image

Fegyverropogás a Pethő Sándor utcában

A magyar honvédek felkelőknek nyújtott önzetlen segítségéről emlékezett egy történelmi csatajelent rekonstrukciójával a budapesti Lengyel Intézet a varsói felkelés 74. évfordulóján.

 

 


Becsapódó gránátok éktelen robaja, gépfegyverropogás hangja verte fel a Pethő Sándor utca csendjét a fülledt nyári délutánon.

A német főhadiszállás előtt barikádot építettek a lengyel felkelők

A Terézvárosi Magyar-Angol, Magyar-Német Két Tannyelvű Általános Iskola udvarán magyar és lengyel katonai hagyományőrzők elevenítették fel a 74 esztendővel ezelőtti, 1944. augusztus 1-én 17 órakor megindult varsói felkelés néhány mozzanatát.

A felidézett jelenetben a felkelők összecsaptak a német katonákkal

A budapesti Lengyel Intézet a valós történelmi eseménnyel hajszálpontosan azonos időben megtartott megemlékezésén részt vett Jerzy Snopek, Lengyelország nagykövete és Simonffy Márta, a terézvárosi önkormányzat kultúráért és humán területekért felelős alpolgármestere.

A lengyel nagykövet töprengve figyelte a hagyományőrzők bemutatóját

A csatajelenetek rekonstrukcióját követően a Lengyel Intézetben a fordító, Mitrovits Miklós ismertette röviden Maria Zima Magyar katonák és a varsói felkelés című, közelmúltban megjelent könyvét. A megemlékezés a Magyar korridor – a Varsó 1944 című dokumentumfilm vetítésével ért véget.

Mitrovits Miklós mutatta be Maria Zima könyvét

Az alkotásokból a jelenlévők megismerhették a varsói felkelés hiteles történetét és a magyar katonák abban betöltött szerepét. Megtudhatták, hogy a náci Németország által megszállt lengyel fővárosban a Honi Hadsereg irányításával 63 napon át tartó küzdelemben csaknem 18 ezer fegyveres ellenálló, és közel 200 ezer civil vesztette életét, akiknek több mint egyharmada tömeges kivégzések áldozata lett. A német csapatok öregeket, nőket és gyerekeket mészároltak le, a lakosságot élő pajzsként használták gyalogságuk és tankjaik védelmére.

A harcok alatt az egyre szorosabbá váló német ostromgyűrű szorításában az egymástól elvágott lengyel felkelőknek az akkor még a németek oldalán harcoló – de már a kiugrásra kísérletet tevő – magyar csapatok segítséget nyújtottak. Az irányításuk alatt lévő területeken – szabotálva a német hadvezetés parancsait – a lengyel katonákat fegyverekkel és hadifelszerelésekkel látták el, átadták nekik a haditerveket, a sebesülteknek orvosi ellátást biztosítottak, bújtatták a menekülteket.

Amikor „kitört a béke”, a gyerekek vették birtokba a hadieszközöket

Az egyenlőtlen küzdelemben a szabad és független lengyel állam létrehozásáért vívott elkeseredett harcba a nyugati szövetségesek nem, vagy csak igen csekély mértékben avatkoztak be, a Varsótól mindössze 30 km-re állomásozó szovjet csapatok is tétlenül szemlélték a német offenzívát. A magukra hagyott felkelők október 2-ai kapitulációját követően a német hadsereg különleges egységei felégetve és felrobbantva mindent, szinte a földdel tették egyenlővé a lengyel fővárost.2018. augusztus 02.