image

Bővül az ingyenes védőoltások köre

Testületi ülésére gyűltek össze Terézváros képviselői szeptember 26-án. A döntéshozók egyebek mellett arról határoztak, hogy a rotavíros elleni védőöltás is ingyenes legyen a kerületben élők számára.

 


Megoldódni látszik az Andrássy út 47. sorsa
 
Hosszú évek munkájának eredményeképpen megoldódni látszik a kerület előző, szocialista–szabaddemokrata vezetése által törvénysértő módon, pályázat nélkül, áron alul eladott Andrássy út 47. számú épület sorsa, miután több eredménytelen pályázat után az önkormányzatnak sikerült értékesíteni az ingatlant. A vevő 1 milliárd 205 millió forintért jutott hozzá a hányattatott sorsú palotához, ami többszöröse annak a vételárnak, amennyiért az előző vezetés eladta. Az új tulajdonosnak a kiürítéstől számított öt éven belül fel kell újítani az épületet, így végre lekerülhet a házról a városképet csúfító állványzat. 
Lovag utca 9–11. szám alatti ingatlan hasznosítására is pályázatot írnak ki, havi 4,1 millió forintos bérleti díjjal.
Ugyancsak az ingatlanügyek között döntöttek a képviselők arról, hogy a fővárossal közösen eladják a felújításra szoruló, közös tulajdonú Hegedű utca 1. és 3. szám alatt lévő ingatlant. A sikeres értékesítés eredményeként a 945 millió forintos vételárból a VI. kerületet megillető rész 565,2 millió forint.

 

 

Az ülést Hassay Zsófia polgármester vezette

 

Kezdeményezés a fővárosi parkolási rendelet megváltoztatására
 
Mint ismeretes, Zugló önkormányzata szeptember 1-jétől üzembe állította fizetőparkolós rendszerét, amelynek jelentős része a Terézvárossal határos Városliget területén helyezkedik el, így ennek hatásai a VI. kerületet jelentősen érintik.
Az így díjkötelessé váló városligeti területekkel Budapest belvárosa a parkolás tekintetében egészen a Hungária körútig összefüggő területté alakul. A zuglói területen 350 és 525 forint közötti óránkénti díjért parkolhatnak majd az autósok, akik várhatóan olcsóbb megoldást keresnek, és ez a forgalmat a belváros irányába tolja – Terézváros ezen területén 175 forint az óránkénti parkolási díj –, és ellehetetlenítheti a kerületben élők közterületi parkolását, súlyosbíthatja a környezeti terhelést.
Mindezek miatt Terézváros önkormányzata kezdeményezi a Fővárosi Közgyűlésnél, hogy 350 forint/óra díjtételt állapítson meg a VI. kerület azon övezeteiben, amelyekben jelenleg a Városligetben bevezetett áraknál alacsonyabb a várakozási díj. Ez a Teréz körúttól a Dózsa György útig terjedő terület.
Kezdeményezi azt is, hogy a várakozási időszak kezdete 8 óra 30 perc legyen Terézvárosban is, továbbá javasolja az Andrássy út szervizútjainak a fizetős parkolási övezetbe történő bevonását.
Mivel a csipkártyás fizetési módot elenyésző mértékben vették igénybe az emberek, a testület úgy döntött, hogy ezt 2018 januárjától megszüntetik a kerületben. 

 

Döntöttek az őszi civil pályázatok támogatásáról

A képviselő-testület a civil szervezetek támogatására évente 10 millió forintot különít el, melyek odaítéléséről évente két alkalommal döntenek. Az őszi pályázati kiírás közzététele 2017 augusztusában megtörtént. A felhívásra 24 pályázat érkezett be, melyek támogatásáról a Humán Bizottság véleményezése alapján döntött most a testület.

