image

Több pénzre pályázhatnak a társasházak

Ötven millió forinttal növeli idén a terézvárosi önkormányzat a társasházak felújítási pályázatára biztosított keretösszeget – e jó hír bejelentésével kezdte a társasházak közös képviselőinek tartott fórumot Papp László, gazdálkodásért és fejlesztéspolitikáért felelős alpolgármester. Az Eötvös10-ben megtartott március 7-ei találkozón a terézvárosi önkormányzat képviseletében jelenlévő szakemberek nemcsak a támogatásokról, a pályázati lehetőségek aktuális változásairól tájékoztatták a közös képviselőket, de a feltett kérdésekre, valamennyi elhangzott javaslatra is érdemben reagáltak.


Papp László elöljáróban elmondta, néhány esztendővel ezelőtt, az önkormányzat alapvetően új alapokra helyezte a társasházak felújítására szolgáló pályázati rendszerét. A szemléletváltásnak köszönhetően a támogatással a terézvárosi önkormányzat nagyságrendekkel több lakástulajdonosnak tudott segítséget nyújtani, míg korábban 650, tavaly már 4653 albetét részesült a pályázat adta előnyökből.

Ezzel párhuzamosan nemcsak a támogatott felújítási munkák körét, de az azokra rendelkezésre álló forrásokat is folyamatosan bővítette az önkormányzat. A növekedés mértékét jól láttatja, hogy négy esztendő alatt 45 százalékkal nőtt a társasházak felújítására szolgáló keretösszeg – hangsúlyozta az alpolgármester.

A fórum elején Papp László foglalta össze az eredményeket

Papp László tájékoztatása szerint a 2018-as évben az egyik legfontosabb változás, hogy a sikeresen pályázóknak a támogatási szerződés aláírását követően 30 napon belül a közgyűlés által elfogadott árajánlatot adott vállalkozóval kivitelezési szerződést kell kötnie, amelyet 5 napon belül az önkormányzatnak is be kell nyújtani. Az intézkedésnek kettős célja van, egyrészt technikailag segíti a társasházakat, hogy a felújítási költségek a tervezett kereteken belül maradjanak, másrészt biztosítja, hogy a kivitelező nem köteleződik el máshol, más munkák elvégzésére, ami gátolhatná a pályázati felújítási munka támogatási szerződésben rögzített befejezési határidejének tartását.

Sokakat érint az is, hogy a társasházi közösségi kéményfelújítások-szabványosítások körében elvégzett kéménybélelésre, kéményseprőjárda felújítására korábban adható 30 százalékos támogatás 40 százalékra nő – tette hozzá.

Matus István főépítész a településképi eljárást ismertette nagyvonalakban, valamint a Széchenyi 2020 pályázatokon belül néhány energetikai támogatásra hívta fel a figyelmet.

Gecső Ágnes, az építési osztály vezetője elmondta, az építési szabályokban az idén nincsen az engedélyezés tekintetében változás. A társasházakat érintő felújítási munkák településképi bejelentési eljárás alá tartoznak.

A fórum második felében számtalan kérdés érkezett – többek között – a homlokzatok felújításával, a nyílászárók cseréjével, a tetők rekonstrukciójával kapcsolatban. Volt, aki a tűzfal felújítási szabályaira volt kíváncsi, többen tértek ki a kéménybélelések problémáira.

A közös képviselők minden kérdésükre választ kaptak

Az elhangzott kérdésekre az alpolgármester mellett Matus István főépítész, Gecső Ágnes, az építési osztály vezetője, Virágh Zoltán, a tulajdonosi főosztály vezetője, valamint Zubay Zoltán a Terézvárosi Vagyonkezelő vagyongazdálkodási és műszaki főosztályának vezetője válaszolt.

A fórum végén – megköszönve az aktív részvételt – Papp László elmondta, a Városgazdálkodási és környezetvédelmi bizottság soron következő ülése után, várhatóan március 14-én megjelenik az önkormányzat honlapján a társasházak felújításáról szóló kiírás, amelytől számítva több, mint 60 nap áll rendelkezésükre, hogy beadják pályázataikat.

 2018. március 09.