image

Telt ház volt az Operánál

Áradó életöröm és büszkeség, talán ez a két szó foglalja leghívebben össze az érzést, melyet megélhetett a közönség szeptember 9-én a terézvárosi önkormányzat, a Magyar Képző- és Iparművészek Szövetsége és a Magyar Állami Operaház hetedik alkalommal megtartott szabadtéri összművészeti előadásán, amely a monarchia születésének 150. évfordulója alkalmából a magyar kultúra egyik legfényesebb félévszázadát, a dualizmus korát idézte fel.


Az „Örökség és a XXI. század” mottójú kulturális rendezvény programjai a hagyományokhoz hűen kora délután Ybl Miklós palotájának Szfinxteraszán kezdődtek, ahol az Operaház ajándékaként a színház művészei Donizetti Csengő, a Bolondokháza és Gian Carlo Menotti A telefon című egyfelvonásos vígoperáját adták elő.

 Hassay Zsófia, Terézváros polgármestere köszöntötte a közönséget

A minioperákat követően a nagyszínpadé lett a főszerep, ahol a rendhagyó, zenés, táncbetétekkel színesített divatbemutató előtt Hassay Zsófia, Terézváros polgármestere és Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója köszöntötte az Andrássy úton kialakított nézőteret zsúfolásig megtöltő, sok száz fős közönséget.

A polgármester röviden méltatta a terézvárosi önkormányzat, a Magyar Képző- és Iparművészek Szövetséges és a Magyar Állami Operaház között 2011-ben született és azóta kiválóan működő példaértékű összefogást, amelynek köszönhetően hetedik alkalommal kerül sor az egyetlen estén látható különleges művészeti produkcióra. Örömmel nyugtázta, hogy az önkormányzat által elindított kezdeményezés varázsa és izgalma nemcsak kitart, hanem évről-évre növekszik.

 

Zsúfolásig megtelt a nézőtér

Hangsúlyozta: Terézváros önkormányzata célzott koncepcióval és az ehhez rendelt forrásokkal segíti, hogy a legmagasabb szintű művészet és kultúra térítésmentesen elérhető legyen mindenki számára az erre hívatott intézmények falain kívül, a városrész világörökséghez tartozó közterein is.

Mint fogalmazott: az „Örökség és a XXI. század” címet kapott esten az öltözék-bemutatót, az operát színre vivő és előadó, a videóinstallációk alkotói egyaránt arra keresték a választ, mit tud korunk művészete a hagyományokból merítve hozzáadni nemzeti örökségünk kincseihez. Mely tartalmak, mely elemek kínálkoznak arra, hogy szellemiségük új életre keljen, létrejön-e, és ha igen, miképpen egyfajta folytonosság.

Az összművészeti produkció alkotóinak fogékonysága, érzékenysége és képzelőereje arról tanúskodik, hogy a hagyomány és a korszerűség nem egymást kizáró, hanem összefüggő, egymást kiegészítő fogalmak lehetnek – jelentette ki.

A dualizmus koráról szólva kifejtette: 1867-tel Magyarországon és a fővárosban új időszámítás kezdődött. A gazdasági fejlődés modern világvárost, polgári fellendülést teremtett, a kereskedelem, az ipar, a művészet és a tudomány aranykorát hozta el.

A polgármester köszönetet mondott Simonffy Márta kulturális alpolgármesternek – aki a Magyar Képző- és Iparművészek Szövetségének elnöke –, a szabadtéri összművészeti est ötletgazdájának azért, hogy nemcsak megálmodta, de újabb és újabb koncepciókat kidolgozva alkotóként, rendezőként, szervezőként valóra is váltja elképzeléseit. Kitért a 2013-as Pentatónia című kortárs magyar öltözék bemutató nemzetközi sikerére, s arra kérte Simonffy Mártát, hogy folytassa megkezdett munkáját.

Zárszavában Hassay Zsófia a Magyar Állami Operaház főigazgatójának is köszönetet mondott azért, hogy a kezdeményezés mellé állva az önkormányzat társává vált a program megvalósításában.

 

Az Operaház főigazgatója páratlan élményt ígért a nézőknek

Ókovács Szilveszter a közönség köszöntése után a kezdeteket felidézve hangsúlyozta: amikor 2011-ben idekerült, a rendezvény már lényegében megszületett, a csatlakozást a maga részéről kötelességének érezte, ám az ezért járó köszönet és elismerés nem őt, hanem Simonffy Mártát és a terézvárosi önkormányzatot illeti.

