image

Új szemvizsgáló műszert kapott a TESZ

Szembetegségek korai diagnosztizálását lehetővé tévő berendezéssel gyarapodott a Terézvárosi Egészségügyi Szolgálat (TESZ). A március 6-ai ünnepélyes átadáson elhangzott, hogy az önkormányzat tavaly megkezdett egészségügyi programján belül – a háziorvosi rendelők teljes körű felújításán kívül – minden eddigi léptéket meghaladó, korszerű orvosi műszer beszerzésére és a szakrendelő átfogó rekonstrukciójára is sor kerül. Ez utóbbi folyamat egyik látványos részeredménye, hogy ma már a TESZ épületének minden emeletén kulturált, esztétikusan felújított mosdók állnak a betegek rendelkezésére.


Dr. Czermann Imre a megjelentek köszöntését követően rövid beszédében hangsúlyozta: a Terézvárosi Egészségügyi Szolgálat orvosai és szakdolgozói igyekeznek magas szakmai színvonalon, versenyképes, minőségi ellátást biztosítani a kerületben élőknek. E cél megvalósítását segíti, hogy az önkormányzat támogatásával az elmúlt esztendőhöz hasonlóan az intézmény idén is több, nagy értékű orvostechnikai, diagnosztikai eszközzel gazdagodik. A 2018. év első beszerzése a világhírű svájci szemészeti műszereket gyártó cég Octopus 900 típusú, a  látótér vizsgálatára szolgáló korszerű, komputeres berendezése, amely egyebek között  a glaucoma, közismert nevén a zöld hályog korai felismerésének egyik leghatékonyabb eszköze – mondta az igazgató. A lappangva, tünetmentesen kialakuló betegség kezdeti stádiumban történő diagnosztizálása azért nagyon lényeges, mert előrehaladottabb szakban visszafordíthatatlan látáskárosodással, a látás teljes elvesztéssel jár – tette hozzá.

Az új szemészeti eszközzel Bundula Csaba alpolgármestert is megvizsgálta dr. Szabolcs Gabriella

Dr. Czermann Imre kitért arra is, hogy az egész országban mindössze kilenc olyan, a legmagasabb besorolású 3-as szintű szemészeti szakrendelés működik, mint a kerületben élők súlyosabb szembetegségeit ellátó – területileg illetékes – Péterfy Sándor utcai Kórházban.

Minden mosdó megújult

Az igazgató örömmel számolt be arról a nagyszabású felújításról, amely második esztendeje a TESZ épületében folyik, s amelynek keretében befejeződött a mosdók rendbetétele. Mint fogalmazott, egy orvosi rendelő esetében kiemelten fontos, hogy a mellékhelyiségek tiszták és szépek legyenek, hiszen az ott uralkodó állapotokat utazásaink során is a kulturáltság egyik meghatározó fokmérőjének tartjuk.

Dr. Czermann Imre szavait követően a szemészeti szakrendelés vezető főorvosa dr. Venczel Helga a jelenlévőknek részletesen ismertette tevékenységüket és a rendelkezésükre álló eszközöket. Tájékoztatása szerint, a szűréseken és a munka-, sport, vezetői engedélyhez szükséges alkalmassági vizsgálatokon túl ellátják a különböző szembetegségekben szenvedőket, gondozzák a glaucomás, hipertóniás, diabeteses betegeket. Munkájukat a sürgős esetek azonnali ellátásán kívül a betegek szempontjából időtakarékos előjegyzéses rendszerben végzik.

Az új készülék bemutatásakor dr. Szabolcs Gabriella elmondta, a korszerű eszköz nemcsak a szem, de a látást befolyásoló agyi elváltozások kimutatására is alkalmas. A látótér kiesésből lehet következtetni arra, hogy a látópálya mely szakaszán történt valamilyen károsodás. A látótér károsodás mértéke gyakran más képalkotó eljárással – CT, MRI-vel – a még nem kimutatható eltérésekre hívja fel a figyelmet. A berendezés a különböző szembetegségek lefolyásának nyomon követésére, az azokra adott kezelések hatékonyságának ellenőrzésére is alkalmas.

A fájdalommentes vizsgálat során az Octupus 900 különböző erősségű fény kibocsátásával ingerli a látópályát, az azonnal megjelenő eredményből pedig egyértelműen kiolvasható, hogy az adott ponton a szemnek milyen a szögérzékenysége.

A polgármester örömmel számolt be az önkormányzat egészségügyi fejlesztéseiről

Hassay Zsófia hangsúlyozta: az önkormányzat a terézvárosiak magas színvonalú egészségügyi ellátását kiemelten fontos kérdésként kezeli. Ezt tükrözi az is, hogy az önkormányzat egy olyan nagyszabású kétéves egészségügyi programot valósít meg, amelynek összköltsége eléri az 1 milliárd 300 millió forintot. Ebben az összegben szerepel a háziorvosi rendelők teljes rekonstrukciója, a TESZ épületének energetikai, gépészeti rendszerének, elektromos hálózatának, vizes blokkjainak felújítása, valamint az elmúlt évtizedek legnagyobb léptékű orvostechnikai, diagnosztikai műszerbeszerzése.

Úgy fogalmazott, fontos a szép környezet, fontosak a korszerű eszközök és berendezések, de mindez az orvosok, a szakdolgozók tudásával, figyelmével, gondoskodásával együttesen határozza meg az ellátás minőségét.

A polgármester beszédének végén a maga és a kerületben élők nevében köszönetet mondott a TESZ dolgozóinak betegcentrikus, áldozatos, magas színvonalon végzett munkájukért.2018. március 07.