image

„Zöld” autót kapott a rendőrség

Október 9-én, kora délután a Nyugati téren Hassay Zsófia polgármester átadta azt az elektromos gépjárművet, amelyet az önkormányzat vásárolt a kerületi rendőröknek.

 


A polgármester köszöntötte az átadóünnepségen megjelent Bucsek Gábor vezérőrnagyot, Budapest rendőr-főkapitányát, Meichl Géza rendőr dandártábornokot, a BRFK gazdasági igazgatóját, dr. Kecskés Tamás rendőr alezredest, a VI. kerületi kapitányság vezetőjét és a rendőrség valamennyi jelen lévő munkatársát, a terézvárosi önkormányzat közbiztonsági alapítványának munkatársait, továbbá a terézvárosi képviselő-testület megjelent tagjait, a városrész és a főváros érdeklődő lakóit.

Hassay Zsófia elmondta: Terézváros világörökségi területe csodálatos építészeti és infrastrukturális adottságokkal, hatalmas kulturális és turisztikai vonzerővel rendelkezik. Városrészünkben 38 ezer állandó lakos él. Nyugalmuk, biztonságuk őrzése önmagában is méltó kihívás a VI. kerületi rendőrség számára. Hozzáfűzte, hogy „ha ehhez még hozzávesszük a tömegrendezvények biztosítását, az ország legnagyobb kulturális- és szórakozó negyede rendjének nappali és éjszakai megteremtését, a szolgálattételeket a Nyugati Pályaudvaron és környékén, a diplomáciai képviseleteknél, az iskolák előtt, a West End bevásárló központban, aztán a lakossági kapcsolattartást, a bűnmegelőzést, és felvilágosító fórumokat, az iskola rendőri és drogprevenciós munkáit, a térfigyelő rendszer működtetését, mindenki számárára egyértelmű, hogy ennek a feladatnak megfelelni csakis magas színvonalú szakmai munkával és elégséges erőforrásokkal lehet”.

Hassay Zsófia polgármester, Meichl Géza dandártábornok és dr. Kecskés Tamás rendőralezredes

– Önkormányzatunk régóta elkötelezett a kerületi rendőrkapitányság munkájának kiemelt segítése mellett. Képviselő-testületünk fővárosi, sőt országos léptékben is egyedülálló módon támogatja a kerületi rendőrséget – jelentette ki a polgármester.

Emlékeztetett rá, hogy az önkormányzat évente 80 millió forinttal segíti a térfigyelőrendszer munkáját, egy másik, 40 millió forintos kerettámogatás pedig a túlszolgálat finanszírozását teszi lehetővé. A közelmúltban két új, hagyományos üzemmódú személygépkocsit, két kerékpárt, fényképezőgépet adományoztak a VI. kerületi rendőrkapitányság részére. Szolgálati lakásokat is biztosított az önkormányzat a rendőrkapitányság munkatársainak, évente adják át a Szent György-díjat, amit Terézváros képviselő-testülete alapított és amelyet az a rendőrségi dolgozó kaphat meg, aki tartós és kiemelkedő teljesítményt nyújtva a VI. kerület területén teljesít szolgálatot, .

A polgármester aláhúzta: az önkormányzat kerületi rendőrkapitánysággal való együttműködése példaértékű. Kiemelte azokat a kedvező mutatókat, amelyek a rendőrkapitányság éves tevékenységét jellemzik. „Esztendőről esztendőre nő a rendőrség közterületi jelenléte, következésképpen csökken a regisztrált bűncselekmények száma és emelkednek a nyomozási eredményességi mutatók” – jelentette ki Hassay Zsófia. A polgármester modell értékűnek nevezte a rendőrséggel való együttműködés legújabb formáját: Terézváros az országban elsőként adományoz elektromos gépjárművet a rendőrség számára.

Az elektromos autó és a robogó is Terézváros rendőreinek munkáját segíti

A finanszírozás hátteréről Hassay Zsófia elmondta: a Nissan Leaf típusú autó beszerzése kisebb részben (1,5 millió forint erejéig) a Nemzetgazdasági Minisztérium Jedlik Ányos Tervének keretében működő pályázati támogatásnak, nagyobb részben (mintegy 8,2 millió forint erejéig) Terézváros önkormányzata anyagi ráfordításának köszönhetően valósulhatott meg.

Környezetkímélő és alacsony fenntartású jármű, amely gyakorlati haszna mellett, szemléletformálásra is hivatott. A polgármester hangsúlyozta: Terézváros önkormányzatának célja az okos város megteremtése és működtetése, a környezet védelme, a zaj- és környezetszennyezés minimalizálása, az intelligens technológiák alkalmazása és elterjesztése.

Az elektromos autó adományként a BRFK tulajdonába kerül, de a VI. kerületi rendőrség fogja használni. A gépjárműnek a Nyugati térre szállításáról a Szent György-díj idei díjazottja, Böőr Krisztián rendőrszázados gondoskodott. Hassay Zsófia szerint ez is a felek kiváló együttműködését jelképezte.

Ez után Meichl Géza dandártábornok, a Budapesti Rendőr-főkapitányság gazdasági igazgatója lépett a mikrofonhoz és elmondta, hogy számára mindig örömteli azokon az ünnepségeken részt venni, ahol a rendőrség és a kerületi önkormányzat közbiztonságért érzett közös felelősségének tanúi lehetnek, amikor az önkormányzat valamilyen ajándékkal, vagy adománnyal támogatja a rendőrség munkáját.

Meichl Géza elmondta, hogy a rendőrség nemcsak Budapesten, hanem az egész országban most veszi használatba az első elektromos meghajtású autót. Kiemelte, hogy a VI. kerület rendőrsége ebben is élen járó, és azt ígérte, hogy Budapest többi kerülete is előbb-utóbb követni fogja a példát. Hozzáfűzte, hogy ők sem jöttek üres kézzel, két elektromos meghajtású robogót hoztak magukkal. A robogókat a vizes világbajnokságra szerezték be, és Bucsek Gábor budapesti rendőrfőkapitány döntése alapján mostantól Terézváros rendőrségét erősítik. Kijelentette, hogy a VI. kerületi rendőrkapitányság a legkörnyezettudatosabb egységük, és ezt dokumentumba is foglalták.

A rendőrség nevében Meichl Géza ígéretet tett arra, hogy az adományt meg fogják szolgálni és tovább erősítik Terézváros közbiztonságát.

Végül Hassay Zsófia polgármester az önkormányzat nevében átadta az elektromos meghajtású autó kulcsát dr. Kecskés Tamásnak, a VI. kerületi rendőrkapitánynak.

 

 

 

 2017. október 10.