image

Konferencia az Eötvös 10-ben

Immáron 8. alkalommal rendezte meg szakmai konferenciáját a Magyar Speciális Művészeti Egyesület (MSME). A tanácskozásnak az Eötvös 10 Közösségi és Kulturális Színtér adott otthont. „A mozgás mint a legalapvetőbb létezési módunk” című több mint hetven – felnőtt értelmi sérültekkel foglalkozó – szakember részvételével zajló konferenciasorozat zárórendezvénye az időskorúak mozgásterápiájával foglalkozott.


Simonffy Márta, a terézvárosi önkormányzat alpolgármestere nyitóbeszédében hangsúlyozta: a szakembereket elismerés és köszönet illeti azért az embertársaikat segítő, komoly szakmai felkészülést és odaadást igénylő munkáért, amit nap mint nap végeznek.

A szakmai konferenciát Simonffy Márta alpolgármester nyitotta meg

Mint fogalmazott: a mozgás, hasonlóan a művészethez nagyon sokféle baj, betegség esetében segítséget, olykor gyógyírt jelent. Az alpolgármester örömének adott hangot, hogy a szakmai rendezvény az érdeklődnek – a személyes találkozáson túl – lehetőséget biztosít arra, hogy megismerjék azokat az egymást is kiegészítő, új módszereket, tapasztalatokat, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy munkájuk a későbbiekben még eredményesebb legyen.

Ezután Mattyasovszky-Zsolnay Zsófia vázolta fel az Angliában már működő szociális rendszer alapján az egyik lehetséges jövőképet. Kiemelte, hogy a szigetországban az intézményi formáknak és a speciális képzéseknek köszönhetően a fogyatékkal élők is dolgoznak. Az 56 életév betöltését követően a sérült embereknek felajánlják, hogy „nyugdíjba” vonulva átkerülhetnek egy másik intézménybe, ahol szabadidős tevékenységgel tölthetik napjaikat vagy a továbbiakban nyugdíjasként folytathatják munkájukat. A mozgás jelentősége ebben a modellben is kiemelt szerepet játszik.

„Mozogjon, hogy ne fájjon!" címmel Mészáros Lászlóné gyógytornász, a Magyar Gyógytornászok Társasága Geriátriai Munkacsoportjának vezetője tartott előadást

Az előadók – két neves gyógytornász, fizioterápiás, valamint szociális szakemberek – az elméleti ismeretek megosztásán túl saját tapasztalataikról, eredményeikről is beszámoltak, melyeket a jobbára koruk vagy betegségük miatt mozgásszegény életmódú idősek táncos terápiájával értek el.

A termet szakemberek töltötték meg

A délelőtti program után Mattyasovszky-Zsolnay Zsófia, az egyesület szakmai tanácsadója, a rendezvény főszervezője elmondta: az egyesület évente kétszer, tavasszal és ősszel tart konferenciát, ezek biztosítják a tagság részére az elméleti képzés alapjait. Céljaikat illetően hangsúlyozta: küldetésüknek tekintik a művészetpedagógia segítségével a sérült emberek életminőségének javítását.

A konferencia alapítója arról is beszámolt, hogy ő maga 10 évvel ezelőtt kezdte használni művészeti terápiás eszközként a fogyatékos embereknél a mozgást, főként azért, mert ezeket a gyakorlatokat a gondozottjaik sokkal könnyebben sajátítják el, mint a megtanulandó szövegeket. Mint mondta: a mostani konferenciával a mozgással foglalkozó fejezet lezárul. Hozzátette: a tavasszal induló új sorozat tematikája pedig egyelőre még titok.

A konferencia elindítója és szervezője Mattyasovszky-Zsolnay Zsófia már a tavaszi sorozatra készül

A délutáni programban a Magyar Speciális Független Filmszemle díjazott alkotásait tekinthették meg az érdeklődök, melyeket fogyatékossággal élő filmesek, pszichiátriai és szenvedélybeteg alkotók, autizmussal élők, valamint a szociális ágazatban dolgozók vagy érintettek készítettek.

A konferencia résztvevői vásárolhattak az Óbudai Rehabilitációs és Foglalkoztatási Központ Nappali Intézete és a terézvárosi önkormányzat Bajza utcai Kincseskert Óvodájának kézműves termékeiből.2018. október 04.