image

Eljött a szüreti mulatságok ideje

Nótázós, táncos szüreti mulatságot tartottak október 25-én a Terézvárosi Gondozószolgálat Benczúr utcai Idősek Klubjában. A jó hangulatú eseményt hosszas készülődés előzte meg, hiszen a klubtagokból verbuválódott fellépők az alkalomhoz illőn, szüreti versekből, dalokból összeállított műsorral örvendeztették meg társaikat. A résztvevőket az intézmény vezetője, Schmolczné Havas Pálma és a terézvárosi önkormányzat humánterületért felelős alpolgármestere, Simonffy Márta köszöntötte.


Schmolczné Havas Pálma arról beszélt, hogy az évről-évre megrendezett szüreti mulatság ellátottjaik körében az ősz fontos és várvavárt eseménye. A hagyományoknak megfelelően ilyenkor nemcsak rövid színpadi előadással, hanem finom étkekkel várják vendégeiket.

Simonffy Márta rövid köszöntőjében elmondta, mindig nagy örömmel fogadja el a kedves invitálást, szívesen vesz részt az egymást szerető, tisztelő, baráti társasággá vált közösség szüreti bálján. A szüret a szőlősgazdák életében nemcsak az ősz legfontosabb munkája, hanem évszázadokon át igazi sátoros ünnep is volt. Mondókák, közmondások, dalok, mesék, népszokások, babonák egész sora született a szőlőről, a borról, s e jeles esemény költők, képzőművészek sokaságát ihlette meg. Csokonai Vitéz Mihálytól kezdve az irodalom legkiválóbb alkotóinak – például Ady Endre, Juhász Gyula, Babits Mihály – életművében fellelhetők a szüreti versek, bordalok.

Simonffy Márta köszöntötte a multaság résztvevőit

Az alpolgármester arra biztatta a jelenlévő szépkorúakat, hogy őrizzék meg derűjüket, varázsolják ehhez hasonló rendezvényekkel emlékezetes, vidám napokká a szürke hétköznapokat.

Az alpolgármester szavait követően Medveczkiné Tegzes Tünde, a Benczúr utcai részleg és az Idősek Klubjának vezetője munkatársaival közösen köszöntötte a születés- illetve névnapjukat októberben ünneplő klubtagokat, majd pár szóval beszámolt, a klub novemberi programjáról, ami a vetélkedőktől a múzeumlátgatáson át a sportnapig sok-sok tartalmas, érdekes és szórakoztató szép órát ígér.

A köszöntést követően a fellépőké lett a főszerep, akik a szüreti népdalok mellett Kölcsey Ferenc Bordalának, és Vörösmarty Mihály Fóti dalának részleteit adták elő.

Szüreti nótákkal, versekkel szórakoztatták társaikat a fellépők

A Vázsonyi Vilmos Rózsa, Knézich utcai és Dózsa György úti Idősek Otthonának lakói október 26-án közösen tartották meg a hagyományosnak számító szüreti mulatságukat, melyen a terézvárosi önkormányzatot Varga Lászlóné idősügyi referens képviselte.

A három telephelyről érkezett szépkorú vendégsereget Somogyi Bernadett intézményvezető köszöntötte. A szórakoztató programról a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány művészei gondoskodtak. Vidám műsoruk után kezdődött zenével és tánccal fűszerezve a szüreti eszem-iszom dínomdánom.

 A bohócok mindekit megnevettettek2017. október 27.