image

Lentiből érkeztek vendégeink

Személyesen köszönte meg Ipacs Bence, testvérvárosunk, Lenti Szent Mihály templomának plébánosa, Kaszás Csaba Richárd káplán és Héra József, Lenti városának önkormányzati képviselője azt a támogatást, melyet a terézvárosi önkormányzat nyújtott a több mint 320 esztendős Szent Mihály templom külső állagmegóvásához.

 


Az 1692-ben megépült Szent Mihály templomot utoljára 20 éve restaurálták, külső falain már jócskán akad javítanivaló. A plébánia és a sekrestye felújítására az egyházmegye biztosította a kért forrásokat, azonban a sok segélykérelem miatt már nem tudott a templom megóvását szolgáló munkálatokhoz hozzájárulni.

A plébánia ezért arra az elhatározásra jutott, hogy gyűjtésbe kezdenek. Nehéz helyzetüket ismertetve azzal a kéréssel fordultak Terézváros polgármesteréhez, hogy amennyiben lehetséges, adományukkal járuljanak hozzá az értékes templomépület állagmegóvásához szükséges pénz előteremtéséhez.

Ipacs Bence plébános és Hassay Zsófia polgármester írta alá a megállapodást

Ipacs Bence plébános elmondása szerint pár nappal később megérkezett a minden reményüket felülmúló válasz. A terézvárosi önkormányzat április 26-ai testületi ülésén igazi testvéri döntésként a képviselők megszavazták részükre azt a nyolcszáz-ötvenezer forintos támogatást, amelyből a halaszthatatlan javítások elvégeztethetők.

A látogatás alkalmával Hassay Zsófia, Terézváros polgármestere és Ipacs Bence kézjegyével látta el a nevezett összegről szóló támogatási szerződést.

A Lentiből érkezett delegáció a terézvárosi vendéglátókkal

Április 26-án a testület más egyházi támogatásokról is döntést hozott. Az önkormányzat ötmillió-ötszázezer forinttal járul hozzá a Szent Család Plébániatemplom közösségi termének tetőjavításához, huszonkétmillió forinttal pedig az Avilai Nagy Szent Teréz templom falait károsító vizesedés megszüntetéséhez. Ötmillió forintos önkormányzati segítséggel újulhat meg az Egységes Izraelita Szövetség Vasvári Pál utcai zsinagógája, a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség a Dessewffy utcai zsinagógájának fűtéskorszerűsítéséhez kért és kapott ötszázezer forintos támogatást.2018. május 16.