image

A forradalomra emlékeztek Terézvárosban

Koszorúzással és rövid műsorral emlékeztek a terézvárosiak október 20-án az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeire.

 


A tavaszt idéző októberi napsütésben sokan összegyűltek október 20-án délelőtt a Hunyadi téren, hogy az '56-os emlékműnél együtt emlékezzenek a hősökre. Az Eötvös10 Közösségi és Kulturális Színtér által rendezett ünnepség a Himnusz közös eléneklésével vette kezdetét.

Bundula Csaba, Simonffy Márta és Papp László alpolgármesterek a koszorúzáson

Ezt követően Pintér Gábor Szabó Lőrinc Meglepetések című művéből adott elő részleteket. A forradalom eseményeit és hangulatát Lengyel Szabolcs és Hoffner Nikolett idézte meg különleges táncával a Hunyadi téren. A mélyen megindító produkció alatt Ákos 1956 című dala szólt.

Az oktatási intézmények is képviseltették magukat

A koszorúzáson az önkormányzat képviseletében részt vett Simonffy Márta, Bundula Csaba és Papp László alpolgármester. Az emlékezés virágait az emlékműnél elhelyezték a kerületben működő intézmények, pártok, civil szervezetek képviselői, akik mécseseket is gyújtottak a forradalomra emlékezve.

Lengyel Szabolcs és Hoffner Nikolett táncprodukciója

Az Eötvös10-ben ezen a napon nyílt meg az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára és a Clavis Irodalmi Ügynökség közös kiállítása, melyen a „Graffiti 56” című, művészeti iskolák számára kiírt meghívásos képzőművészeti pályázat nyertes alkotásaiból készült válogatás, valamint az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára által összeállított, a forradalom eseményeit kronológikus sorrendben ábrázoló fotókat láthatja a közönség. A kiállítás megtekinthető a 202-es teremben október 20. és október 27. között.2017. október 20.