image

Gyermekrajzokból nyílt kiállítás az Eötvös10-ben

Vers-kép-csend-élet címmel nyílt kiállítás március 9-én az Eötvös10-ben a kerületi általános iskolások számára meghirdetett rajzverseny pályamunkáiból. A legjobb alkotások készítői díjaikat Simonffy Mártától, a terézvárosi önkormányzat alpolgármesterétől és Bökönyi Anikótól, Terézvárosi Kulturális Közhasznú Nonprofit Zrt vezérigazgatójától vehették át.


Az Eötvös10 által megrendezett rajzversenyre beérkezett műveket Bálind István festőművész, Lévay Jenő Munkácsy-díjas képzőművész és Szilágyi János grafikus, festőművész bírálta el.

Bálind István festőművész köszöntötte a megnyitón megjelenteket

A kiállítást Bálind István nyitotta meg, aki köszöntőjében hangsúlyozta: nagy boldogságot jelentett számukra, hogy ilyen sok elismerésre méltó alkotás született, majd élve a lehetőséggel köszönetet mondott a nemes versengésben résztvevőknek, a diákok tanáraiknak, valamint a pályázatot kiíró Eötvös10-nek.

Betekintést engedve az elbírálás folyamatának kulisszatitkaiba a zsűri elnökeként elmondta, a helyezést elérő alkotások kiválasztásakor egyhangú döntés született. Nehézséget legfeljebb az okozott, hogy néhány indulónál jelentősen eltért a rajz és a festmény színvonala, többnyire az alsósok a bátrabb, erőteljesebb, harsányabb színeket alkalmazó festményeikkel, a felsősök pedig kiteljesedett grafikai készségüknek köszönhetően rajzaikkal jobban jeleskedtek. Hasonló fejtörést okoztak azok az alkotások, amelyek nem a kiírásban szereplő technikával készültek ugyan, de kiemelkedőnek számítottak. Mint fogalmazott, ezekben az esetekben a dilemmát a különdíj odaítélésével sikerült feloldani.

Simonffy Márta szerint nem csak a helyezettek nyertek

Simonffy Márta örömét fejezte ki, hogy ez alkalommal a pályázati kiírás társművészetek összekapcsolásáról szólt, a gyerekek rajzaikban, festményeikben egy verssel kapcsolatos gondolataikat, érzéseiket jeleníthették meg. Mint mondta, mindig nagyon izgalmas folyamat, amikor a verbalitás és a vizualitás egy alkotói folyamatban összekapcsolódik.

Véleménye szerint a diákok kiválóan oldották meg a feladatot, szemmel láthatóan felfedezték a grafika, a festészet milyen hihetetlenül fontos kifejező és szemléltető eszköz.

Az alpolgármester szívből gratulált a versenyen indulóknak, álláspontja szerint ugyanis függetlenül attól, hogy ért-e el bármilyen helyezést mindenki nyertessé vált, aki verset olvasott, rajzolt és festett.

Izgatott várakozás előzte meg a díjátadást

A díjazottaknak az oklevelet és az ajándékot Simonffy Márta, és Bökönyi Anikó adta át.

Az ünnepséget követően Bökönyi Anikó elmondta, az Eötvös10-ben második alkalommal rendezték meg a kerületi rajzversenyt. Terézváros művelődési házaként fontosnak tartják, hogy a kerületi iskolák, a diákok életében helyet kapjanak. Nagy örömükre szolgált, hogy a rajz munkaközösséggel közösen kiírt versenynek és a legjobb alkotások bemutatásának is teret adhattak.

Elmondása szerint nemcsak a helyszín biztosításáról, a kiállítás megrendezéséről, de – egy nagy kerületi papír írószer áruház támogatásával – a díjakról is a Terézvárosi Kulturális Közhasznú Nonprofit Zrt. gondoskodott.

Bökönyi Anikó reményét fejezte ki, hogy az április 5-éig az Eötvös10 aulájában megtekinthető kiállításra sokan lesznek kíváncsiak, és abban is őszintén bízik, hogy jövőre még többen kapnak kedvet ahhoz, hogy elinduljanak a rajzversenyen és ismét nagyszerű alkotások sokasága születik majd.

 2018. március 09.