image

Pályázatot nyert a Játékvár ovi

Kincses Kultúróvoda kitüntető címet viselheti március 19-től a Játékvár Óvoda. A díjat az Emberi Erőforrások Minisztérium pályázatának 26 nyertese Hoppál Péter, kultúráért felelős államtitkártól és Maruzsa Zoltán, köznevelésért felelős helyettes államtitkártól vehette át. Az ünnepélyes eseményen részt vett Hassay Zsófia, Terézváros polgármestere és Simonffy Márta alpolgármester.


Házigazdaként elsőként Horváth Zoltánné, a Játékvár Óvoda vezetője üdvözölte a vendégeket és az ország különböző pontjairól érkezett óvodák vezetőit. Rövid beszédében köszönetet mondott a terézvárosi önkormányzatnak mindazért a támogatásért, amellyel a cím elnyerését segítette.

Hoppál Péter, kultúráért felelős államtitkár elmondta: a kultúra közvetítését a lehető legkorábban el kell kezdeni, mivel a legfogékonyabb időszakban, az óvodáskorban megszólítva a gyermekeket lehet megalapozni azt, hogy később a kultúra iránt nyitott és befogadó felnőttekké váljanak. Ezért hirdette meg 2015-ben hagyományteremtő szándékkal az Emberi Erőforrások Minisztériumának Kultúráért és Köznevelésért Felelős Államtitkársága a Kincses Kultúróvoda programot.

Hoppál Péter részletesen ismertette a Kincses Kultúróvoda programot

Az államtitkár a pályázat eddigi eredményeiről szólva hangsúlyozta: a program évről évre erősödik, míg tavaly 48, idén  már 123 óvoda mérettette meg magát, az előző esztendőben 12-en, 2018-ban pedig több mint kétszer ennyien, 26-an bizonyultak méltónak arra, hogy az elkövetkező három esztendőben viseljék a Kincses Kultúróvoda címet.

Hassay Zsófia, Terézváros polgármestere rövid beszédében elmondta: amikor először találkozott a Kincses Kultúróvoda pályázattal, úgy érezte ezt a terézvárosi intézményeknek találták ki, hiszen az itteni óvodák és iskolák világörökségi területen, az ország kulturális szívében, a művészeti és kulturális intézményekkel kiváló kapcsolatot ápolva, szoros szimbiózisban működnek.

Hassay Zsófia örömmel sorolta a Játékvár Óvoda sikereit és eredményeit

Mint mondta, a pályázatban megfogalmazott célok megvalósítása nyilván egészen mást jelent egy kis lélekszámú település, egy közepes nagyságú vidéki város vagy egy megyeszékhely esetében. Külön örömének adott hangot, hogy az átadóünnepség lehetőséget teremt arra is, hogy a cím elnyerői megosszák egymással inspiráló ötleteiket, tapasztalataikat.

A Játékvár Óvoda bemutatásakor úgy fogalmazott: a több mint 120 éves, a közelmúltban eredeti szépségében helyreállított műemléképület csodálatos környezetet biztosít a gyerekek szellemi, lelki, művészeti nevelésére. Az intézmény hagyományos értékei között élen jár az örömteljes és kiegyensúlyozott légkör, az elfogadás, az önkifejezés fejlesztése, az ünnepek méltóságának, a hétköznapok biztonságot adó rendjének megélése, a kézműves foglalkozások, a néptánc, a kapcsolattartás a szülőkkel és a családokkal, a természet és életközeli programok gazdag kínálata, de legfőképp a jókedv és a szeretet.

A polgármester az intézmény legfontosabb hivatalos elismeréseiről szólva elmondta: a Játékvár Óvoda más terézvárosi óvodákhoz hasonlóan minősített tehetségpont, zöld óvoda, referencia óvoda. A polgármester beszédének végén szívből gratulált a Játékvár és megtisztelő címet elnyert óvodák pedagógusainak, dolgozóinak.

Maruzsa Zoltán szerint a művészeti nevelést nem lehet elég korán kezdeni

Maruzsa Zoltán, köznevelésért felelős helyettes államtitkár a művészeti nevelés, az értékek megőrzése és továbbadása, a kultúra népszerűsítése terén fontosnak nevezte a két államtitkárság szoros együttműködését.

Idén 26 óvoda nyerte el Magyarországon a Kincses Kultúróvoda címet

Mint mondta: a Kincses Kultúróvoda pályázat lehetőséget biztosít arra, hogy már az óvodában felkeltsék a gyerekek érdeklődését a művészeti nevelés, a művészeti oktatás iránt.

A helyettes államtitkár méltatta az intézmények jelentkezéseiben szereplő innovatív és előremutató programokat, valamint kiemelte: a kiírók biztosak benne, hogy a pályázat és annak a jövőben is rendelkezésre álló anyagi forrásai tovább fogják erősíteni az intézményekben folyó elismerésre méltó szakmai munkát.

Az ünnepség a Játékvár óvodások zenés, táncos műsorával és az óvónők fellépésével fejeződött be.

 Az óvodások színes műsorával zárult az ünnepélyes átadás

 2018. március 20.