image

Gidófalvy Lajosra emlékeztek

Koszorúzással emlékeztek Gidófalvy Lajos főhadnagyra december 22-én az Andrássy Hotel előtt.


Gidófalvy Lajos főhadnagy, posztumusz ezredes emléke előtt tisztelegtek mindazok, akik december 22-én megkoszorúzták az egykori kisegítő honvédelmi karhatalmi zászlóalj parancsnokának Andrássy Hotel falán elhelyezett emléktábláját.

A terézvárosi önkormányzat képviseletében Bundula Csaba alpolgármester koszorúzott

Szörnyű események helyszíne volt 1944. december 24-én az Andrássy út és Munkácsy Mihály utca sarkán lévő, emeletes épület. Nyilasok fegyverrel támadták meg az itt lévőket, a ház elhagyására kényszerítették a falak között addig menedéket talált árva gyerekeket. Jó szándékú emberek erről értesítették a közelben szolgálatot teljesítő katonákat, parancsnokuk, Gidófalvy Lajos pedig azonnal intézkedett.

Mire a katonák a helyszínre értek, a nyilasok már négy gyereket és három felnőttet meggyilkoltak. A kibontakozó fegyveres harc eredményeként a nyilasok a további pogromtól elálltak, a gyerekeket a Radetzky-laktanyába és a Szív utcai egyik nyilas épületbe terelték.

 

Gidófalvy Lajos érdemeit Bősze József nyugállományú alezredes méltatta

Minderről a koszorúzás előtt Bősze József nyugállományú alezredes, a koszorúzást szervező Gidófalvy Emlékbizottság elnöke beszélt. Gidófalvyt 1991-ben posztumusz őrnaggyá léptették elő. Budapesten utca és lakótelep viseli nevét, két helyen emléktábla örökíti meg a hős parancsnok és az általa vezetett zászlóalj tetteit. A Yad Vashem Intézet 1996-ban „Világ Igaza” kitüntető címmel ruházta fel.

A rövid beszéd után az ott lévők elhelyezték az emlékezés virágait. Terézváros önkormányzatát Bundula Csaba alpolgármester képviselte.

 

 

 2017. december 22.