image

Kerékbilincsügy: elítélték Hatvanit is

Két év szabadságvesztésre ítélte vesztegetés és hivatali visszaélés miatt a Fővárosi Törvényszék csütörtökön Farkas Kálmánt. A terézvárosi közterület-felügyelet egykori vezetője mellett a bíróság első fokon bűnösnek találta VI. kerület volt MSZP-s alpolgármesterét, Hatvani Csabát és Terézváros korábbi jegyzőjét is. Őket a törvényszék pénzbüntetés megfizetésére kötelezte.


Ítéletet hirdetett november 22-én a Fővárosi Törvényszék a terézvárosi kerékbilincselések ügyében. Az elsőrendű vádlott Farkas Kálmánt, a terézvárosi közterület-felügyelet egykori vezetőjét kétrendbeli folytatólagosan elkövetett vesztegetés és tízrendbeli hivatali visszaélés bűntettében marasztalta el első fokon a bíróság és két év börtönbüntetésre ítélte. Az elsőrendű vádlott az előzetes letartóztatásban töltött időt és az adható kedvezményeket figyelembe véve csak néhány napot tölt börtönben, ha ez a döntés emelkedik jogerőre.


Vádlott-társai közül Hatvani Csaba egykori terézvárosi szocialista alpolgármester és a volt jegyző, Sajtos Csilla 100 ezer, illetve 200 ezer forintos pénzbüntetést, két volt közterület-felügyelő és egy szolgálati nyugdíjban lévő rendőr alezredes megrovást kapott, két vádlottat pedig felmentett a bíróság. Utóbbiak egyike a Centrum Parkoló Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. vezérigazgató-helyettese volt, a másik pedig egy volt közterület-felügyelő.


A vádbeli 2008–2009-es cselekmények közül a tényállás szerint a vesztegetés azzal valósult meg, hogy néhány alkalommal ismeretlen eredetű és összegű juttatásokkal ösztönzött egyes vádlottakat a közterület-felügyelet vezetője minél több – igaz, jogszerű – kerékbilincselésre.


„A jogszerű munkáért nem jogszerű kifizetés nem a legrettenetesebb esete a vesztegetésnek” – mondta a bíró, és hozzátette: ilyen gyakorlat korábban is volt, csak akkor „le volt papírozva”.


A bíróság nem látta bizonyítottnak azt az esetet, amikor az ügyészség szerint szinte tetten érték a Centrum vezérigazgató-helyettesét, amint irodájában 215 ezer forint vesztegetési pénzt ad át a közterület-felügyelet vezetőjének.


Ugyanakkor a bíróság többek között telefonlehallgatási anyagok alapján kétségtelenül bebizonyítottnak találta azokat a hivatali visszaélésnek minősülő eseteket, amikor különböző emberek kérésére, utasítására a rend fenntartásával megbízott közterület-felügyelet vezetője levetette a felhelyezett kerékbilincset a költségek megfizettetése nélkül.


Több ízben is rendőrök kértek ilyet, nem egyszer a mozgássérültek részére fenntartott parkoló jogosulatlan használata után. A rendőrök többségével szemben az ügyészség már korábban megszüntette az eljárást megrovással, csak egy, már szolgálati nyugdíjas alezredes ügye került a bíróság elé. A volt szocialista alpolgármester is kérte, az egykori jegyző pedig utasította az elsőrendű vádlottat kerékbilincs levétetésére.


Az egykori MSZP-s alpolgármester, jelenleg önkormányzati képviselő, Hatvani Csaba egy lehallgatott telefonbeszélgetésben azt mondta az elsőrendű vádlottnak, hogy „olyan autókra került bilincs, amelyekre nem kellett volna”. A bíróság úgy ítélte meg, hogy az egykori alpolgármester informálisan mindenképpen a közterület-felügyelet akkori vezetője felettesének volt tekinthető, és így kijelentése burkolt utasításként értelmezhető.


A volt jegyző esetében pedig a hivatali út megkerülésének nevezte a bíró, hogy egy volt önkormányzati képviselő telefonos panasza alapján annak autójáról Sajtos Csilla levetette a kerékbilincset. Így utóbbi védekezését sem fogadta el, miszerint egy jogszerűtlen bilincselés miatti vészhelyzetet előzött meg, amikor utasította a közterület-felügyelet vezetőjét.


A vádlottak az eljárás során majdnem mindannyian tagadták bűnösségüket, a szocialista alpolgármester és egyik társa kivételével azonban nem fellebbeztek az ítélethirdetés után, hanem az ügyészhez hasonlóan három nap gondolkodási időt kértek. Köztük az elsőrendű vádlott is, aki a bíróság okfejtése után kijelentette: kezdi magát bűnösnek érezni.


Szerkesztőségünk megkereste az ügyben Hatvani Csabát, aki nem kívánta kommentálni az ítéletet.


Terézvárosi sajtóiroda


Forrás: MTI


 


 

Cimkék: kerékbilincs | hatvani csaba | bíróság
2012. november 23.