image

Soron kívül a forrásmegosztásról

Az év első, rendkívüli ülését tartotta meg Terézváros képviselő-testülete január 22-én, délután. A legfőbb napirendi pont keretében a forrásmegosztást véleményezték a képviselők.

 


Egyetértettek a forrásmegosztással

Elsőként a Fővárosi Önkormányzatot és a kerületi önkormányzatokat közösen megillető bevételek idei megosztásáról szóló rendelettervezetről tárgyaltak a képviselők, s határozatban mondták ki, hogy azzal egyetértenek.

Összességében elmondható, hogy a kerületi önkormányzatokat 118,7, a fővárosi önkormányzatot pedig 139,7 milliárd forint illeti meg a forrásmegosztásból. A VI. kerület részesedési aránya 2,516 százalék, ami 2 milliárd 987 millió 184 ezer forintot jelent.

Hassay Zsófia polgármester erre az évre is sok munkát ígért

A forrásmegosztásra vonatkozó (2014-től bevezetett) módosítással a fővárosi önkormányzat és a kerületi önkormányzatok közötti megosztandó bevételeknek tekintendő a fővárosi önkormányzat által kivetett helyi adókból származó bevételen túl az ezekhez kapcsolódó bírságokból és pótlékokból beszedett bevétel is. Ezt a megosztásra kerülő bevételt csökkentik a fővárosi önkormányzatnál beszedett, a helyi adókkal kapcsolatban felmerült kiadások.

Azok az önkormányzatok, amelyek az idegenforgalmi adót maguk szedik be (összesen 16 kerület jelezte ezt) a főváros által beszedett idegenforgalmi adó összegéből nem részesülnek.

Wizer Lászlóné egy előterjesztést tanulmányoz, amíg Hatvani Csaba hozzászól

A forrásmegosztásról szóló 2006-os törvény 2017. január 1-jétől hatályos rendelkezései rögzítik, hogy a megosztott bevételekből a főváros részesedése a korábbi 52,5 százalékról 54 százalékra nő, a kerületek részesedése 47,5-ről 46 százalékra csökken.

Összfővárosi szinten 2018.-ra 258 milliárd forint iparűzési adóbevétel tervezhető, figyelembe véve a 2017-es tényleges bevételeket, valamint a központi költségvetésben a kormányzat által prognosztizált gazdasági mutatókat. A növekmény a gazdasági prognózis szerinti 3,5-3,8 százalékos GDP bővülésből származik.

 

Bundula Csaba alpolgármester ingatlanügyekről beszélt

Zajlik a TESZ felújítása

Mint ismeretes, az önkormányzat a Széchenyi 2020 program keretében pályázott a Terézvárosi Egészségügyi Szolgálat energiahatékonysági felújítására. Ennek eredményeként több mint 103 millió forintos támogatást nyert el a kerület, ám szükséges még önrész vállalása is, ami 30 millió forint plusz áfa. Ezt az összeget a fejlesztési célú tartalék terhére különítik el a 2018-as költségvetésben.

Döntés született arról is, hogy a projektvezetéssel és kötelező nyilvánosságvállalással az önkormányzat a Pro Regió Közép-magyarországi Regionális Fejlesztési és Szolgáltató Nonprofit Közhasznú Kft-t bízza meg.

 

 

 2018. január 23.