Drágább lett a szállásadás

Terézváros képviselő-testülete az elmúlt év végén fogadta el településképi rendeletét, melynek következtében ha valaki 2018-tól szálláshelyként akar üzemeltetni egy lakást, egyszeri, a második szobától szobánként 1,2-1,5 millió forintos díjjal kell megváltani a parkolóhelyeket, mely Terézvárosban 50 százalékkal csökken.

 

 


2018 január 1-től a VI. kerületben a rendeltetés megváltoztatásához (ilyen a lakófunkció szálláshelyre történő változtatása) településképi bejelentési eljárást kell lefolytatni. Ennek keretében kell megoldani a rendeltetéshez előírt megfelelő számú parkolóhely biztosítását a tulajdonosnak. A parkolóhely létesítésére és megváltására a képviselő-testület külön rendeletet alkotott. Ez alapján előbb megvizsgálják, hogy az eredeti funkció esetében mennyi parkolóhelyet ír elő a szabályozás, majd azt, hogy az új funkció esetében mekkora ez a szám, majd a kettő különbsége alapján megkapják, hogy mennyi plusz parkolóhelyet kellene kialakítani. Ez a parkolási mérlegszámítás.

 

A VI. kerület építészeti adottságai miatt új parkolóhely építésére nem igazán van lehetőség, ezért előfordulhat, hogy azt pénzben kell megváltani. Ennek összege 1, 2 vagy frekventáltabb útvonalak mentén 1, 5 millió forint parkolóhelyenként.

 

Egy példával szemléltetve: egy lakáshoz a szobaszámtól függetlenül az építési szabályok szerint 1 parkolóhely tartozik. Ha ebből a lakásból egy 5 szobából álló szálláshelyet alakítanak ki, a második szobától számítva szobánként 1, azaz összesen 4 parkolóhelyre lenne szükség. Ezt kell pénzben megváltani a tulajdonosnak, Terézvárosban ennek az összegnek csupán a felét kell befizetni.

Ugyancsak feltétele a szálláshely üzemeltetésének, hogy az adott társasház Szervezeti Működési Szabályzata ne tiltsa ezt a tevékenységet.

 

2017. január

 2018. január 12.