image

Elhunyt Wacha Imre

Életének 87. évében, február 13-án este elhunyt Wacha Imre nyelvész, a közmédiában dolgozó rádiós és televíziós bemondók beszédtanára – közölte a család az MTI-vel.

 


Wacha Imre 1931-ben Győrben született. Az ELTE-n végzett, 1954-től az MTA Nyelvtudományi Intézetének tudományos munkatársa, 1990 és 1995 között az ELTE Fonetikai tanszékének adjunktusa volt. Később előadó a Kodolányi János Főiskolán és a Pázmány Péter Tudományegyetemen. 1964 óta beszédtanár a Magyar Rádióban. Elsősorban az ő munkájának eredménye, hogy ma már a retorika tananyag a tanárképző intézményekben, és nemcsak nevében, hanem tartalmában: nem pusztán beszédtechnika és nyelvhelyesség, hanem valóban az, ami a retorika lényege: az igazság kiderítése és a megtalált igazság megfelelő közlése. A beszédtechnikáról, retorikáról az elmúlt évtizedekben mintegy húsz önálló, hét társszerzővel írt könyve és kétszázhatvan cikke, tanulmánya jelent meg.

Életművét, kiemelkedő beszédtanári munkásságát, nyelvművelő tevékenységét számos kitüntetéssel ismerték el. 2014-ben életműdíjat kapott az Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alaptól (MTVA). 2015-ben a Magyar Érdemrend Tisztikereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült, 2017-ben Arany Kazinczy-díjat vehetett át az Anyanyelvápolók Szövetségétől.

Wacha Imre terézvárosi volt, kerületünkért végzett tevékenységéért az önkormányzat 2015-ben a Terézvárosért kitüntetést adományozta neki.

Forrás: MTI2018. február 14.