image

Búcsú: Terézváros ünnepelt

Október 14-15-én verőfényes jó időben, vidám hangulatban tölthették a hétvégét mindazok, akik kilátogattak a Terézvárosi Búcsú programjaira. Ragyogó napsütés, számtalan színes produkció, sok fellépő, valamint megannyi finomság várta mindazokat, akik ezt az eseményt választották hétvégére. 


Erős kezdésként az Alma zenekar nyitotta a kétnapos rendezvényt. A gyerekek körében népszerű együttes előadása alatt egy gombostűt sem lehetett volna leejteni, annyian voltak rájuk kíváncsiak. Az ismert dalokat a kicsik és szüleik együtt énekelték kedvenceikkel. A koncert után is a gyerekek voltak a főszereplők, a kerület óvódásai és a Derkovits Gyula Általános Iskola diákjai tartottak bemutatót a színpadon. A változatos óvodai és iskolai produkciók után Holcz Gábor illuzionista szórakoztatta a közönséget. A gyerekeket is bevonta a produkciójába, volt is nagy tülekedés, hogy ki menjen fel segíteni a bűvésznek.

Bakacsi Béla nosztalgia dalcsokrot hozott az időközben lecserélődött nézősereg legnagyobb örömére. Voltak, akik a közös éneklés mellett táncra is perdültek a hangulatos előadás alatt. 

 

Szombaton délelőtt az Alma együttes koncertjére ropták a gyerekek

A Netz Táncprodukció interaktív műsora alatt a gyerekek különböző táncelőadásokban vehettek részt. A Momentán Társulat RögvEst név alatt futó műsorában a spontaneitásé volt a főszerep, szerencsére a közönség is vette a lapot. Az estet a Góbé zenekar koncertje és a Moldvai csángó táncház zárta, s ezen programok alatt is ki lehetett tenni a megtelt táblát az utcára. 

 

A rendőrség és a Terézváros Közbiztonságáért Alapítvány is tartott bemutatót a búcsúban

Vasárnap a Teréz templomban ünnepi szentmisével kezdődött a nap, amelyet a kerület közkedvelt plébánosa Horváth Zoltán atya celebrált. Az ünnepi misét körmenet zárta. A színpadi programokat a Rutkai Bori Banda nyitotta, majd az Eötvös 10-ben musicalstúdiót vezető Feke Pál énekelt népszerű magyar slágereket és musicalrészleteket. Ezután Terézváros testvérvárosai mutatkoztak be: A The Crazy Plumbers zenekar Kézdivásárhelyről, és a Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület Virgonc Néptáncegyüttese, valamint a Dalárda Temerinből. Kárász Eszter és az Eszter-lánc mesezenekar Holnemvolt című előadása a gyerekek körében aratott óriási sikert. 

 

A Góbé zenekar szombat este szolgáltatta a talpalávalót

A Lentiből érkező Kerka Táncegyüttes, hasonlóan a korábbi évekhez, idén is teljesen elvarázsolta a közönséget. A hétvége fénypontja a teljes színpadot létszámban és az egész környéket hangban kitöltő Boban Markovic Orkestar formáció volt, fergeteges koncertjükkel megkoronázták a kétnapos rendezvényt. 

 

A kerület vezetői és a testvérvárosi delegációk is részt vettek a körmeneten

A gasztronómia szerelmesei számára is rengeteg lehetőség volt a forgatagban, a gyümölcsborok, a különféle sajtok, kolbászok, kézműves bonbonok, kürtöskalács vagy cukormentes édességek kóstolására és vásárlására egyaránt lehetőség volt a búcsúban. Az egyre sikeresebb kerékpáros regisztráció is „kitelepült”, s a lehetőséggel sokan éltek. 

A búcsú sztárvendége Boban Markovic és zenekara volt

***

A teljesítmény elismerése


A búcsú második napjának délutánján az Eötvös10 előtt felállított nagyszínpadon valódi közösségi ünnep keretében került sor a kerület legrangosabb kitüntetéseinek átadására.

Hassay Zsófia, Terézváros polgármestere ünnepi beszédében elsőként a városlakókat, a díjazásra meghívottakat és családtagjaikat, a helyi közélet képviselőit köszöntötte, majd külön üdvözölte a Kézdivásárhelyről, Temerinből, Lentiből, a kerület testvérvárosaiból érkezett delegációk tagjait, valamint Lipótújvár küldöttségét.

A polgármester az idei Teréz napot rendkívülinek nevezte, mivel éppen 240 év telt el azóta, hogy az addig csak felső külvárosnak nevezett terület önálló plébániát, önálló nevet kapott. Mint mondta, ritkaságszámba megy, hogy egy világváros szívében élők a hagyományokat megőrizve a mai napig eredeti jelentéséhez híven, szentmisével és körmenettel ünneplik a búcsút. A Duna Televízió jóvoltából az itthoni és külhoni magyarság idén a terézvárosiakkal közösen élhette át a szertartás lélekemelő pillanatait.


Simonffy Márta, Ladányi Viktória (Tiba János hozzátartozója), Rajkai Kálmán László, Hassay Zsófia, dr. Baán Éva és dr. Szentipál Margit, Derekas Szilárd

A búcsúhoz az egyedi kézműves termékeket kínáló kirakodóvásár, a kicsiknek, nagyoknak szóló programok sokasága is hozzátartozik, jó alkalmat kínálva a találkozásra, az együttlétre – fűzte hozzá.

Hassay Zsófia szólt arról is, hogy húsz esztendeje szolgál a kerületben várospolitikusként, nyolcadik év első számú vezetőként, s ez idő alatt megtapasztalta, hogy Terézváros lakói egymást elfogadó és segítő, együttműködő közösséget alkotnak. Meghaladva az egyén erejét törekvéseik összeadódnak, s mindez értékálló eredményekben, teljesítményekben mutatkozik meg. Hangsúlyozta: az önkormányzat képviselő-testülete a terézvárosiak javaslata alapján, nevükben választja meg minden ősszel díjazottjait. A kitüntetéseket kiérdemlők munkabírása, tehetsége egyedi módon jeleníti meg a jóra törő, alkotni és nyomot hagyni vágyó igyekezetet. Teljesítményük minden tiszteletet és elismerést megérdemel – fűzte hozzá.

Idén díszpolgári címet kapott a kerületben élő nemzetközileg elismert kiváló tudós, Rajkai Kálmán László és posztumusz Tiba János, a fájdalmasan korán elhunyt tehetséges építész és várostervező. A Terézvárosért kitüntetést dr. Baán Éva gyermekgyógyász, a Fromm Pál-emlékérmet dr. Szentipál Margit háziorvos, Terézváros sportolója címet Derekas Szilárd vízilabda szakedző vehette át a polgármestertől és Simonffy Márta alpolgármestertől.

Az ünnepi eseményt Boban Marković Orkestar fergeteges sikerű koncertje követte. Az Eötvös utcát és a Szófia utca egy részét megtöltő közönség a kitűnő zenészeket többször tapsolta vissza, lelkes ovációjuknak köszönhetően egymást követték a ráadásdalok. 
2017. október 16.