image

Születésnapi köszöntés

Kilencvenedik születésnapja alkalmából köszöntötte Kovács Józsefnét, Rózsika nénit Császárné Csóka Ilona, a terézvárosi önkormányzat humán bizottságának elnöke. A képviselő nemcsak virágcsokorral és ajándékokkal lepte meg az ünnepeltet, hanem a jeles évforduló alkalmából átadta Orbán Viktor miniszterelnök köszöntőlevelét, valamint Hassay Zsófia, Terézváros polgármesterének oklevelét.


Rózsika néni egész életében tevékeny ember volt. Aktív éveiben a Magyar Hajó és Darugyár anyaggazdálkodójaként dolgozott. Érdekes és változatos munkáját nagyon szerette, ezért már a hatvanadik évén is jócskán túl volt, amikor is nyugdíjba vonult. Ám ekkor sem fordított hátat a munkának, hol színházi ruhatárosként, hol pedig szociális intézményben segédkezve keresett magának valamilyen hasznos elfoglaltságot.

Mint mondta: mindig csodálattal töltötte el a színház, a film világa, talán a művészetek iránti rajongása is szerepet játszott abban, hogy egyszülött fia, Kárpáti Tibor, éppen a színészmesterséget választotta. A főiskola elvégzése után Kaposváron, Debrecenben, Békéscsabán, a budapesti Népszínházban, Hőköm Színpadon, Szegeden, majd ismét a fővárosban az Evangélium Színházban ismerhette meg a közönség, s vált népszerű és elismert színművésszé. Színházi munkáján kívül több mint ezer mozifilm, televíziós sorozat fő-, és mellékszereplőjének kölcsönözte hangját. Egy idő után az emberek lelkén túl a testi betegségek gyógyítása is foglalkoztatni kezdte, természetgyógyász, reflexológus lett – mesélte Rózsika néni. Rövidre szabott életét, a szépre, jóra való törekvés, jobbítani vágyás és mérhetetlen emberszeretet jellemezte – fűzte hozzá.

 

Beszélgetés közben az ünnepelt elbüszkélkedett új hobbijával is

Fia elvesztése után, hat évvel ezelőtt költözött Rózsika néni Őrbottyánból Terézvárosba, az Ódry Árpád Művészotthonba, ahol rendszeresen látogatja unokája. A legnagyobb elismeréssel szólt az otthonban dolgozókról, akik minden áldott nap valódi hivatástudattal és végtelen türelemmel látják el a gondjaikra bízott idős embereket.

Szavai szerint Terézváros egy olyan gyönyörű része a fővárosnak, ahol, ha nyitott szemmel jár mindennap újabb és újabb szépséges épületet, épületrészeket fedezhet fel az ember. A szépség iránti fogékonysága nem merül ki a puszta nézelődésben, mint kiderült, Rózsika néni rendszeresen részt vesz az otthon rajzszakkörén és szabadidejében, szobájába visszavonulva is szívesen rajzolgat.

Rózsika néni elárulta a titkot is

A képviselő kérdésére válaszolva Rózsika néni mosolyogva csak annyit mondott: a hosszú élet titka a munka, a mozgás, az örökös tevékenykedés. Túl drága az élet minden perce ahhoz, hogy az ember semmittevésre, unalomra pazarolja.2017. október 25.