image

Fürst Rolls Royce-szal érkezett a bíróságra

Április 25-én újabb igazságügyi ingatlanszakértő meghallgatásával folytatódott az Andrássy út 47. áron aluli eladása miatt még 2011 decemberében indult büntetőper. Mivel a kirendelt szakértők nem tudták vagy nem voltak hajlandók megmondani, mennyi lett volna a palota reális eladási ára, ez a tárgyalás sem vitte a bíróságot közelebb a megoldáshoz. Az értékbecslőket ezért egyelőre békén hagyják, a következő alkalommal egy most nyilvánosságra hozott rejtélyes vételi ajánlat kapcsán hallgatják meg Lászay János egykori független terézvárosi képviselőt.


Káosz, zűrzavar és értetlenség. E három szó jellemzi legjobban az Andrássy út 47. szám alatti palota eladása kapcsán indult büntetőper legutóbbi, április 25-i tárgyalási napját, amely egy újabb szakértő meghallgatásával folytatódott. A Budapesti Igazságügyi Szakértői Kamara elnökétől, Turán Zsolttól azonban semmi újat nem tudott meg a bíróság, csak azt, amit már korábban is elmondtak, hogy „az igazságügyi ingatlan-szakértői gyakorlatban az ingatlan lakott, bérlőkkel terhelt értékét a »beköltözhető érték« 50-60 százalékában szokták megállapítani”.

Ingatlanszakértők

Gondban voltak az ingatlanszakértők: Turán Zsolt (balra) és Batizi György

Az viszont kiderült, hogy Turán egyáltalán nem járt az Andrássy 47.-ben – mert a kirendelés csak elvi megállapításokat kért tőle, konkrét értékbecslést nem –, azt mégis ki merte jelenteni, utalva a Dollar Land Kft. (DL) értékbecslésére, hogy 75-80 százalékos értékcsökkentés – a lakott és a beköltözhető érték között – nem reális egyetlen ingatlan-értékbecslés esetében sem. Aztán később ezt visszavonta. A bírósághoz eljuttatott szakértői kiegészítésében egyébként nagyjából ugyanezt állapította meg Batizi György is, aki szerint a DL értékbecslése alulértékelt volt. Az ő ingatlanszakértői véleményének komolyságát – súlyos számolási hibák mellett – leginkább az kérdőjelezte meg, hogy nem tudta megmondani, miért a forgalmi érték 65 százalékában határozta meg az ingatlan lakott értékét, ha az általa is többször hivatkozott bírósági gyakorlat ennél kevesebb, a fent is említett 50-60 százalék.

Erre Tóth Erzsébet bírónő kijelentette, ha egy ingatlan értékének meghatározásakor elég lenne figyelembe venni a bírósági gyakorlatot, akkor nem lenne szükség szakértőkre. Majd a szemükre vetette, hogy miért nem szerezték be az adott ingatlanra vonatkozó összes dokumentumot, jogszabályt és vizsgálták meg alaposan a körülményeket. A szakértői válasz megint csak az volt: őket nem erre rendelték ki.

dr. Tóth Erzsébet

A bíró, dr. Tóth Erzsébet nem volt elégedett a szakértőkkel

Az sem segítetett feloldani a patthelyzetet, hogy Turán Zsolt már nem négy, hanem 16-féle értékbecslési módszerről beszélt, az alkalmazott módszerek pedig akár jelentősen befolyásolhatják a kapott értéket. Ahogy azt az Andrássy út 47.-ről készült három 2011-es értékbecslés közötti több százmilliós eltérések is szemléltetik. A hetedrendű vádlott, Tóth György szocialista önkormányzati képviselő erre dühödten jegyezte meg: mire támaszkodjon egy döntéshozó egy ingatlaneladás előtt, ha az értékbecslések köszönő viszonyban sincsenek egymással.

Fürst György a tárgyalásra stílusosan egy grafitszürke Rolls Royce-szal érkezett, amellyel pont a Fővárosi Törvényszék főbejárata elé parkolt le. A luxusautó-tulajdonos korábbi szocialista alpolgármester, a per másodrendű vádlottja hozzászólásában az önkormányzat különleges helyzetét hangoztatta: szerinte az önkormányzatok nem is piaci szereplők. A tanúként felszólaló Bundula Csaba jelenlegi terézvárosi alpolgármester abszurdnak nevezete Fürst állítását, hiszen ha az önkormányzat a piacon értékesít egy ingatlant, akkor már piaci szereplőnek tekinthető. De reagált Batizi György azon állítására: „mindig dobok egy hátast, amikor azt olvasom, hogy egy ingatlant áron alul adtak el. Semmit sem lehet áron alul eladni. Egy ingatlan annyit ér, amennyit adnak érte.” Az alpolgármester szerint viszont ez nevetséges, mert ezen az alapon 500 forintért is eladhatták volna az Andrássy úti palotát”.

Bundula Csaba

Bundula Csaba alpolgármester szerint az önkormányzatok is lehetnek piaci szereplők

Az ingatlanszakértőket már semmi sem menthette meg, miután az egyik védőügyvéd azt az egyszerű kérdés tette fel nekik: reális áron, olcsón vagy drágán adták-e el szerintük az Andrássy út 47.-et? Három szakértő, három válasz: 1. igen reális áron, 2. nem tudja megmondani, 3. tudja, de nem mondja meg.

A bírónő, érzékelve a helyzet kilátástalanságát, úgy döntött, hogy a szakértőkre az elkövetkező tárgyalási napokon nem lesz szükség, július 2-án inkább az Andrássy 47.-et 2004-ben 150 millió forint + áfáért megvásárló belga üzletembert, Christian Polet-t hallgatják meg zártláncú távhálózaton, azaz telefonon. Már ha Polet erre hajlandó lesz.

Ha nem, az izgalmakról egy nemrégiben előkerült bruttó 170 millió forintos vételi ajánlat gondoskodhat. Az egykori független terézvárosi képviselő, Lászay János eljuttatott a bíróságnak egy ír befektető által az Andrássy 47. eladásáról döntő képviselő-testületi ülés napján, 2004. január 17-én küldött ajánlatot. Az eset érdekessége, hogy az iratot az akkori polgármester, Verók István titkárnője átvette és le is pecsételte, a dokumentum rejtélyes okokból ma már nem lelhető fel a hivatalban. (Mindennek azért van különös jelentősége, mert az akkori szocialista-szabad demokrata városvezetés azt állította, a palotára nem érkezett másik vételi ajánlat.) Az ügy kapcsán beidézi a bíróság Lászayt és az iratot átvevő egykori titkárnőt is. Az eset a tárgyaláson is kisebb bonyodalmat okozott, főleg, hogy egyszer csak belépett a terembe egy ismeretlen. Miután elmondta, hogy ő Verók Péter és ebbe a terembe idézték, egy percre megfagyott a levegő. De hamar kiderült, hogy csak véletlen névazonosságról van szó, így a pillanatnyi döbbenet után folytatódhatott a zűrzavar. Meg a káosz.

A legutóbbi tárgyalási napról szóló tudósítást itt érheti el.

Cimkék: Andrássy 47 | büntetőper | Bundula Csaba | bíróság
2013. május 11.