image

Egyesítik a büntetőügyeket: Verókék már több ingatlan eladásáért felelnek

Egyre fordulatosabbá válik az Andrássy út 47. szám alatti épület eladása miatt tavaly decemberben indult büntetőper. A 13. tárgyalási nap kezdetén ugyanis dr. Tóth Erzsébet bírónő elmondta, a sajtóból értesült arról, hogy újabb terézvárosi ingatlanok értékesítése, cseréje következményeként folyik büntetőeljárás a jelenlegi vádlottak, illetve mások ellen – az okozott kár egyébként a gyanú szerint 2,3 milliárd forint –, s már az ügyészség vizsgálja a vádemelési javaslatot. Emiatt egyesítik az ügyeket, és december elején újrakezdik a tárgyalást.


A Fővárosi Törvényszéken a vádlottak és a védőügyvédek számbavételével kezdődött meg az Andrássy 47. eladásának ügyében zajló büntetőper szerdai tárgyalása. Mint kiderült, Buza János – Verók István és Lázi Ferenc korábbi ügyvédje – lemondott a megbízatásáról, azonban ennek okát nem indokolta meg. (Döntésében közrejátszhatott, hogy dr. Bundula Csaba, Terézváros jelenlegi alpolgármestere kezdeményezésére a Budapesti Ügyvédi Kamara kimondta Buza ügyvéd összeférhetetlenségét, mivel évekig megbízási jogviszonyban állt az önkormányzattal és közreműködött az Andrássy út 47. adásvételi szerződésének előkészítésében is – a szerk.) A volt MSZP-s polgármestert a jövőben dr. Hőrich Ferenc és dr. Wagner Ádám képviseli. De több vádlott is védőt cserélt az elmúlt hónapokban, volt olyan – például Lázi Ferenc –, akinek a bíróság a tárgyaláson rendelt ki ügyvédet.

Rabin László

Középen Rabin László volt SZDSZ-es képviselő – aki a vádlottak közül egyedüliként járult hozzá ahhoz, hogy fotót közöljünk róla –, a kép bal oldalán háttal pedig dr. Gila Pál, a sértett jogi képviselője látható.

A bírónő ezt követően elmondta, a sajtóból értesült arról, hogy újabb terézvárosi ingatlanok „hasznosítása” miatt a jelenlegi vádlottakat ismét meggyanúsították. (Bár nem említette meg, az Andrássy út 3. szám alatti palota, illetve a tetőterek eladása, valamint az Andrássy út 8., 52. szám alatti épületek elcseréléséről van szó, erről cikksorozatunk előző részeiben részletesen beszámoltunk – a szerk). Az ügyésznő kérdésre válaszolva elmondta, augusztus 31-én megérkezett a vádemelési javaslat az ügyészségre, s legkésőbb 60 napon belül várható vádemelés. A bírónő erre kijelentette, hogy az ügyeket egyesíti, s december elején újrakezdi a tárgyalást.

Ezek után a bírónő kiosztotta az általa kirendelt igazságügyi szakértő véleményét. Eszerint az Andrássy út 47. szám alatti ingatlan forgalmi értéke beköltözhető állapotban 1 milliárd 334 millió forint, lakottan pedig 876 millió, ez az összeg pedig jelentősen meghaladja a 150 milliós eladási árat, amennyiért Verókék eladták 2004-ben a palotát.

Az eset további érdekessége, hogy a napokban újabb gyanúsítások kezdődtek Verókékkal szemben, ami azt jelenti, hogy ez immár a harmadik büntetőcsomag. Lapunk információja szerint további tíz ingatlan eladását találta gyanúsnak a rendőrség.

Az ügy előzményéről ide kattintva olvashat.

Fotó: Steindl Gabriella

Cimkék: Andrássy 47. | büntetőper | Bundula Csaba | rendőrség | gyanúsítás
2012. szeptember 13.