image

Posztumusz érem az áldozatoknak

Az egy évvel ezelőtt történt, veronai buszbaleset áldozatainak családtagjai vehették át a Szinyei-emlékérmeket január 18-án az Eötvös10-ben megtartott megemlékezésen.

 


Az egy évvel ezelőtti, tragikus veronai buszbaleset áldozataira emlékeztek a jelenlévők január 18-án, az Eötvös10 színháztermében megrendezett eseményen. Mint ismeretes, tavaly január 20-án éjfél körül Verona és Velence között, San Martino Buon Albergo község külterületén, az A4-es autópálya 289-es kilométerszelvényénél, a Verona-kelet lehajtó közelében súlyos autóbusz baleset történt. A Franciaországból, a Szinyei Merse Pál Gimnázium sítáborából hazafelé tartó autóbusz letért az útról, és fékezés nélkül az autópálya szalagkorlátjának hajtott, majd egy autópályahíd pillérének csapódott, végül kigyulladt. A baleset következtében tizenheten veszitették életüket.

Tóth Gábor, az iskola igazgatója a tragikus eseményre és az áldozatokra emlékezett

A gimnázium és a Vásáry Tamás Alapítvány álltal rendezett eseményen az áldozatok családtagjai átvehették a Szinyei-emlékérmeket, amelyeket idén posztumusz a balesetben elhunyt diákok és tanárok kapták.

– Iskolánk 7 diákja, és egy tanára édesapjának, édesanyjának, testvérének, nagymamájának, nagypapájának, barátjának szíve törött össze. Pótolhatatlanok vagytok, hiányotok végtelennek tűnő fájdalommal jár... Talán az idő enyhítheti, de már soha, semmi nem lesz ugyanaz... Meg kell tanulni újrakezdeni, együtt élni a múlttal. Talán az egyik legjobban embert próbáló dolog az, ha túléled a gyermekedet – hallhattuk Tóth Gábortól, az iskola igazgatójától, aki megemlékező beszédében így fogalmazott:

„Bár az élet már soha nem lesz olyan, mint azelőtt volt, az emlékezés és a szeretet láncait a halál nem téphette el. S amíg valakiért gyertyát gyújtanak, addig emléke ott él a közösségben. Ezen a mai eseményen az elmúlt év, a jelen és szülői szívekben bizony a jövő tragédiájának állítunk emléket, olyan értelmetlenül elvesztett fiataloknak, akikből becsületes, tisztességes, nagy emberek válhattak volna.

Vígh György, Vígh Györgyné, Balog Zoltán miniszter, Hassay Zsófia polgármester és Papp László alpolgármester

A mai napon a szülők, a Szinyei Merse Pál Gimnázium tanárai, tanulói eljöttek, hogy emlékezzenek elhunyt diákjainkra, kollégánkra, valójában erre, a mai napig sem feledhető tragédiára. Mindannyian érezzük, szegényebb lett a világ nélkületek.. Segítsetek meggyógyítani fentről a szüleitek szívét.. Rövid időt kaptatok, nyugodjatok békében. Imádkozunk értetek, mindannyiótokért.”

Vígh György és Balog Zoltán miniszter

Vígh György testnevelő tanár, aki feleségével együtt maga is elszenvedője volt a balesetnek – s ott, azon a napon két gyermekét veszítette el – rövid beszédében érzéseiről szólt, s elárulta: azóta is rémálmok gyötrik. Mint mondta: nincs olyan éjszaka, hogy ne úgy feküdjön le aludni, hogy a buszon van. Mindig próbál másfelé indulni, hogy hátha akkor többet tud tenni, többet tud segíteni.

– De hát ezek mind csak az álomvilágban lévő dolgok. Ami megtörtént, az már megtörtént. Nagyon szomorúak vagyunk, hogy így alakult a dolog. És a legborzasztóbb, hogy 17 kedves tanítványomat, barátomat és gyerekeimet veszítettem el – fogalmazott Vígh György megtörten.

Emlékező családtagokkal, diáktársakkal telt meg az Eötvös10 színházterme

Az esemény Vásáry Tamás, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas magyar zongoraművész, karmester zongorajátékával fejeződött be.

A megmlékezésen jelen volt Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, Terézváros önkormányzatát pedig Hassay Zsófia polgármester és Papp László alpolgármester képviselte.

 

 2018. január 19.