image

Három év börtön a Fradi-pólóedzőnek

Három év letöltendő börtön és kilencmillió forint pénzbüntetés vár a 18 millió forint kenőpénz átvételekor tetten ért Juhász Károlyra – áll a Fővárosi Ítélőtábla február 28-i döntésében. A másodfokú bíróság súlyosbította a törvényszék tavaly januári ítéletét és nem bűnsegédként, hanem tettesként ítélte el a vállalkozót.


A terézvárosi „vesztegetési” ügyként elhíresült büntetőperben február 28-án jogerősen három év letöltendő börtönbüntetésre ítélte, mellékbüntetésként pedig kilencmillió forint megfizetésére kötelezte a Fővárosi Ítélőtábla Juhász Károlyt. A vállalkozót a Fővárosi Törvényszék tavaly januárban még „hivatali visszaélés bűntettében mint bűnsegédet” ítélte el, a másodfokú bíróság azonban „befolyással üzérkedésért” tettesként szabott ki rá súlyosbított büntetést.

A szövevényes ügy még 2008 februárjában kezdődött, amikor a Nemzeti Nyomozó Iroda őrizetbe vette a terézvárosi vagyonkezelő akkori vezetőjét, Kovács Pétert, valamint tetten érte 18 millió forint csúszópénz átvételekor Juhász Károly vállalkozót (korábban a Fradi vízilabda edzője volt). Azzal gyanúsították őket, hogy megvesztegették a Bajcsy-Zsilinszky út 61. szám alatti ingatlan bérlőjét, a Müart-Press igazgatóját, Berecz Károlyt. Utóbbi szerette volna megvásárolni a bérleményt az önkormányzattól, amely felé 100 millió forintos bérletidíj-tartozása volt. Berecz azt állította, hogy jelezték neki, a végleges adásvételi szerződést csak akkor lehet megkötni, ha az elmaradt bérleti díjat „kiegészíti” tizennyolcmillió forint készpénzzel. A cégvezető ekkor vette fel a kapcsolatot a rendőrséggel. Berecz szerint a tettes, akinek a milliók kellettek volna, Bajor Zoltán SZDSZ-es alpolgármester volt, aki egyébként mindvégig tagadta a vesztegetés elkövetését.

Az elsőfokú eljárás során a Fővárosi Törvényszék nem látta bizonyítottnak, hogy Bajor Zoltán lett volna a vesztegető – Berecz Károly vallomásán kívül ezt más nem támasztotta alá –, ezért a volt szabaddemokrata alpolgármestert 2012 januárjában bizonyítottság hiányában felmentette, míg az elsőrendű vádlott Kovács Péterrel szemben elmeállapotára való tekintettel az eljárást felfüggesztette. A volt alpolgármester ügyében az ügyészség fellebbezett a döntés ellen, majd később visszavonta azt, így Bajor felmentése jogerőre emelkedett.

Így a Fővárosi Ítélőtábla 2013. február 27-i tárgyalási napján már egyedül a másodrendű vádlott Juhász Károly állt a bíróság elé. Az ügyész az első fokon kiszabott kétéves börtönbüntetés súlyosbítását, míg a védelem Juhász felmentését vagy az ítélet hatályon kívül helyezését kérte. Az ügyvéd szerint ugyanis az elsőfokú eljárás során nem nyert kellő bizonyítást, hogy ha nem Bajor Zoltán volt a vesztegető, akkor létezett-e egyáltalán ilyen személy. Ha pedig nem létezett, akkor nem lehetett Juhász Károly sem tettestárs.

A bíróság végül pont erre a tényre – a vesztegető létének bizonyíthatatlanságára – hivatkozva minősítette át a bűntettet befolyással üzérkedésre, és mint tettest ítélte három év börtönbüntetésre Juhászt. Az ítélőtábla a tettenérést mindenek felett álló bizonyítéknak fogadta el, a büntetés súlyosságának indoklásában pedig hangsúlyozta, hogy a bírói gyakorlatban szinte példa nélküli, hogy valakit ekkora összegű kenőpénzért ítéljenek el. A cselekmény súlyossága mellett a bíróság a vádlott vagyoni helyzetét is figyelembe véve – Juhász, aki korábban a Fradi pólócsapatának edzője is volt, jelenleg munkanélküli, de 2008-as bruttó jövedelme 220 millió forint volt – szabott ki rá kilencmillió forint mellékbüntetést. A tanács elnöke kiemelte, hogy a részletes feltáró vallomást a bíróság enyhítő körülményként figyelembe vette volna, azonban a csúszópénz átvételére Juhász semmilyen épkézláb magyarázattal nem állt elő az eljárás során.

A bíróság hangsúlyozta, hogy a büntetéssel elsősorban nem az idős vádlottat kívánja visszariasztani, hanem mindazokat, akik ilyen cselekményre vetemednének, vagy vállalják, hogy közszereplőket fedeznek, illetve hajlandók a stróman szerepének eljátszására.

 

Cimkék: vesztegetés | bíróság
2013. március 06.