 

Dr. Czermann Imre, a TESZ igazgató-főorvosa a védőoltásokról beszélt


Ingyenes lesz a rotavírus elleni védőoltás

A képviselő-testület 2016 májusi ülésén döntött egyes védőoltások költségeinek átvállalásáról. A bárányhimlő elleni védőoltás esetében az első évben két évfolyamot érintett a kedvezmény, 615 gyermekből 165 kérte az oltást (27%). 2017 szeptember 1-éig 72 gyermek oltása történt meg a 300 fős évfolyamból, év végére várhatóan 100 körül lesz az oltottak száma (33%). Pneumococcus elleni védőoltás esetében a 70 év felettiekre terjedt ki a támogatás (felső korhatár nélkül), közülük 390 fő kérte az oltást 2016-ban, 2017. szeptember 1-éig újabb 33 fő jelentkezett a támogatásra.

A házi gyermekorvosok részéről a csecsemők rotavírus elleni védőoltásának támogatására is érkezett javaslat. A rotavírus fertőzésen a csecsemők és kisgyermekek 95 százaléka átesik 5 éves koráig. A vírus gyomor- és bélhurutot okoz, rendkívül ragályos betegség (tünetei: gyakori hasmenés és/vagy hányás), a súlyos folyadékvesztés miatt a kiszáradás veszélye áll fenn. Ezen indokok miatt a testület úgy döntött, hogy a rotavírus elleni védőoltást is ingyenessé teszi a kerületünkben élők számára. Erről még rendeletet alkot a testület, s ezt követően lép hatályba a kiegészítés.

Ezzel egyidejűleg arról is határoztak a képviselők, hogy a kullancs okoztak betegségek megelőzése érdekében felvilágosító programot indítanak, melynek lebonyolítására felkérik a házi gyermekorvosokat.

 

Elektromos autót kap a rendőrség

Az országban elsőként Terézváros önkormányzata egy korszerű, környezetkímélő elektromos gépkocsit adományoz a kerületben szolgálatot teljesítő rendőröknek.

A mintegy 10 millió forint értékű autót az önkormányzat vásárolta meg a Nemzetgazdasági Minisztérium pályázatán elnyert másfél millió forintos összeget is felhasználva.

Az új Nissan Leaf Acenta a terézvárosi rendőrök munkáját segíti majd.

 Bundula Csaba alpolgármester az ingatlanügyekről tájékoztatta a testületet


Meghosszabbították a TÉR_KÖZ II. határidejét

A 2014-ben meghirdetett TÉR_KÖZ városrehabilitációs pályázat a Nyugati tér és a Skála Metró előtti terület megújítását is érinti. A projektben a Fővárosi

Önkormányzat, mint támogató szerződést kötött Terézváros önkormányzatával. A projekt befejezési határideje 2017. szeptember 30-a volt. A beruházás célja növényzet és utcabútorok telepítése a korábban megújított Nyugati téren. A projekttel érintett térszínt alatti, részben a projekt területén kívül eső beépítéssel kapcsolatban olyan feladatok merültek fel, melyek indokolják a tervezett befejezési határidő későbbre

halasztását. Így Terézváros önkormányzatának kezdeményeznie kell a támogatási szerződés határidejének 1 évvel való meghosszabbítását.

 

Kegyeleti emlékhely a Kodály köröndnél
 
Terézváros képviselői az idén áprilisban döntöttek arról, hogy a januári veronai buszbaleset áldozatainak emlékére kegyeleti emlékhelyet állítanak a Kodály köröndnél. A pályáztatás során a balesetben elhunytak hozzátartozói Filip Rémusz terveit juttatták el az önkormányzathoz, és a testület most ezt a munkát támogatta. A szív alakban megtört fáról felszálló tizenhét madarat ábrázoló szobor a tragédia során elhunytakat szimbolizálja. A központi elem lágyvasból készül, a talpazatot üvegtömbök együttese alkotja, amelyre az áldozatok nevét gravírozhatják.
A műemlékkel az alkotó megpróbálta bemutatni az eltávozottak családjának mérhetetlen fájdalmát. Hassay Zsófia polgármester emlékeztetett arra, hogy a testület 30 millió forintot különített el a költségvetésből arra, hogy a veronai tragédia áldozatainak hozzátartozóit, a méltó emlékezést támogassa, és az emlékhely anyagi forrását is ez az összeg tartalmazza. Ugyanakkor a felállítás tervezett helyszíne világörökségi, védett terület, a fővárosé, ezért az önkormányzat felajánlotta segítségét a hatósági engedélyek megszerzésében.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 2017. szeptember 29.