image

Szociális segítők ünnepe

Jakab Ferencné, Gyöngyi néni vehette át Hassay Zsófia polgármestertől és Simonffy Márta alpolgármestertől – a terézvárosi önkormányzat által alapított – a szociális területen kiemelkedő munkát végzőknek adható legrangosabb kerületi elismerést, a Terézváros Szociális Segítőjének emlékérmet november 13-án az Eötvös10 Közösségi és Kulturális Színtér színháztermében.  

 


Hassay Zsófia ünnepi beszédében a szociális munka napja alkalmából elsőként a kerület intézményeinek dolgozóit köszöntötte, akik egész esztendőben fáradságot nem ismerve, magas szakmai színvonalon segítik a Terézvárosban élőket.

Mivel az ágazat ünnepe az 1997-ben született szociális akció nemzetközi napja, a Magyarországon 2000-től megtartott szociális munka napja hétvégére esett, ezért a terézvárosi önkormányzat egy nappal később, november 13-án tartotta meg hagyományos ünnepségét. A polgármester a véletlennek köszönhető szép üzenetnek nevezte, hogy arra ily módon éppen a magyar szentek emléknapján került sor.

Jakab Ferencné, Gyöngyi néni vehette át a Terézváros Szociális Segítőjének emlékérmet

A magyar lelkiségbe a kezdetektől gyökeret vert és máig ott munkál az irgalom és a segítés parancsa – mondta Hassay Zsófia. Majd hozzátette: a segítő életutak és hivatások rendeltetése őrizni és helyreállítani a teremtés rendjét. A feladat egész embert kíván: kiegyensúlyozott lelket, terhelhető fizikumot, elszánt munkabírást, és erős képességet a szeretetre.

A polgármester szólt arról is, hogy egy kerület lakóit ellátó szociális rendszer működtetéséhez tucatnyi szakma összefogására, felhalmozott tudására van szükség. Mint fogalmazott: büszkeséggel és örömmel tölti el, hogy Terézváros intézményeinek vezetői, munkatársai jól képzett, elhivatott szakemberek.

A Szociális Munka napja alkalmából elsőként a kerület intézményeinek dolgozóit köszöntötték

Szavai szerint évről-évre a helyi kitüntetésekre érkező javaslatokat illetően a legtöbb felterjesztés mindig a Terézváros Szociális Segítője címre érkezik. Mint mondta, amikor a képviselő-testület tagjai előtt a személyes méltatások révén nagyszerű, tiszteletre méltó pályaképek, egyéni szolgálattételek elevenednek meg, minden alkalommal rendkívül nehéz döntés elé kerülnek. Így volt ez most is, idén a kiválók között a legkiválóbbnak Jakab Ferencnét, a Terézvárosi Egyesített Bölcsődék Aradi utcai intézményének vezetőjét találták, akinek élete csaknem három évtizede a terézvárosi kisgyermekek gondozásáról, neveléséről szól.

Az emlékérem átadását követően a köszönő és elismerő szavak mellett Hassay Zsófiától és Simonffy Mártától vehette át jutalmát Horváth Zoltánné, a Terézvárosi Egyesített Bölcsőde, Kecskés Andrea, a Terézvárosi Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthona, Kopácsy Judit, a Terézvárosi Család- és Gyermekjóléti Központ, valamint a Schmolczné Havas Pálma, a Terézvárosi Gondozó Szolgálat vezetője. A polgármester és az alpolgármester gratulált a Terézvárosi Család- és Gyermekjóléti Központ Átmeneti Otthonának szakmai egységét vezető Bogó Emíliának abból az alkalomból, hogy a gyermekvédelmi törvény húszéves évfordulóján, november 8-án az Emberi Erőforrások Minisztériuma oklevéllel és emlékplakettel ismerte el a gyermekvédelem és az átmeneti gondozás területén végzett kiváló munkáját.

Bálint András, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész Arany Jánosról szóló önálló estjét idézte fel

Az ünnepélyes pillanatokat követően Terézváros díszpolgára, Bálint András, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész lépett színpadra, aki a 200 esztendeje született Arany Jánosról szóló önálló estjéből a magyar irodalom legnagyobb alakjának kevésbé ismert arcát bemutató részletével ajándékozta meg a közönséget. A jelenlévők nagy tetszéssel fogadták a költő csipkelődő humorral átszőtt leveleiből, az alkotó- és a szerkesztői munka műhelytitkaiba beavató önvallomásaiból összeállított műsort.

A díjazott, Jakab Ferencné elmondta: felemelő érzés volt, amikor átvehette a szakmai díjat. Nagy megtiszteltetésnek tartja, hogy vezetői, kollégái jelölték, s hogy az önkormányzat vezetői és képviselő-testülete méltónak találta a kitüntető címre.

Mint fogalmazott: mindez nagy lendületet ad az elkövetkező években feladatai ellátásához. Felidézte, a pályaválasztásának pillanatában számára egyértelmű volt, hogy gyerekekkel akar foglalkozni. Köszönetet mondott Kiss Istvánné, Teri néninek, aki annak idején felvette az Aradi utcai Bölcsődébe, s akire mind a mai napig mentoraként, tanácsaival szakmai útját egyengető, tudását gyarapító segítőjeként tekint. Elmondta azt is, ha olykor elfogy az energiája, akkor a szülők hozzá és róla írt soraiból merít erőt. Hivatása a hobbija és az életcélja – jelentette ki.2017. november 13.