image

Szűrésekkel az egészségünkért

A bőrgyógyászati szűrések kerültek a középpontba a szeptember 25-én, az Eötvös10-ben megrendezett Egészségnapon.

 


A Terézvárosban immár hagyományosnak tekinthető Egészségnapot ezúttal is az Eötvös10-ben tartották, s déltől este 6 óráig várták a jelentkezőket. Az egészségügyi szolgálat szakemberei a már megszokott testtömegindex-meghatározás, vércukor gyorsteszt, vérnyomásmérés, véroxigén telítettség mérés, egycsatornás EKG-vizsgálat mellett bőrgyógyászati szűréseket is végeztek, sőt masszíroztatásra is volt lehetőség. A vizsgálatok végeztével a résztvevők megismerhették aktuális egészségi állapotuk paramétereit és hasznos tanácsokat is kaptak a megelőzést illetően.

Az Egészségnapon Hassay Zsófia polgármester sem hagyta ki a vérnyomásmérést

Dr. Czermann Imre, a Terézvárosi Egészségügyi Szolgálat igazgató-főorvosa érdeklődésünkre elmondta, hogy előzetesen 118 fő kért időpontot, ám már az első órában is voltak olyanok, akik bejelentkezés nélkül jöttek, így  ez a szám a nap végére 152 lett. A főorvos felhívta a figyelmet arra, hogy a legutóbbi, nyári Egészségnap statisztikai adatait elemezve jól látszik, mennyire fontosak az ilyen rendezvények. A leginkább sokat mondó adat, hogy a megjelentek 70 százalékánál legalább két olyan rizikófaktort találtak, mely a későbbiekben betegségekhez vezethet.

Testtömegindex-meghatározásra is lehetőség adódott

A TESZ bőrgyógyászati szakrendelésének vezető főorvosa, dr. Fehér Gabriella két vizsgálat között arról számolt be, hogy tapasztalataik szerint a szűréseken megjelentek 10-15 százalékánál találni olyan bőrelváltozást, ami gyanúra ad okot, s további vizsgálatokat, illetve beavatkozást igényel.

– A bőrrákok nagy többsége időben felismerve jól gyógyítható, ezért nagyon fontos, hogy mielőbb felfedezzük a bajt és intézkedjünk. Az ilyen egészségnapok mellett a TESZ bőrgyógyászatán is végzünk szűréseket, időpont egyeztetés után várjuk a pacienseket. Javaslatom, hogy azok, akiknek nincs sok anyajegye évente, akiknek sok van, azok pedig fél-, vagy akár negyedévente is nézessék meg azokat. Ha valaki azt tapasztalja, hogy meglévő anyajegyének színe, nagysága változik, vérzik, seb keletkezik valahol, az késlekedés nélkül forduljon bőrgyógyászhoz! – sorolta a tanácsokat dr. Fehér Gabriella.

Az előjegyzéses rendszernek köszönhetően nem kellett sokat várakozni a jelentkezőknek

Az Egészségnap résztvevői közül Pálfalvainé Andrea azok közé tartozik, akik sokadik alkalommal jöttek el az ingyenes szűrésekre. Érdeklődésünkre elmondta: szinte kötelességének érzi, hogy időről-időre ellenőrizze egészségi állapotát.

– Fontos a megelőzés, jó tudni, hogy mire kell odafigyelni, illetve, milyen kezelések válhatnak szükségessé számunkra. Ezért örülünk annak a lehetősének, hogy a VI. kerületi lakosok rendszeresen eljöhetnek ezekre az Egészségnapokra. Én magam mióta nyugdíjas vagyok több alkalommal is jelentkeztem és végigcsináltam a vizsgálatokat.

 

 2017. szeptember 25.