image

A magyar kultúra napja az E10-ben

Kölcsey Ferenc január 22-én fejezte be a Himnusz írását, ezért 1989 óta ezen a napon a magyar kultúrát ünnepeljük.

 


A magyar néptánc évszázadai címmel rendhagyó történelemórát tartottak az általános iskolák felső tagozatosai számára az E10-ben. Az előadó Könczei Árpád zeneszerző, koreográfus volt, közreműködtek: a Bihari Táncegyüttes tagjai és a Bekecs zenekar Vavrinecz András vezetésével.

A műsor olyan ismereteket közvetített, amelyekről kevés szó esik az iskolában. Történeti szemszögből mutatta be a Kárpát-medence hagyományos tánctípusait, kiemelve a terület etnikai sokszínűségét. Összefüggéseiben láttatta az egyes nemzetek – magyarok, románok és cigányok – táncait. Az előadó és a táncosok, zenészek arra a feladatra vállalkoztak, hogy ezeket az érdekes kapcsolatokat feltárják, és táncban, zenében megelevenítsék.

Részlet a rendhagyó történelemórából

 

***

Az Eötvös 10-ben már szombaton megemlékeztek a magyar kultúra napjáról, Meséről mesére – Arany László: Fehérlófia címmel tartottak családi délutánt, tánccal, mesével, kézi ügyeskedéssel a gyerekek főszereplésével.

Hétfőn este Irodalmi tabló néven Závada Péter és Babiczky Tibor szövegeire Dés András és Ratkóczki Huba dallamai reflektáltak2018. január 23.