitották a terézvárosiak előtt az idén felújított Hunyadi téri őstermelői piacot.

Az önkormányzat 2012 nyarán döntött a Hunyadi tér teljes körű felújításáról, amelyben az őstermelői piac megújítása is szerepelt. Azért, hogy a piac a felújítás alatt is zavartalanul működhessen, a tér átépítését szakaszosan hajtották végre, elsőként a park rekonstrukciójára került sor, majd 2012 végén kezdtek hozzá az őstermelői piac munkálataihoz. Ennek idejére a standokat a tér egy másik részére költöztették.

Hassay Zsófia polgármester ismerteti a fejlesztés részleteit Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszternek

A nettó 37 millió forint költségű fejlesztés keretében esztétikus, a park hangulatához illő elárusítóasztalokat alakítottak ki. Mind a bútorok, mind az újonnan beszerzett, a napot és az esőt egyaránt jól tűrő, ollókaros árnyékolók összecsukhatóak, így azok a piaci időn kívül nem zavarják az utcaképet. Az új térkőburkolatot a gyengén látókat segítő jelekkel látták el. Az asztalok száma a korábbiéval szinte azonos – 82 darab –, ám az árusok összetétele és a kínálat jellege jelentősen módosult.

Nettó 37 millió forintból újult meg a piac

Hassay Zsófia beszédében elmondta, az árusításra kiírt pályázatnak köszönhetően a piac visszakapta élelmiszer-ipari jellegét, megszűnt a ruhanemű és az egyéb aprócikkek zsibvására. A polgármester hozzátette, hogy a termelők a főváros vonzáskörzetéből hozzák ide árujukat: Szadától Sóskútig, Zsámbéktól Szigethalomig, Solymártól Vámosgyörkig. Az állandó bérlők mellett pedig évente több száz napijegyet váltó árus is kínálja itt egyedi portékáját. A piac közkedveltségét és az elárusítóhelyek népszerűségét az is jelzi, hogy az elmúlt három évben a piac bérleti díjakból származó bevétele a duplájára nőtt – emelte ki Hassay Zsófia. „A családias hangulat és az árusok közvetlensége miatt nemcsak a terézvárosiak, hanem a környéken élők és a turisták is szeretnek idejárni, itt az áruknak nem kódjele, hanem illata és zamata van” – hangsúlyozta a polgármester.

Hassay Zsófia polgármester elmondta, hogy ma már csak őstermelői igazolvánnyal lehet árulni a piacon

Példaértékű beruházásnak nevezte a Hunyadi tér és a termelői piac felújítását Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, aki beszédében kiemelte, „nagy szó, hogy egy régi termelői piacnak van helye Budapesten, és így a magyar termelők a vidék legjavát hozhatják el a fővárosiaknak”. A terézvárosiak így kiváló minőségű árukhoz juthatnak hozzá, a kínálat széles skálán mozog, a piacon prémium termékek és kézműves áruk is kaphatók – tette hozzá Fazekas, majd megjegyezte, hogy a közvetlen termelői árusítás az elmúlt években jelentős fejlődésen ment keresztül, ma már az agráriumnak komoly szeletét adja. A miniszter reményét fejezte ki, hogy hamarosan a csarnok is megújul, azért is, mert szerinte a Hunyadi tér szép példája a tudatos városfejlesztésnek, a szabadidő eltöltése és a piac, a vásárlás együttélésének.

A miniszter a tudatos városfejlesztés szép példájának nevezte a Hunyadi tér felújítását

A csarnokról szólva Hassay Zsófia elmondta, hogy bár a kerületnek nincsenek pénzügyi gondjai, a csarnok felújításához – ami mintegy hárommilliárd forintba kerülne – mindenképpen állami segítségre van szüksége az önkormányzatnak. „Ígéretet kaptunk arra, hogy lesz segítség” – mondta a polgármester, de részletekkel egyelőre nem tudott szolgálni.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter  vásárol a termelőktől. Szerinte a közvetlen árusítással a termelők és a vevők is jól járnak.

***

A Hunyadi téri piac – a vásárcsarnok és a téren elhelyezkedő árustandos őstermelői rész – a főváros egyik legkedveltebb vásártere. Elsősorban a magas minőséget és a széles termékkínálatot szokták Terézváros kis piacával kapcsolatban emlegetni. Nem véletlen, hogy a neves gasztronómiai magazin, a Dining Guide 2010-es budapesti piactoplistájának második helyén a Hunyadi téri piac végzett, a lap a vásártér belterjessége és közösségformáló ereje mellett elsősorban a valódi őstermelők arányának nagy számát, a kedvező árakat és a szezonális zöldség-gyümölcs ritkaságokat méltatta. Az Origo 2012 nyarán készült fővárosi piackörképe alapján Budapest legjobb zöldség- és gyümölcskínálata található a Hunyadi téri őstermelői piacon, „ahol az idénynek megfelelő, éppen termő, itthon szinte sehol sem kapható alapanyagok is előfordulnak.” A portál szerint a minőségi különbség miatt a Lehel vonzáskörzetéből is érdemes a Hunyadi térre kijárni.

(Fotó: Steindl Gabriella)

Cimkék: Hunyadi tér | őstermelői piac | Hassay Zsófia | Fazekas Sándor
2013. június 26.