image

Andrássy 47: Időt húz a bíróság

A tárgyalás megismétlésével folytatódott az Andrássy út 47. szám alatti palota áron aluli eladása miatt 2011 decemberében indított büntetőper február 4-én a Fővárosi Törvényszéken. Mivel áprilisig több tucat egyéb terézvárosi ingatlan ügyében – szintén hűtlen kezelés miatt – folyik a pótnyomozás, a bírónő megvárná, hogy lesz-e újabb vádemelés, és azt követően összevontan tárgyalná a cselekménysorozatot.


Az Andrássy út 47. szám alatti palota áron aluli eladása miatt 2011 decemberében megkezdett büntetőper a korábbi tárgyalás megismétlésével folytatódott február 4-én a Fővárosi Törvényszéken. Az ismétlésre azért volt szükség, mert három hónapnál több idő telt el az utolsó tárgyalási nap, 2012. szeptember 12-e óta. A korábbi jegyzőkönyvek felolvasása mellett a februári első tárgyalási napon a tervek szerint meghallgatták volna Christian Polet-t is. Az Andrássy úti ingatlant 2004-ben megvásároló Ennet Kft. tulajdonosa azonban nem jelent meg a bíróságon, és a kapcsolatot sem lehetett felvenni vele. Mivel hónapokig is eltarthat, míg a bíróságnak sikerül az Interpol segítségével felkutatni a belga származású egykori cégvezető tartózkodási helyét, és kézbesíteni neki az idézést, így őt várhatóan júliusban hallgatják meg.


A tárgyaláson az is kiderült, hogy a következő tárgyalási napra, február 6-ra beidézett ingatlan-értékbecslők közül Turán Zsolt betegség miatt nem tud majd megjelenni. A Budapesti Igazságügyi Szakértői Kamara elnökének jelenléte azért fontos, mert a bíróság, az ő véleményét ütköztetné az Andrássy úti palota eladási árának meghatározásakor figyelembe vett és az azóta készült – a nyomozati és a bírósági szakaszban felkért szakértők által készített – ingatlan-értékbecslések számításaival. Mert míg a 2004-es eladás előtt felkért Gubicza Gyula, a Dollár Land Kft. becsüse az ingatlan lakott értékét 139 millió forintban állapította meg – ez alapján adták el az épületet 150 millióért –, addig az ügyészség és a bíróság által felkért igazságügyi ingatlanszakértők szerint annak értéke jóval nagyobb volt. A nyomozati szakaszban készült értékbecslés 342 millió forintra taksálta a kiürítetlen épület 2004-es piaci értékét, míg a bíróság által kirendelt igazságügyi ingatlanszakértő szerint a palota lakottan 874 millió forintot ért.  Ha a bíróság az utóbbit veszi figyelembe, akkor a keletkezett vagyoni hátrány összege meghaladhatja a 700 millió forintot, ezért a „jelentős” vagyonihátrány-okozás vádja „különösen jelentőssé” módosulhat. Ebben az esetben az önkormányzat polgári jogi követelése is a jelenlegi 127 millió forint többszörösére nőne.


A három értékbecslőt február 6-án hallgatják meg, a kamarai elnök véleményének megismerésére azonban az április 25-re kitűzött tárgyalási napig várni kell. Az időhúzás Tóth Erzsébet bíró szerint nemcsak a törvényszék, hanem valamennyi érintett érdeke is, mert ha az újabb vádemelésekig ítélet születne, azt hatályon kívül kellene helyezni, a per pedig nagyon elhúzódna. Ugyanis egy cselekménysorból – jelen esetben több tucat ingatlan áron aluli értékesítéséről van szó – nem lehet kivonni egy cselekményt, hanem azt csak egységesen lehet elbírálni. Mivel az ügyészség április 4-ig számos más ingatlan – Andrássy 3., 8., 52. számú paloták és 65 tetőtér eladása, valamint további több mint tíz ingatlan – áron aluli eladása miatt is nyomoz, ezért újabb vádemelések várhatók, a bíró pedig összevontan tárgyalná az ügyeket.


 


A per előzményeiről itt olvashat, a korábbi tárgyalások összefoglalóit pedig ide kattintva olvashatja el.

Cimkék: Andrássy 47 | büntetőper | bíróság
2013. február 05.