image

Marika néni sosem tagadta a hitét

Bányai Máriát kilencvenedik születésnapja alkalmából Bundula Csaba alpolgármester köszöntötte. 

 


A Jókai téri lakásban Marika néni fogadott unokájával, Gabival várta a vendéget. Mint megtudtuk, a szoros barátság hosszú évek óta tart, a fiatal hölgy rendszeresen látogatja, s ilyenkor jókat beszélgetnek.

Bundula Csaba alpolgármester köszöntötte Bányai Máriát

- Soltvadkerten születtem, Kiskőrösön lakott a család, a nagymama vendéglőjében segítettünk. Én a diakonisszákhoz akartam járni, de mivel az egyházi oktatást akkora betiltották, az állami tanítóképzőt végeztem el. 1948-ban diplomáztam, s az első négy hónapot ingyen dolgoztam le, mert nem tudtak státuszt adni, majd Majorosházára vettek fel az iskolába. Örültem neki, mert itt volt egy református templom, így járhattam istentiszteletre – mesélt életéről Bányai Mária, aki azt is elárulta, hogy ő azokban az időkben is vállalta vallásos nézeteit, amikor abból sok baja származott.

Marika néni fogadott unokájával, Gabival

Az évek során kollégiumi nevelőként és állami gondozottakkal is hosszú évekig dolgozott, azt a munkát is szerette, akárcsak a kisgyermekekkel való foglalkozást. Ötvenhárom évvel ezelőtt került Budapestre, azóta is a Jókai utcában lakik. Bár gerincbántalmai miatt nehezen mozog, de ellátja saját magát, a mai napig kézzel mos, takarít és főz is. Érdeklődésünkre elmondta, talán hite volt az, ami mindig átsegítette a nehézségeken és hozzájárult ahhoz, hogy megélje a 90. életévét.

Marika néni az önkormányzat ajándékai mellett átvehette Orbán Viktor miniszterelnök köszöntőlevelét, valamint Hassay Zsófia, Terézváros polgármesterének oklevelét is.

 2018. január 11.