image

Örömünnep a Nyugati téren

Immáron huszadik esztendeje a Nyugati tér ad otthont a fővárosban az egyik legnagyobb zsidó vallási ünnepnek, a hanukának. A nyolcnapos hanuka hetedik napi gyertyagyújtásán részt vett Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes, Hassay Zsófia, Terézváros, Tóth József, a XIII. kerület polgármestere és Köves Slomó, az eseményt szervező Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija.


Faith Asher, az EMIH rabbija ünnepi beszédében hangsúlyozta: a hanuka ünnepe szinte mindenkinek mást jelent, van, akinek a gyertyákat, van, akinek a 8 napra elegendő olajat, és persze van, aki számára leginkább a hanukai fánkot. Ez utóbbiról egy vidám tanmesét osztott meg a teret megtöltő résztvevőkkel.

A történet szerint egy hanukai estén egy zsidó fiatalember magához hívta barátait, majd házigazdaként elkezdte magyarázni, hogy a menórától a kalácstakaróig melyik kegytárgy, milyen örökség része, hány évszázados múlttal és milyen érdekes történettel rendelkezik. Mikor a fánkhoz értek – ami sajnos nem volt éppen a legfrissebb – az egyik meghívott feltette a kérdést, hogy a fánk vajon hány száz éves örökség. Összegezve a tanulságot a rabbi megjegyezte: több ezer év távlatából gondolhatnánk talán, hogy a fény ünnepe elveszti relevanciáját, de természetesen ez nem igaz. A recept lehet régi, de a fánknak éppoly frissnek kell lennie, mint hitünknek. Majd komolyra fordítva a szót hangsúlyozta: elődeinkhez hasonlóan nekünk is áldozatokat kell hozni zsidóságunkért, a felebaráti szeretetért és mindazért, amit különlegesen fontosnak tartunk.

Faith Asher rabbi az ünnep lényegéről beszélt

A rabbi beszédét követően Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes köszöntötte az ünneplőket, s tolmácsolta Tarlós István főpolgármester szívélyes üdvözletét. Beszédének elején kijelentette: biztos benne, hogy még azok is, akik csak véletlenül erre sétálva csatlakoznak az ünneplőkhöz, s talán végig sem gondolják, mit is jelenthet maga ez az ünnep  azok is találnak valami közöset, valami olyat, ami összeköt bennünket.

Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes köszöntötte az egybegyűlteket

A főpolgármester-helyettes a hanukát, a fény ünnepét az adventi ünnephez hasonlította, hiszen mint mondta: hétről-hétre ott is egyre több gyertyaláng ég, ami jelenti a meleget, a közösséget és természetesen a fényt. A fény persze akkor igazán nagy öröm, amikor az éjszaka sötétje után talál ránk. A mai világban sok bánat ér minket, de végül győzedelmeskedhet az az öröm, a pozitív gondolat, ami most itt minket is összehozott.

Városvezetőként ezt a gyönyörű várost örököltük, ami a városlakók nélkül nem működhet: hanuka, és karácsony melegségét, az egymás iránti szeretetet szeretném itt kifejezni és azt, hogy a város minden lakója, vallástól, meggyőződéstől függetlenül, egymást segítve, a város és közösségeink épüléséért, gyarapodásáért tevékenykedjen – jelentette ki.

Gyertyát gyújtott az EMIH főrabbija és Terézváros polgármestere is

A gyertyákat Hassay Zsófia, Terézváros, Tóth József, a XIII. kerület polgármestere, Oberlander Baruch, a Budapest Ortodox Rabbinátus és a Chábád Lubavics irányzat magyarországi vezetője és Bagdy Gábor gyújtották meg. A gyertyagyújtás közben Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija mondta el a hanukai áldást a hetedik nap estéjén.

Az örömünnep résztvevői megtöltötték a teret

***

Az ünnep történetéről

A hanukán, a fény örömünnepén a szír-görög megszállók felett győzelmet arató szabadságharcos makkabeusokra emlékezik a zsidóság. A győztesek, amikor a megszentségtelenített szentélyben meg akarták gyújtani az örökmécsest, csak egy kis korsónyi tiszta, megszentelt olajat találtak. Jóllehet ez alig egy napra lett volna elég, csodás módon mégis nyolc napon át égett, amikorra elkészült a tiszta, megszentelt olaj, és a templomot újra felavathatták. E felavatásra utal az ünnep elnevezése, amely azóta egyben a fény sötétség felett  és az igazság hazugság feletti diadalát jelenti.2017. december 19.