image

Köröndi ház: az önkormányzat az eladással segít

A 2014. július 15-én kiégett Kodály köröndi házban a társasház 91 albetétjéből az önkormányzat 9 albetét tulajdonjogával rendelkezik, amely mintegy 11 százaléknyi eszmei tulajdoni hányadot képvisel, melyet a képviselő-testület legutóbbi ülésén hozott határozatnak megfelelően kétfordulós nyílt pályázat útján, a szakértői értékbecslés alapján 273 millió forint kikiáltási áron eladásra kínál.


A döntést a társasházi közgyűléseken többfordulós, hosszas egyeztetés előzte meg, amikor is egyértelművé vált, hogy a ház tulajdonosai az épület rekonstrukcióját önerőből nem tudják elvégeztetni. Mivel a biztosítóval folytatott per még éveken át elhúzódhat, ezért a ház belátható időn belüli rendbe hozatalához az egyetlen esélyük, ha egy olyan tőkeerős befektetőt találnak, aki a társasházi tulajdonosközösség által biztosított ingatlanfejlesztési lehetőség fejében megépíti a tetőt és elvégzi a szükséges felújítási munkákat. A kiégett lakásainak és a földszinten és a pincében található ingatlanjainak értékesítésével az önkormányzat nem tesz mást, mint a társasházi közösség javát szolgálva lehetővé teszi a terv megvalósíthatóságát. Ugyanis a leendő befektetőnek csak abban az esetben éri meg, hogy felújítsa a házat, ha ehhez megfelelő nagyságú tulajdoni hányadot szerez.

Az előzményeket illetően fontos felidézni, hogy a tragédia után Terézváros önkormányzata késlekedés nélkül, azonnal a házban élők segítségére sietett. A későbbiekben több mint 260 millió forintot költött az életveszély elhárítására, majd az otthonukat elhagyni kényszerülők lakhatási költségeihez 44 millió forintos támogatással járult hozzá.

Az önkormányzat a lakók megsegítése mellett arra törekszik, hogy a műemléki épület a felújítás után újra olyan állapotba kerüljön, amely méltó a patinás múltjához és a város szívében fekvő világörökségi területhez.2017. november 07.