image

Állampolgársági eskük Terézvárosban

Április 24-én összesen 38-an tettek magyar állampolgársági esküt Hassay Zsófia, Terézváros polgármestere előtt. A magyar állampolgárságról szóló 1993. évi LV. törvény módosítása vezette be hazánkban az egyszerűsített honosítási eljárást. A törvény módosítása 2010. augusztus 20-án lépett hatályba és az új szabályokat 2011. január 1-jétől benyújtott kérelmekre kell alkalmazni. Terézvárosban eddig több mint 450-en tettek magyar állampolgársági esküt.


ae

Az egyszerűsített honosítási eljárás keretében azok a külföldön élő határon túli magyarok is benyújthatják kérelmüket, akik magyar nemzetiségüket okirattal bizonyítani, vagy valószínűsíteni tudják, vagy akik a régi Magyarország területén születtek és magyar állampolgárságukat – trianoni diktátum, vagy a második Bécsi Egyezmény következményeként – elveszítették. Az egyszerűsített honosítási kérelmet lakóhelytől függetlenül 2200 magyar anyakönyvi hivatalban, több mint 90 külképviseleten, valamint a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal megyeszékhelyeken lévő ügyfélszolgálati irodáiban és 2011 márciusától a kormányablakoknál is be lehet adni.

 

ae

Az egyszerűsített eljárás keretében – amennyiben nincs szükség hiánypótlásra – 3 hónapon belül állampolgári esküt tehetnek a kérelmezők az általuk választott település polgármestere előtt. A képen Hassay Zsófia, Terézváros polgármestere adja át a magyar állampolgárságot igazoló dokumentumokat.

ae

A honosítási okmányok átadása után a terézvárosi önkormányzat nevében a polgármester asszony egy pohár pezsgő kíséretében gratulált az immáron magyar állampolgároknak

 

Fotó: Steindl Gabriella

Cimkék: állampolgárság | eskü | | Hassay Zsófia
2012. április 25.