image

Fiatalok citeráztak filmslágereket

A Váraszói Gyöngyvirág Citerazenekar műsorát hallhatta június 16-án délelőtt a Hunyadi téri közönség.

 


A pesti belvárosban üdítően hatott a pattogós, ütemes citerazene. Lelkes, tehetséges, vidéki fiatalok mutatkoztak be ezen a szombaton a terézvárosi közönség előtt.

A huszonéves éves fiatalok a népzenék mellett filmslágereket is játszottak

A csapat Váraszóról érkezett. A Heves megyei kistelepülés a főbb útvonalaktól távol, egy festői szépségű völgyben helyezkedik el, s mindössze 500 lelket számlál. Természetes elszigeteltsége miatt a tradicionális életmód igen sok elemét őrizték meg az itt élők, és ennek a hagyománynak egy részét a zenei kultúra képezi.

Ezúttal is megteltek a padok a Hunyadi téren

Mint azt megtudtuk a Terézvárosban vendégeskedő huszonéves fiataloktól, a falunak emberemlékezet óta mindig volt legalább egy „citerása”, 1970 óta pedig citerazenekar is működik. Jelenleg a csapat tagjai tízen- és huszonéves fiatalok, s szerencsére mindig akad utánpótlás.

A koncert után a közönség közelről is szemügyre vehette a hangszereket

A zenekar műsorának gerincét helybéli palóc népdalok és műdalok alkotják, de repertoárjuk már nem csak a népzenére korlátozódik. A citera alkalmazási lehetőségei jóval tágabbak annál, mint ahogyan az a köztudatban elterjedt, s ezt a zenekar ki is használja. Csárdásokat, komolyzenei műveket – Brahms, Vivaldi – és könnyűzenei számokat, filmzenéket is hallhattak a Hunyadi térre kilátogatók.

Ezúttal sem maradhatott el a kézműves foglalkozás a tér egyik sarkában

Vincze Bálint, a csoport legidősebb tagja (a maga 26 évével) és vezetője elmondta: nagyon összetartó, jó közösséget alkotnak. Tagjaik nem kapnak zenei képzést, nem is kottából tanulnak. Mindent hallás útján sajátítanak el, csak magukra és egymásra hagyatkoznak és nagyon sokat gyakorolnak.

A műsort követően a zenepavilon köré gyűlt közönség közelről is megismerkedhetett a citerával és ki is próbálhatták ezt a különleges népi hangszert.

 2018. június 16.