image

Eltitkolt vételi ajánlat került elő

Egy eddig ismeretlen, az Andrássy út 47. szám alatti palota megvásárlására tett 170 milllió forintos vételi ajánlat jutott a Magyar Hírlap birtokába, amely – a lap szerint – alapjaiban érintheti a szocialista és szabad demokrata képviselőkkel szemben folytatott büntetőeljárást.

 

 


„Képletesen szólva Terézvárosban, az ingatlanpanamákkal szennyezett Andrássy úton egy olyan csontváz hullott ki a szekrényből, amely alapjaiban érintheti a szocialista és szabad demokrata képviselőkkel szemben folytatott büntetőeljárást az Andrássy út 47. alatti palota ügyében.” – írja április 2-i számában a Magyar Hírlap. A lap birtokába jutott egy, az ingatlan eladásáról döntő 2004 júniusi képviselő-testületi ülés előtt érkezett, 170 millió forintos vételi ajánlat, amely pontosan 20 millió forinttal több, mint amennyiért a szocialista városvezetés végül értékesítette az Andrássy úti palotát.

A 2004. június 16-án Micheline McNamara a JDI Investments nevű ír cég képviseletében 170 millió forintos ajánlatot tett Verók István polgármesternek az ingatlan megvásárlására. Az Andrássy 47. eladásáról döntő 2004 júniusi botrányos testületi ülésen Fürst György MSZP-s alpolgármester viszont azt állította, hogy nincs másik vételi ajánlat. A palotát így nyilvános árverés lefolytatása nélkül, az állítólagos egyetlen ajánlattevő, az Ennet Kft. vásárolta meg 150 millió forintért 2004 októberében.

A bíróság 2011 decemberében megállapította, hogy az adásvételi szerződés semmis, mivel az önkormányzat akkori képviselő-testülete elmulasztotta a nyilvános versenyeztetési eljárás lefolytatását, az épület tulajdonjoga így visszaszállt az önkormányzatra. A palota ügyében 2011 decemberében büntetőper is indult, a vádlottak padján 12 egykori szocialista és szabad demokrata képviselő ül.

A per egyik tavalyi tárgyalásai napján a tanúként beidézett Lászay János, egykori terézvárosi független képviselő arról beszélt, hogy a „nyertes” Ennet Kft.-én kívül több ajánlatról is tudott, ezek azonban eltűntek a süllyesztőben. A szintén tanúként beidézett Hassay Zsófia – 2004-ben ellenzéki képviselő, Terézváros jelenlegi polgármestere – pedig elmondta, hogy az önkormányzat tulajdonosi főosztályán nagyon sok vételi ajánlatnak és adásvételi szerződésnek nyoma veszett – írja a Magyar Hírlap.

A büntetőper következő tárgyalási napját április 25-én tartják a Fővárosi Törvényszéken, addigra az is kiderül, hogy bővül-e vádirat további több tucat VI. kerületi ingatlan áron aluli eladásával. Az ügyészség ugyanis április 4-ig számos más ingatlan – Andrássy 3., 8., 52. számú paloták és 65 tetőtér eladása, valamint további több mint tíz ingatlan – áron aluli értékesítése miatt is nyomoz, ezért újabb vádemelések várhatók, a bíróság pedig feltehetőleg összevontan tárgyalja majd az ügyeket.

A legutóbbi tárgyalási napról szóló beszámolónkat itt találja.

A per előzményeiről itt olvashat, a korábbi tárgyalások összefoglalóit pedig ide kattintva olvashatja el.

 

Cimkék: Andrássy 47 | bíróság | büntetőper | Magyar Hírlap
2013. április 10.