image

240 éves Terézváros – kiállítás az Eötvös10-ben

240 éves Terézváros címmel helytörténeti kiállítás várja az érdeklődőket az Eötvös10 aulájában. A kiállítást október 10-én este hat órakor Maczó Balázs muzeológus, várostörténész nyitotta meg, aki a tárlatot maga rendezte Gyökhegyi Bánk és Saád József fotó- és térképgyűjteményének felhasználásával.

 


 

Terézváros, mint új városrész csak 1777-ben kapta meg a nevét, jóllehet a mai Rákóczi út és Váci út közötti terület már a 18. század elején benépesült. A mai közigazgatási beosztásban a 6. kerületként ismert terület idővel Budapest legelegánsabb részévé vált, ahogy Krúdy Gyula megfogalmazta, a „legpestebb Pest” lett belőle. A helytörténeti kiállítás az elmúlt évszázadokat idézi fel, bemutatva mindazt a rengeteg változást, aminek eredményeként a kerület szebb és élhetőbb lett lakói számára.

 

A kiállítást Maczó Balázs muzeológus, várostörténész nyitotta meg

A helytörténeti kiállítás szervesen kapcsolódik az Eötvös10 rendezésben megvalósuló, a kerület nevezetességeit, a városrész történetét bemutató sétákhoz, amelyek ingyenesek, ám regisztrációhoz kötöttek. Ezeket a sétákat ugyancsak Maczó Balázs vezeti, aki egy előadássorozatban is közreműködik, melyben Terézváros történetét mutatja be.

A 240 éves Terézváros tárlat megnyitója után az egybegyűltek helytörténeti klubban Maczó Balázs nagyszerű előadását hallgathatták meg.

A várostörténész Terézváros zsidó emlékeiről beszélt népes hallgatósága előtt

Az érdeklődők egyebek mellett megtudhatták, hogy a 18. században Terézváros, Pest hajdani külvárosa volt a betelepülő zsidóság lakhelye. Itt épültek meg az első zsinagógák, a Király utcát a zsidó kereskedők a városrész legforgalmasabb utcájává tették. A klub tagjai vasárnapi sétájukon be is járták azokat az utcákat, tereket (Király utca, Liszt Ferenc tér, Oktogon, Hunyadi tér) amelyeknek történetéről a kedd esti esti előadás szólt.

 

 2017. október 11.