image

A Közösség lámpásai Terézvárosban

Idén februártól már kerületünkben is megkezdte működését a látássérültek közösségi klubja az Eötvös10-ben.

 

 


Az első „lámpás” klubnapot február 21-én tartották az Eötvös10-ben. Az eseményen elsőként Lukács Böbke, a terézvárosi közösség civil szervezője köszöntötte a megjelenteket. Tőle tudtuk meg, hogy mostantól minden hónap harmadik hetének szerdáján gyűlnek majd össze klubtagjaik, s a foglalkozásokat igyekeznek majd minél tartalmasabban kitölteni. Terveik szerint meghívnak előadókat, szerveznek közös mozi-, színházlátogatás, kirándulást és igyekeznek sok, hasznos információval segíteni sorstársaiknak.

A terézvárosi klub vezetője Lukács Böbke (jobbról) lett

A következőkben Fodor Ágnes, a Vakok és Gyengénlátók Közép Magyarországi Regionális Egyesületének (VGYKE) elnöke a Közösség lámpásai elnevezésű, uniós támogatásból megvalósult projekt lényegét ismertette. E szerint a VGYKE célja a vak és gyengénlátó emberek érdekeinek képviseletén túl a látássérültek társadalmi integrációjának támogatása. A közösség lámpásai a szervezet első olyan jelentős, az EU társfinanszírozásával megvalósuló programja, amelynek célja a közösségszervezés.

Bundula Csaba alpolgármester és Fodor Ágnes, a VGYKE elnöke meggyújtotta a lámpást

– A látássérültek fokozott elszigeteltségben élnek, aminek oka leginkább korlátozott mobilitásuk, ami végső soron alulinformáltsághoz és rendkívül gyenge érdekérvényesítő képességhez vezet. Ha a látássérült mellett nincs egy jó szándékú rokon, ismerős, barát, aki információval látja el, az ember könnyen elszigetelődhet. A közösség lámpásai projekt a szolidaritás kis szigeteinek felépítésével megoldást kínál a mindeddig kilátástalannak tűnő problémákra. A projekt során képzett közösségi mentoraink felkutatják és közösséggé szervezik a vakokat, gyengénlátókat, majd a közösség igényeinek és javaslatainak megfelelően szervezik a klubéletet – hallhattuk a VGYKE elnökétől, aki Bundula Csaba, terézvárosi alpolgármesterrel együtt gyújtotta meg a VI. kerületiek első lámpását.

Fodor Ágnes így fogalmazott: „Kívánom, hogy a lámpás segítsen a gyengénlátóknak biztonságban haladni útjukon, a látóknak pedig segítsen utat találni sérült embertársaikhoz."

Az első klubfoglalkozásra a tagok mellett a Közösség lámpásai program mentorai is eljöttek

Bundula Csaba, VI. kerületi alpolgármester beszédében azt hangsúlyozta, hogy az önkormányzat számára egyértelmű volt, hogy a kezdeményezés mellé áll, s minden lehetséges módon támogatja a látássérültek klubjának megalakulását és persze későbbi működését is.

Ennek első bizonyítéka, hogy anyagi segítségüknek köszönhetően a terézvárosi látássérültek átvehették azokat a „futár távkapcsolókat”, melyek az önálló közlekedésben nyújtanak értékes segítséget. A speciális, ám igen egyszerűen működő távkapcsoló alkalmas a megfelelően felszerelt gyalogos átkelőhelyeknél elhelyezett lámpák hangosítására.

 2018. február 22.