image

Fesztiváli hangulat az autómentes hétvégén

Az Andrássy úton szeptember 16-án, szombaton verőfényes nyarat idéző napon, vasárnap viszont borongós időben tartották meg az idei autómentes hétvégét. A sugárút az Oktogontól a Hősök teréig gyalogosoké volt.

 


Magyarországon 2002 óta  minden szep-temberben megrendezik az Európai Mobilitási Hét programjához kapcsolódó autómentes hétvégét, amely egyre több emberhez juttatja el a környezetbarát közlekedés üzenetét. A programsorozat célja, hogy az önkormányzatokat fenntartható közlekedési intézkedések bevezetésére, a lakosságot pedig az autózás helyett a környezetkímélő közösségi közlekedési eszközök használatára, kerékpározásra, gyaloglásra ösztönözze.

Az idén igazi fesztiváli hangulat fogadta a 16. alkalommal megrendezett Európai Mobilitási Hét programsorozatának Andrássy úti rendezvényére kilátogatókat. A terézvárosi önkormányzat egy gólyalábas művészcsoport meghívásával tette igazán különlegessé és feledhetetlenné az idei alkalmat. A virágokkal díszített, gyümölcsökkel megrakott kosarakat üde, színes ruhákba öltözött művészek húzták végig az Eötvös utcától egészen a Kodály köröndig, miközben Hassay Zsófia polgármester és Simonffy Márta alpolgármester enyhített a kosár súlyán azzal, hogy a gyümölcsöket kiosztotta a járókelőknek. A gólyalábas művészei játékosan, könnyed stílusban igyekeztek a közönségnek átadni a virágok, a természet szeretetét és tiszteletét.

Hassay Zsófia polgármester gyümölccsel kínálta a nézelődőket

Terézváros önkormányzata és a hozzá tartozó intézmények a Kodály körönd és a Bajza utca közötti Terézvárosi korzón több érdekes és hasznos programmal várták az érdeklődőket. Hassay Zsófia és Simonffy Márta összesen 330 BKK-vonaljegyet osztott szét, ezzel is felhívták a résztvevők figyelmét a közösségi közlekedésre, amelynek igen fontos szerepe van a fővárosi autósforgalom csökkentésében. Az önkormányzat sátrában az idén is lehetőség volt arra, hogy a vendégek környezetvédelmi kérdésekből álló totót töltsenek ki. A kvízjátékon helyes megfejtéseket adó terézvárosi versenyzők közül szombaton és vasárnap is délután ötkor nyerteseket sorsoltak. A két napon összesen tíz szerencsés megfejtő nyert környezetkímélő, a háztartásban jól hasznosítható dolgokat, valamint hat kerékpár talált gazdára oly módon, hogy 70 ezer forint értékű vásárlási kupont kaptak, amellyel a megadott üzletben ki lehet kiválasztani a nyertesnek leginkább megfelelő női vagy férfikerékpárt.

 

Simonffy Márta alpolgármester (középen) is részese volt a fesztiválnak

Nagy valószínűséggel a legjobban Galbavy Ottóné örült a biciklinyereményének, hiszen mint azt a szombati sorsolást vezető Czuppon Zsolttól, a Városgazdálkodási és Környezetvédelmi Bizottság elnökétől megtudtuk, ő beszélte rá délelőtt, hogy töltse csak ki a totót, miután a hölgy arról panaszkodott, hogy soha életében nem nyert semmit.

Sokan kitöltötték a tesztet a terézvárosi sátornál

Önálló sátrat állított többek között az Eötvös10 Közösségi és Kulturális Színtér is, ahol az őszi programjukhoz kapcsolódó kulturális fejtörők várták az érdeklődőket, a gyerekeknek egész napos programot kínáltak, a Laza Paca alkotóműhely sátrában kézműves-foglalkozásra nyílt lehetőség. Volt sátra a SportPontnak is.

Igen népszerű volt az idén is a Terézváros Közrendjéért és Közbiztonságáért Alapítvány és a VI. kerületi rendőrkapitányság közös programjaként gyerekek számára felállított KRESZ-pálya.

Az idén is befutott a Terézvárosi Korzóra a Goldsprint bringáshajsza, ahol Porcsin Levente háromszoros világbajnok segített a versenyfeladatok megoldásában.

NYERTESEK:

Kerékpárt nyertek: Kurucz Mária, Zakár Zoltánné, Galbavy Ottóné, Komáromi Dominik, Beck Aelaxandra, Kozák János

Ajándékcsomagot nyertek: Hák Bertalan (mindkét napon nyert 1-1 csomagot), Tar Imre, Kozák Jázmin, Hajnal Sándor, Lőriné Magvető Judit, Schök Péter, Bokolosz Afrodite, Laczkó Eszter, Horváth Lászlóné2017. szeptember 17.