image

Szerb zene és tánc a Hunyadi téren

A napsütéses, ám kissé hűvös idő ellenére szépen megtelt a Hunyadi tér szeptember 16-án, szombat délelőtt, amikor a közönség az autentikus szerb zenéből és táncból kapott ízelítőt.

 

 


A zenepavilon előtti téren a budakalászi Rozmaring Szerb Táncegyüttes lép fel, míg a színpad  Wertetics Szlobodán és barátai nevű zenekaré volt.

A Rozmaring Szerb Táncegyüttes látványos produkciója

A műsoruk elején megtudtuk, hogy a Rozmaring táncegyüttes tagja hűségesen őrzik a Szentendre, Budakalász, Pomáz környéki szerbek hagyományait. Két táncot mutattak be a téren megjelent terézvárosi érdeklődő polgároknak, két tüzes déli táncot, az egy Leszkovác környéki néptánc volt, a másik pedig egészen a szerb-bolgár határmentéről érkezett.

Wertetics Szlobodán harmonikás és zenekara – Rodek Krisztián (tambura), György Mihály (brács), és Marosi János (bőgő) – két táncműsor között lépett színpadra, hogy a szünetben a táncosok egy kicsit kifújhassák magukat. A műsor végén, aki kedvet kapott közösen táncolhatott körtáncot a Rozmaring Szerb Táncegyüttes tagjaival.

A jó zenéről Wertetics Szlobodán és barátai gondoskodtak 

A tánccsoport 2004 óta működik. Tagjaik a balkán kultúra iránt rajongó felnőttek, akik munka, család mellett választották fő hobbijuknak a szerb táncok megtanulását és bemutatását a nagyközönségnek. Repertoárjukban ma már magyarországi szerb és bunyevác táncok mellett sumadijai, Leszkovác, Nis környéki, vlach, koszovói táncok is szerepelnek.

Tevékenységük során nagy hangsúlyt fektetnek a hagyományőrzésre, rendszeresen tartanak táncházakat is. 2010-ben a Magyarországi Néptáncszövetség minősítéssel ismerte el a magyarországi szerbek hagyományait feldolgozó koreográfiájukat.

A téren eközben kézműves foglalkozást is tartottak az érdeklődő gyermekeknek

 2017. szeptember 16.