Majd elmesélte, mivel az Operaház a felújítása miatt másfél éven át a társulat előadásait az Erkel Színházban láthatja a közönség. A művészek egy része nagyszabású turnéra indult, arra vállalkozva, hogy a határ túloldaláról, kívülről kerülik meg Magyarországot. Néhány nappal ezelőtt, Erdélyben járva azon kapta magát, hogy arról beszél, az Operaház az otthonául szolgáló kerületben milyen fontosnak tartja, hogy játsszon a terézvárosiaknak, a budapestieknek, az ország bármely pontján élőknek, de legalább ilyen jelentőséggel bír számukra, hogy az elszakított nemzetrészeken élőkhöz is tudjanak szólni.

A főigazgató ígéretet tett arra, hogy e meggyökerezett ünnep megőrzése érdekében jövőre úgy ütemezik majd az épület homlokzatának felújítási munkáit, hogy felállványozására csak a rendezvényt követően kerüljön sor. Mint mondta, az igazság az, hogy az Operaház épülete füstösen, szél tépte, kissé erodálódott állapotában is szép.

A társulat egyharmada Erdélyben, de a kétharmada itthon, az Erkel Színházban a Bánk bán című előadással lép a közönség elé – mondta Ókovács Szilveszter. Mint mondta, több szempontból is különleges élményben lesz része a nézőknek, hiszen Vidnyánszky Attila, a Magyar Állami Operaház egykori főrendezője, a Nemzeti Színház mai igazgatója tíz év után tér vissza alkotni az intézménybe. Az általa színpadra állított opera megtartja a mű eredeti értelmezését, de vannak olyan szimbólumok, képek, amelyek eszükbe juttatják ennek a politikai, érzelmi drámának a mai vetületeit is.

Reményét fejezte ki, hogy a különlegesnek ígérkező divatbemutató és nemzeti operánk, a Bánk bán előadása egyaránt elnyerik a nézők tetszését. Egyúttal abbéli örömének is hangot adott, hogy egy kívülről talán bonyolultnak tűnő műfaj, egy opera ilyen sokakat vonz.

Szebbnél szebb ruhákat mutattak be a Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatói

A köszöntőket követően a Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatói mutatták be – Latin Anna, Csegöldi Erika, Bein Klára, Molnár-Madarász Melinda, Szabó Fruzsina, Göbölyös Márta, Szűcs Blanka, Marosi Kriszta, Aranyosi Zsuzsanna, Molnár Mária Virág, Papp-Vid Dóra DLA, Farkas Imola, Nádasdi Katalin, Földi Kinga, Gyulai Natália, Szurdi Katalin, Bányász Judit, Nyíri Katalin, Katona Szabó Erzsébet, Pallai Bernadett és Pálfy Bíbor – iparművészek a dualizmus érzés- és szellemi világának XXI. századi látás és gondolkodásmódjával ötvözött ruháit.

Díszletül Szinyei Merse Pál Majális című festménye, és Ybl Miklós Operaháza szolgált,  zenei aláfestésként a dualizmus korának legjelesebb hazai és külföldi szerzői – Liszt Ferenc, Brahms, Kodály és Bartók – által írt művek részletei csendültek fel. A bemutató és az abba foglalt balett-betétek koreográfiáját – csak és kizárólag erre az alkalomra – Sebestyén Csaba, a Magyar Táncművészeti Egyetem Klasszikus Balett Tanszékének docense, a Győri Balett egykori legendás szólótáncosa készítette.

 A rendhagyó divatbemutatót táncbetétek tették még izgalmasabbá

Nem túlzás azt állítani, hogy a színpadon valódi csoda született. A gyönyörű anyagokból, különleges szabású, egyedi látásmódról árulkodó ruhák bemutatásának jól megválasztott, a szépség élményét folyamatosan fokozó sorrendje, a modellekként színpadra lépő táncosok kecses eleganciája, a csodálatos muzsika, a rövid balett számokban elmesélt érzelmek, történetek , a tökéletesen megkomponált színpadkép valósággal rabul ejtette, s az áradó életöröm érzetével ajándékozta meg a nézőket.

Mindeközben az ember olyan büszkeséget érzett, ami talán a magyar versenyzők által elért sportsikerekkel rokonítható. A mi győzelmünk, a mi kifogyhatatlan kincsestárunk, a mi kultúránk, a mi tehetséges alkotóink, a mi örökségünk. Olyan produkciónak lehettünk részesei, amely a világ bármely pontján megállná a helyét, ám csak itt és most születhetett meg.

 A videoinstallációkkal Ybl épülete lenyűgöző metamorfozison ment át

A bemutatót követő operaelőadás, hasonló érzelmeket váltott kil. A két felvonás közti szünetben a Magyar Képző- és Iparművészek Szövetségének alkotói – Gábor Éva Mária, Pál Gábor és Gutema Dávid – fogalmazták meg az Operaház főhomlokzatára vetített képi alkotásaikat. Fantasztikusan látványos képek sora váltotta egymást, az épület percről-perce hihetetlen átalakuláson ment át.

Rendkívüli, és emlékezetes este volt.

 2017. szeptember 10.