image

Terézvárosi támogatás a határon túlra

Bundula Csaba, Terézváros alpolgármestere a Rákóczi Szövetség képviselőivel együtt szeptember 22-én, az ukrajnai Huszton adta át huszonnyolc első osztályos kisdiák szüleinek a beiskolázási támogatást.

 


Mint azt Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség főtitkára elmondta, a szeptemberi iskolakezdést követően 250 helyszínen mintegy 6000 határon túli, gyermekét magyar iskolába írató családnak fejezi ki elismerését ösztöndíjával a Rákóczi Szövetség. Az ösztöndíjak átadása szeptember 2-án Nagyszelmencen, a szlovákiai és kárpátaljai magyar iskolák országos tanévnyitó ünnepségen vette kezdetét. A Beiratkozási Programot a Szövetség támogatóival, köztük 400 magyarországi település önkormányzatával összefogva valósítja meg.

Idén huszonnyolc első osztályos kisdiák kezdi a tanévet Huszton, a magyar iskolában

A program érinti a teljes Felvidéket, ahol 3 550 diák részesül az ösztöndíjban, a teljes partiumi Bihar és Máramaros megyéket, Temesvárt, Szilágyságot, Tordát, Dést és a dél-erdélyi Fehér megye szórványtelepüléseit, ahol 2 000 iskolakezdőhöz jut el a támogatás, része a programnak a kárpátaljai Felső-Tisza vidék 200 iskolakezdője, továbbá 40 délvidéki szórványtelepülés 400 elsőosztályosa, Horvátországot is beleértve. A Rákóczi Szövetség Beiratkozási Programja 2004 óta zajlik annak érdekében, hogy minél több külhoni magyar család merje vállalni gyermeke magyar tannyelvű iskolába íratását, vállalva ezzel a magyar közösségek megmaradását is. Az ösztöndíj értéke 10 ezer forint, amit támogatási szerződés keretében vehetnek át az iskolakezdők szülei.

Bundula Csaba alpolgármester (középen) adta át az iskolakezdési támogatást

A program célja, hogy ráirányítsa a családok figyelmét a magyar iskolaválasztás fontosságára és helyességére. A Beiratkozási Program mögött nagyszabású társadalmi összefogás jött létre. A támogatók között több száz magyarországi önkormányzat, civilek, közéleti személyiségek és alapítványok sorakoztak fel.

Terézváros évek óta aktív részese, támogatója ennek az összefogásnak. Bundula Csaba alpolgármester szeptember 22-én az ukrajnai Huszt Magyar Tannyelvű Általános Iskolájában köszönte meg a szülőknek, hogy ide íratták gyermekeiket. Mint mondta, idén azért esett a választás éppen erre a határon túli vidékre, mert Magyarországon aggodalommal figyelik az ukrajnai nyelvtörvény körüli történéseket. Az alpolgármester kifejezte együttérzését az itt élők szülőkkel és pedagógusokkal, s emlékeztetett arra, hogy a magyar Parlamentben a napokban egyhangúlag fejezték ki a képviselők, hogy elfogadhatatlannak tartják az új ukrán oktatási törvényt és felszólították Petro Porosenko ukrán elnököt, hogy ne írja alá a jogszabályt, hanem küldje vissza azt a törvényhozásnak.

Az elsősök az iskola udvarán várták szüleiket

A Huszti Magyar Tannyelvű Általános Iskola igazgatója, Szokolovics Mária körbevezette a vendégeket a városközpontban lévő épületen, mely sajnos nem iskolának készült, így kicsi, sötét termeivel, szűkös udvarával csak nehezen felel meg erre a célra. Az itt dolgozó huszonegy pedagógus viszont szívvel-lélekkel azon van, hogy a gyerekekkel megszerettesse, megtanítsa a magyar nyelvet, melyet bizony nem minden kisdiák családjában beszélnek.

Szokolovics Máriától megtudtuk, hogy idén huszonnyolc kisdiák kezdi náluk a tanulást, s a családok fele nem is magyar nemzetiségű. Egyre érezhetőbb tendencia, hogy az ukrán szülők is szívesen adják a kicsiket a magyar iskolába, bízva abban, hogy később Magyarországon dolgozhatnak, tanulhatnak. Ugyancsak komoly motivációt jelentett a pedagógusok szerint az, hogy immár van lehetőség a magyar állampolgárság megszerzésére is. Jelentkezőkben tehát nincs hiány, inkább a pedagógus állások feltöltése jelent gondot.

Csillag Tibor, kislánya, Szofi és Kemény Aladár

Érdeklődésünkre a beiratkozási támogatásra jogosult szülők közül egy nagypapa, Kemény Aladár elmondta: ő magyar hangzású neve ellenére ukrán nemzetiségű, ám gyermekkorában magyarok között nevelkedett, így jól megtanulta a nyelvet. Kis unokáját, Ninát azért hozták a magyar iskolába, hogy az ukrán mellett már fiatalon megtanuljon még egy nyelvet, amivel a későbbiekben jól boldogulhat.

Csillag Tibor kislányát, Szófiát kísérte. Kérdésünkre, miszerint miért választotta a magyar iskolát, a fiatal apuka rövid és határozott választ adott: Mert magyarok vagyunk!

 

 

 

 

 

 2017. szeptember 24.