image

Megszépül a Jókai tér

Több zöldfelület, cserjék és igazi kerti hangulatot teremtő növények, pihenésre, üldögélésre csábító bútorzat lesz a megújuló Jókai téren. A gázszabályozó meglehetősen otromba felépítményének helyére vízjáték kerül, összhatásában egy tágasabb, rendezettebb park jön létre – hangzott el a tér átalakításáról szóló december 4-kei fórumon.


Az önkormányzat elképzeléseit a közös gondolkodásra invitáló meghívást elfogadó lakókkal Bundula Csaba, Terézváros vagyon- és jogi ügyekért, a tájékoztatásért és Simonffy Márta, kultúráért és humán területekért felelős alpolgármestere, Matus István főépítész, valamint a két tervező, Szakács Barnabás és László Viktor ismertette.

Bundula Csaba hangsúlyozta: a végleges tervek csak a környéken élők igényeinek feltérképezése, azok megvalósíthatóságának kiértékelése, valamint a beruházásban társfinanszírozóként és egyes kérdésekben döntéshozóként is érintett Fővárosi Önkormányzattal történő egyeztetések után készülhetnek csak el. Mint jelezte, a lehetőségeket illetően meghatározó szavuk van a közműszolgáltatóknak is, ugyanis a módosítások egy része csak engedélyükkel hajtható végre. A Jókai tér 400 millió forintos felújításáról jelenleg még csak azokat a rajzokat tudják bemutatni, melyeket a tervezők több változatban az önkormányzat koncepciója alapján készítettek.

Az alpolgármester határozottan kijelentette, a tér felújítását követően nő a zöldfelület, fák kivágására nem, legfeljebb néhány egyed áthelyezésére kerül majd sor. Hozzátette: a Jókai teret az önkormányzat nem kívánja megnyitni a vendéglátósok előtt. Szavai szerint a park körül megmarad a mostani kerítés, ezenkívül az önkormányzat a tér őrzéséről is gondoskodik majd. Összességében elmondható, a meglévő értékek megtartásával az önkormányzat egy olyan XXI. századi pihenőparkot akar létrehozni, amely méltó a világörökségi területhez és azokhoz a fejlesztésekhez, melyeket a városrész közterein az elmúlt esztendőkben megvalósított.

Bundula Csaba vezette az egyeztetést

Matus István a századforduló környéki és a jelenlegi Jókai teret bemutató képekkel érzékeltette, milyen változásokon ment át a terület az idők során. Érdekességként megemlítette, hogy az Andrássy út felőli részen 1923-ban felállított Jókai szobor az elsők közé tartozik, amit a fővárosban Trianon után emeltek. Készítője, Stróbl Alajos terveiben nem egy magányos szobor, hanem két oldalkompozícióval kiegészített szoborcsoport szerepelt. A tér megújításakor ennek az egyik, az „Olvasó lányok” címet viselő eleme a Városligetből az alkotó által elképzelt helyére kerül.

A főépítész hangsúlyozta: az önkormányzat koncepciója szerint egy három funkciós köztér jönne létre. Az Andrássy út felőli részen a szobrok körül egy találkozóhely, a közepén egy pihenő, sétálós rész, a hátsó fronton pedig egy író-olvasó találkozóra, pódium beszélgetésekre alkalmas színpad épülne.

Szakács Barnabás tervező elmondta: a Jókai tér az elképzelések szerint, az irodalom terévé válna, ahol lehetőség nyílna kulturális rendezvények megtartására is. Az átalakítást követően is megtartaná pihenőpark jellegét. Áthelyezésével és lesüllyesztésével szinte eltűnne a teret jelenleg elcsúfító gáz-nyomásszabályozó, helyére egy vízjáték kerülne. A tér burkolatán egy olyan irodalmi sávot alakítanának ki, ahol az egyes térköveken idézetek olvashatók. A tér körül az utakat és a járdákat egy szintre hozzák majd, ezáltal a jelenlegi kis park lényegesen tágasabbá válik. Latolgatják annak lehetőségét is, hogy a parkolóhelyek számának csökkentésével növelik meg a mostani területet.

Tájékoztatása szerint a középső részben gyerekek és felnőttek részére egyaránt jó szórakozást biztosító játszóelemek is lesznek. Megújul a világítás, új növényeket és automata öntőrendszert telepítenek majd. Hangsúlyozta: a tervezés során az igényeket és a lehetőségeket messzemenően igyekeznek összehangolni. Mint fogalmazott: a tér arculata rendezettebbé, szebbé válik, de jelenlegi kertszerű atmoszférája ugyanakkor nem változik.

A környéken élők többsége örömmel fogadta, hogy több növény lesz a téren, a parkolóhelyek számának csökkentése lényegesen kisebb tetszést aratott. A felszólalásokból kiderült, hogy sokan szeretnék, ha a gyerekeknek is lenne a téren játszóhelye.

Az elhangzottak kérdésekre, észrevételekre az alpolgármesterek, a főépítész és a tervezők azonnal reagáltak. A tervezők számára vélhetően az lesz a legnagyobb kihívás, hogy megtalálják a módját annak, hogyan lehet a zöldterületet a jelenlegi parkolóhelyek megőrzésével növelni.

A találkozó végén a jelenlévők megállapodtak abban, hogy a későbbiekben újra asztalhoz ülnek.2017. december 07.