image

Gyermekeké volt a Hunyadi tér

Két nagyszerű bábművész, Török Ágnes és Szívós Károly Moha és Páfrány mesékkel bűvölte el a gyerekeket szeptember 9-én a Tér/zene-zene/tér soron következő programjában. A kora őszi délelőttön szép nagy pelyhekben még hó is hullott a Hunyadi téren. Hiába, a mesék világában bármi megtörténhet!


A kellemes szeptemberi délelőttön egy réges-régi rajzfilmsorozat elevenedett meg a Kolibri Színház két bábszínészének előadásában. Moha és Páfrány, a két erdei manó számos kalandon esett át, természetesen a rajzfilmben gyakran szereplő órájuk sem maradhatott ki a történetekből.
Az órában ezúttal egy renitens kakukk lakott, aki az időmúlását nem kakukkolással, hanem „A kutyafáját!” felkiáltással jelezte.

Moha és Páfrány nem nagyon tudta, mit kezdjen a makacs kakukkal

A két manónak komoly fejtörést okozott, hogyan tudnák rábírni a kakukkot, hogy rendesen tegye a dolgát. Építettek a kakukkos óra köré házat, letakarták a makacs madarat, de minden igyekezetük hiábavalónak bizonyult. Végül a macska sietett segítségükre. A manók egy álmacskát fabrikáltak, s jól megrémisztették a madarat, mire az ijedtében kakukkolni kezdett.

A közönség feszült figyelemmel követte az eseményeket

Moha és Páfrány ültetett virágot, előkerült a nyest és a kisegér, majd a borz is. Közben elmúlt a nyár, az ősz, s nagy hóeséssel megérkezett a tél. A két manó segített a bajba jutott mókuson, aki hálából egy fenyőmagot ajándékozott nekik.

A mókus fenyőmagja mentette meg a két manó karácsonyát

A napocska jóvoltából a magból egyik percről a másikra szép fácska nőtt, s így a karácsony közeledtével bár az erdei lerakatban már minden fenyőfa elfogyott, Moha és Páfrány végül mégsem maradt karácsonyfa nélkül.

 

Sűrű pelyhekben hullott a hó

A Kolibri színház művészeinek játéka alatt egy pillanatra sem lankadt a gyermekek figyelme, kacagtak, amikor vidám dolgok történtek, s lélegzetvisszafojtva izgultak, amikor a két főhős valami kalamajkába keveredett. A mesefolyam javarészt csupa hétköznapi dologról, a szeretetről, barátságról szólt.
Bebizonyosodott a varázslathoz nem kell más, néhány díszlet, két, szerepét hitelesen játszó művész, és persze pár jó bábfigura.

Moha és Páfrány boldogan díszítette fel a szép kis karácsonyfát

A kiemelkedő bábművészeti tevékenységükért Blattner Géza-díjjal kitüntetett művészek láthatóan maguk is élvezték az előadást. Nem titok, hogy a felnőttek között nem voltak egyedül, a mese szemmel láthatóan másokat is magával ragadott.

A közönség nagy tapssal kösszönte meg az előadást

Az előadás végén, több helyről hangzott fel a „még egyet”, „de jó volt” kiáltás, majd kissé fájó szívvel, de belátták a gyerekek, hogy minden jónak vége szakad egyszer, s tapssal búcsúztak a művészházaspártól.

Elmélyült munkával készültek a fejdíszek

A kézműves foglalkozáson a gyerekek rókás fejdíszt készítettek, melyet jó pár apróság büszkén viselt a nézőtéren az előadás alatt is.2017. szeptember 09.